27 май 2013 г.

Майски отражения


Месец Май е описван от поети, писатели, фотографи, художници и в каквито и картини да ни го представят, са били винаги удивителни. Аз също се удивлявам на непрекъснатата промяна, която месеца рисува с такава скорост, че не хванеш ли точният момент, определено си загубил. Ех, загубих толкова кадри, но пък успях все пак и тази година да запечатам няколко емоции, които да ме греят през студените зимни месеци. 


Въоръжена с малка камера и все още само с една батерия (не знам защо се мотая и не се подсигуря с още една резервна), с 5 парцала, два чифта обувки и четка за зъби в сака, се отправих на едно двуседмично пролетно пътуване в ранна утрин.


Картините се редяха една след друга в наситени зелени, сини, жълти и червени цветове, често нашарени от бързо преминаващите сенки на облаците, които пък са една друга моя страст.

Пред очите ми минаваха окъпани в зеленина дървета, поля, гори…



 



после жълти рапични полета, чийто аромат се носеше отдалеч, още преди да ги видя...





следвани от акациеви масиви с толкова пчели, че наистина се зачуден как така се говори за опасност от изчезването им. 





Люлякът цъфтеше и прецъфтяваше докато камерата ми щракаше кадър след кадър, на места глициниите му бяха голям конкурент, а аз вдишвах с пълни гърди от ароматния въздух, сякаш можех да го складирам нейде из дробовете си. 




Макар и още да е средата на май, в планинските части мащерката застъпваше с натрапчивият си, но омагьосващ дъх, а току що окосените планински ливади ме хвърляха в тотално опиянение. Небесният купол пък сменяше  премяната си във всички нюанси на синьото, преливащо от светло в тъмно сиво, гранитено, понякога в пурпурни или огнени цветове.


  

О, и през гръмотевична буря минах и то каква, не съм си и представяла, че може да има такава – като блесне светкавица в нощното небе, осветява навсякъде като бял ден. И като казвам навсякъде не преувеличавам никак. Имах усещането, че ще ми освети зениците, ще ме ослепи. Но пък бе красиво! :-)



А когато вятърът раздухаше плътните, слоести облаци и откриеше небесната шир, когато се покажеше моето любимо слънце, сякаш всеобщо щастие обхващаше всяка жива клетка -  зелени гущерчета притърчаха постоянно, птичите песни огласяха всичко , самите те летяха хаотично нагоре надолу, стрелкаха се край нас, гонеха се и си играеха сякаш са малки деца, пърхаха във въздуха. Пеперуди потопили криле в цветната дъга, танцуваха над всеки цъфнал цвят, бръмбарчета, щурци и скакалци тракаха сякаш с кастанети, красиви фазани гордо и напето стъпваха в нивите, понякога край тях спокойно пасяха сърни. Случваше се някой заек да пробяга през пътя, току пред колелата на колата или пък в сенките на горите, през които минавахме, да видим задниците на фамилия диви прасенца. После слънцето печеше ли печеше, градусите се вдигаха като в посред лято и в плитките реки жадно утоляваха жажда чапли, патици, гъски, дори стада коне и крави. Прекрасна е пролетта, месец Май е пленителен, а моя милост съживена, обнадеждена и подмладена. Духът ми се наслади на емоции, а тялото се зареди с енергия и сила.
























Извън България, по полетата работят усилено и упорито селскостопански работници, някои все още на ръка, с остарели за днешното време сечива (дори такива, непознати за мен), впрегнали коне или волове, другаде с модерни машини, но работата върви. Любима картинка ми е събирането на сеното, особено трупането му на големи купи, които оприличавам на булки. Когато по ливадите са наредени десетки такива камари, подпрени с по три големи кола всяка, ги оприличавам на сватбари. Странна асоциация, нали? :-) И винаги, когато видя косачи да събират сено, ми иде да изтичам при тях, да се включа в работата, та дори и да се уморя би ми било приятно.




Много ме тегли напоследък към земеделието и като гледам как се трудят хората, как няма и една запустяла нива се радвам чистосърдечно, но ми става и болно за нашата страна, където необработени масиви с избуяла по метър и повече трева, са честа гледка.





По нашите ширини пък често се попада на подобни мили картини :-)





Умилението надви над суетата и букета, който често имахме на трапезата беше от едри житни класове :-)



Утрините бяха предимно такива... 






... залезите пък като тези





Надявам се лятото да не е адски горещо, каквото всъщност предусещам, че ще е, за да мога да се насладя на още красиви моменти през следващите месеци.


И ако си мислите, че това е финалът на този дълъг пост и ще ви оставя без гозба, лъжете се :-)
След като се прибрах у дома, след като ревизирах банята и милото ми легло, бях любезно помолена да сготвя едно просто, постно, но любимо за нас 


Ризото с гъби и мащерка


Задължително ползвам свежа мащерка и бяло вино Тамянка. В днешният случай оризът ми е Арборио, но когато нямам от него, ползвам Сент Андреа, който също е много едър и с кръгло, бяло зърно.


Продукти
/за 3 порции/

200 гр. гъби
1  к.ч. олио
½  пакетче.масло (60 гр.)
1 + 1/3 ч.ч. ориз
1 глава лук
1 к.ч. бяло вино Тамянка
4 ч.ч. топла вода (не гореща)
сол на вкус
прясно смлян черен пипер, на вкус
малко свежа мащерка
сока на ½ лимон

Приготвяне

Почистете и нарежете гъбите на едри парчета.
Сипете олиото в дълбок тиган и загрейте на среден огън. Добавете гъбите и запържете отвсякъде добре, до хубав златист загар. Извадете ги в чиния с помощта на решетъчна лъжица.

В тигана добавете почистеният и наситнен лук, пържете до омекване и добавете измитият ориз. Продължете пърженето при постоянно бъркане, докато оризът добие стъклен вид. Полейте с виното и намалете огъня още малко. След като оризът поеме почти всичкото вино, налейте 2/3 от водата, разбъркайте и оставете всичко да къкри на бавен огън.
Следете какво става в тигана и когато отново се поеме течността, добавете останалата вода, посолете на вкус, поръсете с малко черен пипер и добавете 2/3 от гъбите. Разбъркайте и оставете на котлона до пълното сваряване на ориза.
Ако след това пак ви се стори, че не е готов съвсем, досипете още мъничко водичка.
Малко преди да поеме всичката течност, т.е. когато тя е на вид като гъст сос, отведете тигана настрана от котлона, добавете маслото, прясната мащерка, лимоновият сок и останалите изпържени гъбки. Разбъркайте и опитайте как е на вкус. Ако нещо ви липсва, допълнете внимателно.
Тук аз поръсвам с около ½ ч.л. смлян розмарин, но не на всеки допада подобен вкус, макар на мен особено да ми харесва.

Насипете готовото ризото в топли чинии, поръсете едва-едва с прясно млян черен пипер и гарнирайте с клонче свежа мащерка.
Поднесете със любима зелена салата и чаша сухо, бяло вино.



Добър апетит!

И весело лято! :-)





19 коментара:

  1. Ирма, напълни ми душата с красиви цветя, аромати, красиви поляни, изгрев, залез....
    Всичко, което може да тонизира човек
    и да му събуди още по-силно
    желанието за живот!
    А с това ароматно ризото ми припомни
    и виното Тамянка :)
    Благодаря за доставеното удоволствие!
    Прегръдка с пожелание за не толкова горещо лято :)

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасно е всичко, Ирма. Любима снимка ми е онази с пътя, гората от двете му страни и скритото зад облаци слънце отгоре.
    А ако издадеш къде си снимала тези красоти, ще е още по-хубаво...
    Чудесно пътуване с вкусен завършек.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Ирма, прекрасни снимки! Омагьосващи, размечтаващи....не мога да избера фаворит-подрумничетата в перспектива, покрай пътеката, или поляната с маргаритки под прегърналите се дървета, или пред последната с двата мака....ОПисала си месец май, точно както и аз го усещам...толкова бързо, едва уловимо красотата му минава през нас...Аз например изпуснах люляка, имах планове и с акацията...но догодина, надявам се да успея...:)
    Чудесно пътуване, завършващо с това дъхаво ястие!

    ОтговорИзтриване
  4. Ирма, заплени ме с тези снимки!
    Толкова много красота си хванала!
    Двуседмичната почивка явно ти се е отразила много добре!
    Постничката гозба е много апетитна!
    Прегръдки и спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Радвам се Дани, че съм допринесла за доброто ти настроение, мила! От
    Тамянката винаги имам поне 3 бутилки - ползвам го много за готвене, че не ми се "хабят" по-добрите за тенджери и тигани ;)
    Прегръдка имаш и от мен, Дани!
    Гери, благодаря ти! Точно тази, тъмната, много ми харесва и на мен, но дълго се чудих дали да я кача в тоя й вид, че малко се вижда на нея, но пък никак не ми искаше да я редактирам - има някаква магия в нея :))
    Снимките са сборни от България и Европа (Румъния, Австрия, Германия, Франция) рапичните полета са всички от Унгария - не ми се надписваше всяка една.
    Поздрави и прегръдки, мило момиче! :)
    Много си мила, Бети! За мен всяка една снимка носи очарование, ярък спомен и даже аромат и звук - само докато гледам жълтите полета и вече надушвам тръпчивият им аромат, а под напъпилите борове чувам такива птичи песни, че мога да се преселя на мига там, на пейката пък откарах няколко часа с книжка в ръка и накрая дори не ми се ставаше, но от този ъгъл, от който е снимана има гора и вечер е пълно с комари :)))
    Разбирам те напълно за люляка и акацията - аз имам горчив спомен с миналогодишните кайсии ;)
    Поздрави сърдечни и много усмивки ти желая, Бети!
    Ина, благодаря за комплиментите!
    Права си, мила - добре ми дойде това пътуване, но от друга страна не ми излиза от ума и пак ми се тръгва, стига да можеше :) А красоти имам запечатани и от вашият край (Ружинци, Вереница..)
    Прегръдки и много усмивки от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Ирме, прекрасни снимки и удивително красив месец май! И следващите дано са такива, за да продължиш да ми разказваш увлекателни приказки с картинки. И да ме гощаваш с вкусни и уханни ястия :) Много приятно настроение ми създаде този твой пост! Благодаря ти! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Ирма, много красива и цветна разходка! Пролетта си е колоритен сезон...А на теб, много настроение и усмивки
    Мария

    ОтговорИзтриване
  8. Снежи, Мария, благодаря ви, момичета!
    Желая ви спорен и усмихнат ден! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Ирма! Невероятни моменти си уловила! От ароматните цветове, до ухаещите купи със сено и птиците и полята и всичко, всичко е толкова красиво, зареждащо, емоционално! Сред природата и аз се улавям как вдишвам дълбоко, сякаш наистина ми се ще да складирам този чист аромат за по-дълго... Прелестна публикация!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря, Кате!
    От една порода сме значи ;)
    Лека вечер, мила и прекрасно утре!

    ОтговорИзтриване
  11. Ирма, от думите и фотосите улових ароматите на прекрасни места - усещам дъха на мащерката, акацията и люляка, а картините ме заредиха и разпалиха притихналото у мен желание за "хващане на пътя" нанякъде! Прекрасен е месец май през твоите очи, благодаря за приятната и зареждаща с енергия и мечти публикация! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  12. Прелест просто! Истинска идилия. Наистина май е невероятен, но и ти си видяла и заснела неговите най-красиви състояния.
    Поздрави! И за ризотото!

    ОтговорИзтриване
  13. Иглика, Марта, благодаря ви, дами!
    Фотосите не са с кой знае какво качество, но се радвам, че са ви въздействали положително! Жалкото е само, че не мога винаги, когато ме зачешат подметките да "хващам пътя", а толкова да обичам да скитосвам :)))
    Много усмивки и слънчево настроение ви желая, момичета! Прегръдки и от мен!

    ОтговорИзтриване
  14. Ех, Ирма, размечтах се по нощите... и ми се допътува!
    Направила си чудесни снимки, запечатала си любимият ми месец в спомени, как да не ти завиди човек?;)
    Благодаря за приказката за лека нощ!

    ОтговорИзтриване
  15. Ирма,голямо пътешествие е било,а феерията от цветове и багри може да ни подари в този си свеж вид само любимият май.Чудесен избор сте направили,това е най-благодатното време за пътуване.Ще очаквам с интерес да ни разкажеш и за други неща,които сте видели и снимали по път.Ястието е чудесно!Прегръдка и пожелавам хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
  16. Балсам за очите са твоите картини,Ирме-невероятни!
    Благодаря за разходката!

    ОтговорИзтриване
  17. Марта, Роси, Живе, благодаря ви за милите думи, момичета! Ще показвам още снимки, много добри попадения и интересни моменти, но малко по малко, по нататък, че са много, а и напоследък съм станала някак неорганизирана, та не мога да смогна на всичко :)
    Поздрави и прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  18. Толкова красота събрана на едно място... видяна от теб Ирма и поднесена по невероятно сладкодумен начин! Омая ме :) Прииска ми се и на мен да пална колата и да грабна фотоапарата :) но не мога !
    А към морето път нямаш ли скоро... до края на юни например? Пътят за там минава през едно градче където съм аз :) Може да се видим ако желаеш :)
    Поздрав с прегръдка мила!
    И наистина ... пиши ми на емейла ако имаш път към Бургаското море !

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря, Слънчо, много си мила! За съжаление няма планове за море това лято, но знае ли човек... понякога нещата се случват без да ги планираме! Искрено се надявам да се срещнем и дано се получи скоро! Ще ми е много приятно да гушна Слънцето! :)
    Поздрави и голяма виртуална прегръдка... за сега! :*

    ОтговорИзтриване