17 февруари 2013 г.

Простите неща

Пастички с грис и карамелизирани ябълки  




Започвам проект „ПРОСТИТЕ НЕЩА”.

Тук ще включвам ястия, десерти, аламинути, закуски.... всичко, което не изисква много време и кой знае какви умения за да си приготвите едно вкусно блюдо, с малко и достъпни продукти. За такива наслади понякога дори няма да се налага същинско готвене, а резултатът ще ви накара да искате още и още. :-)  Иначе казано „Така и баба знае!”
В проекта освен храна, ще намерят място и други, позабравени или преоткрити неща, неща за които сякаш сме останали слепи, които припомняйки си, внезапно и по детински ни карат да се усмихнем, да се отпуснем и насладим на живота, такъв, какъвто забързаното и натоварено ежедневие пречат да бъде. Простите неща, които го подслаждат и правят по-цветен и красив.
Всяка публикация от този проект ще бъде подпечатана с щемпел, означаващ я като една от поредицата.

И като за начало, а и защото името на блога така предполага, ви представям първото предложение, което удобно би се настанило на всяка маса. Надявам се, би се усладило на всеки! Е, поне на повечето, поне на тези, които обичат грис! :-)

Пастички с грис и карамелизирани ябълки

Много лесен, с малко продукти и много вкусен десерт!



Грисът е много уважаван в кухнята ми. Всички го обичаме, приготвям го в различни варианти, но все сладки. Децата ми пораснаха с него - варен на пухкаво кремче с масло, понякога залят с гъст, домашен, плодов сироп или гарниран с парченца шоколад. Грис халвата също се приема радушно на трапезата ни,  леко подсладена, с какао, канела или ядки.
Преди няколко дни се сетих, че отдавна не съм правила нищо с грис, май от лятото. Подсети ме младежът – искал нещо сладко, нещо като крем, ама не точно... по-така... накрая реши -  грис. А аз реших да е нещо различно от до сега приготвяното и постепенно, в процеса на работа се оформиха малки пастички, гарнирани с ябълка и ядки. Хем леко и нежно кремче, хем сочно, пухкаво, дъхаво и хем приятно хрускащо накрая.


В общи линии ви трябват 5 неща - литър мляко, чаша грис, две ябълки, масло и малко ядки. А ето и подробностите:

Продукти
за 6 порции


1 л. пресно мляко
1 ч.ч. пшеничен грис (малко под върха) 
5 с.л. кристална захар (ползвах тръстикова, нерафинирана)
1 пликче ванилова захар
50 гр. масло

за гарниране
2 големи сладки ябълки
40 гр. масло
сока на 1 портокал
по желание 1 с.л. захар
1 ч.ч. начупени ядки (аз комбинирах орехи с лешници)


Приготвяне

Почистете, обелете и нарежете ябълките на малки кубчета като за супа или мусака.
В тиган с незалепващо покритие, на среден огън разтопете 40 гр. масло и добавете ябълките. Полейте с портокаловия сок и по желание подсладете с малко захар (аз пропуснах) Разбъркайте и пържете докато се поизпари течността. Междувременно разбъркайте само 2-3 пъти, внимателно, тъй като ябълките са нежни и меки, и може да се намачкат и да станат на пюре, а целта е да запазят формата си.

Отделно кипваме млякото със захарта, след което намаляваме огъня, а настрани от него и на тънка струя, при постоянно бъркане с телта насипваме гриса. Връщаме на котлона и варим докато сместа се посгъсти и гриса се свари. Отвеждаме настрана, ароматизираме с ванилията и добавяме маслото да се разтопи.

Внимавайте да не сгъстите много гриса!

В подготвени за целта купички, насипваме грис на пластове, които разделяме с карамелизирани ябълки и натрошени ядки, като не изразходваме всички, за да има за гарниране. Последно завършваме с пласт грис.

След като пастичките се охладят, ги обръщаме в десертни чинийки и декорираме повърхността им със заделените ябълки и ядки. 

Обикновено където се ползват ябълки в десерт, винаги са в компанията на канела. Аз не сложих, защото половинката не я долюбва, но който обича, може да си поръси малко и от нея. Обаче аз като обичаща канелата, в този десерт не я препоръчвам, тъй като ще доминира над останалите вкусове, дори да е само щипка. Хубавото тук е, че пастичките са много леки и вкусовете не се смесват до неузнаваемост, а приятно се допълват. Колкото по-просто, толкова по-вкусно, нали!



Това е! Опитайте!



17 коментара:

  1. Изглеждат чудесно. Много обичам грис, така че непