26 февруари 2013 г.

Горещи обещания и...


... нещо вкусно, нещо сладко, нещо кадифено гладко!

Последните две седмици са ми много напрегнати, натоварени и изтощителни. Както има една дума „Да се чудиш на кой камък вода да сипеш!”  Няма да навлизам в подробности и да ви занимавам с моите си проблеми, а само ще кажа, че накрая не ми се готвеше изобщо. Добре че половинката не беше през цялото време в къщи, а малкият учеше за изпити, та не усети много напрежението ми. Но пък се беше сетил за крем Карамел и на два пъти ме подсеща, че съм обещала да му направя от... един месец. Е, не беше месец, а седмица, но пак си е закъснение, голямо при това, особено в съзнанието на гладен, млад мъж! Нали е просто крем, какво като е Карамел – цяла седмица ли трябва за подготовка?

Е, кандардисах се накрая и днес, когато вече май не е и очаквал му го сервирах. :-)


Ще напиша тук рецептата не за друго, а защото е малко по-различна от обичайната.  В старият ми тефтер имам записана мамината рецепта, но винаги когато приготвях крема, променях малко нещата – яйцата по-точно. По-точно намалявах количеството им, защото винаги са ми идвали в повече – крема ми миришеше осезаемо на тях, което ми пречеше да се насладя на иначе, великолепният му вкус. Мама е записала 8 яйца на 1 л. пресно мляко, а аз го правя винаги с 6. Или 7, ако са по-дребни.  Имах останала бутилка мляко, но младежа го беше преполовил, затова допълних до литър със сметана. Това е втората разлика от класическата рецепта за крем Карамел. Има и трета, но тя мисля е незначителна – захарта, която ползвах е тръстикова, нерафинирана.

А сега и точните съставки:

6 големи яйца
200 гр. захар (ползвах тръстикова, нерафинирана)
2 пликчета ванилова захар
500 мл. пресно млеко
500 мл. млечна сметана (30%)

за карамела
150 гр. захар
2 с.л. вода

Приготвяне

Сложете в тенджерка с дебело дъно млякото и го загрейте леко, до приятно топло (в никакъв случай да не вдига пара)

Отделно, в друга голяма купа разбийте яйцата, захарта и ванилията на пухкав крем (до побеляване на сместа). Продължавайки разбиването добавете на тънка струя сметаната и бийте докато всичко добие още по-пухкава консистенция. Тогава на тънка струя и на порции, налейте и топличкото мляко.
Получава се лека и нежна смес, като за сладолед.

Включете фурната да се загрява на 160°.

В малка касеролка сипете захарта и водата за карамела и поставете на котлона. Не бъркайте! Когато забележите, че захарта се е разтопила, започнете да разбърквате непрекъснато с дървена лъжица, докато карамела добие красив, златисто-кафяв цвят.
Веднага го разпределете в подготвените за целта купички от огнеупорно стъкло, алпака или керамика. Действайте бързо, докато не се е стегнал и  наливайте внимателно, за да не се спукат паничките от топлината на карамела. Наклонете ги насам-натам, за да се разпредели карамел и по стените докъдето е възможно. На формичка от около 200 гр. се пада по около  1 пълна с.л. карамел. Ако остане все пак, го разпределете по паничките. Подредете ги в дълбока тавичка и налейте в нея приятно топла водичка, на дълбочина 1 пръст.
Налейте с черпак  пухкавият крем в купичките, след което сложете тавата във фурната и долейте в нея още топла вода, докато достигне малко под ръба на купичките.
Печете около час – час и 15 минутки.
Внимателно извадете тавата от фурната и паничките от тавата. Оставете ги да се охладят добре и пренесете в хладилник до пълното им охлаждане.
Преди да поднесете, освободете леко с лъжичка залепналите ръбчета от стените на купичките, похлупете с чинийки и обърнете. Едно леко потупване по дъното на купичките и кремчето леко пада в чинийката.


Поднесете веднага или полейте с нежен карамелен сос.



За соса:

150 гр. захар
200 мл млечна сметана
  30 гр. масло

В малка касеролка кипнете сметаната и отведете настрана.
В друга касеролка сложете захарта и на среден огън я карамелизирайте до кехлибарен цвят, разбърквайки я от време на време с дървена лъжица. Когато ви хареса цветът, отведете настрана от огъна и при непрекъснато разбъркване добавете сметаната на тънка струя.
Върнете на котлона и бъркайте докато се сгъсти и сместа стане гладка.
Отведете окончателно и добавете маслото. Хомогенизирайте всичко добре.

Полейте с този сос крем Карамела, а ако ви остане от него приберете в бурканче и съхранявайте в хладилник. При изстиване той се сгъстява доста, а когато решите пак да ползвате, потопете бурканчето в касеролка с вода и сложете на среден огън. Докато водата заври, соса ще се отпусне.




Да ви е сладко!




15 коментара:

  1. А и аз искам крем-карамел, от този, различния!:) Неустоим е, Ирма!

    ОтговорИзтриване
  2. Любим десет, Ирма! Кадифен и много сладък! Прекрасна нова седмица ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ако знаеш от кога не съм го правила това кремче!
    Много ще му се зарадват и у дома:)))
    И аз със 6 яйца си го правя…8 са ми множко:)
    Много апетитно си им го поднесла Ирма , чудесни снимки!
    Поздрав и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Ирма, първо - невероятни снимки си направила!Последната е много идейна!
    Второ при такива снимки, каквата и да е рецепта си струва да се публикува! Всъщност независимо от снимките, всеки може да публикува каквото си желае в блога. Или това, което го е вдъхновило да го публикува. Дъщеря ми например от известно време ми мрънка да й диктувам рецепти- да си прави тефтер. Икала хартиен носител...! Казвам за някои, че ги има в блога, а тя за други- това не си го постнала... Сина ми иска пък да снимам и да ги качвам в блога, за да не седим с телефоните на ушите с часове...
    Сега за карамеленото ти кремче- ами ти си направила цяло брюле! Всъщност аз предпочитам брюлето-заради кадифената му текстура и хрупкавата коричка отгоре, но и крем карамела си има своето очарование.. И у нас мъжът ми ме моли няколко дена, а направих, и бе ометен за няма и 2 часа-чашките били малки. Малки, малки- все пак 6 яйца , литър мляко- колко да са малки...!
    Поздравления отново за чудесния пост и страхотни снимки!

    ОтговорИзтриване
  5. Ах,Ирма,разбиваш сърца!И как красиво си аранжирала снимките!Идеален крем,съчетаваш Карамел и Брюле!Приказка!Сърдечен поздрав! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Аз не съм най-големият почитател на това кремче, но твоите снимки са така приканващи...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Просто великолепен. Красива презентация, много вкус, естетика - наслада за всички сетива. И аз веднъж пробвах да правя крем по този начин - с мляко и сметана, но не ми се получи добре - започна да се надига и изкривява крема, но грешката е била явно при мен, щом при теб се е получило толкова добре. Сега съм мотивирана да опитам отново! Благодаря, че сподели с нас, Ирма. Хубав ден и повече спокойствие пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  8. Просто великолепен. Стилна и естетическа презентация - наслада за всички сетива. Ирма, благодаря за удоволствието и че сподели с нас. Със сигурност ще го приготвя и на моето семейство! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Обещанията рано или късно трябва да се изпълнят, но този крем карамел си заслужава чакането!
    Ирма, знам че е вкусен, в какъвто и вариант да си го направила, но поднасянето е уникално! Особено последната снимка ми събра очите!
    Много ми допадна и предложението за соса, по точно това, че може да се запази за следващо използване.
    Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Кате,
    Еви,
    Слънчо,
    Бети,
    Роси,
    Гери,
    Нели,
    Траянка,
    Ина
    ,
    благодаря на всички! Много сте мили и ласкави!
    Аз да си призная честно, до сега крем брюле не съм правила, че ако ще е, да е както трябва! А си нямам горелка още. Но съм опитвала много пъти и мога да кажа, че има разлика - дали защото не е само със сметана моето кремче или съм попадала на брюле-полуфабрикат (знаете, че го правят и от суха смес), но за мен това си е чист крем Карамел. Рецептата пуснах защото комбинацията от всичко, заедно с разбиването на пяна се оказа сполучлива, а с напредването на годините, човек започва да забравя, та.... нека си го спомням, когато ми потрябва! :)))
    Сърдечни поздрави и пожелания за топла, хармонична вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Много вкусно и любимо десертче, Ирма! Страхотни снимки - последната ми е любима :) Къде ми е лъжичката :)))?
    Хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  12. Оф, обожавам такъв крем, но с последната фурна много се борим и май загубих битката. Снимките обаче са разкош и може да му дам още един шанс. Иначе и аз обещавам и не смогвам после да угаждам гастрономическите желания на децата;) Хубава вечер, Ирма!

    ОтговорИзтриване
  13. Оле толкова нежен, и какви снимки само. Искам да се пресегна и да дръпна една чинийка :)). Страхотен крем карамел Ирма. Записвам си за проба.
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Снежи, грабвай една от приготвените лъжички и го почвай, а за по-сигурно вземи направи една голяяяма купа! :)
    Марта, не се предавай на една фурна! Намери й цаката и я накарай да изпече най-вкусният крем Карамел, заради децата поне! Ще се получи този път! :)
    Дианка, благодаря ти! Вярвам ще останеш доволна от пробата! :)
    Хубава неделя ви пожелавам, момичета! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване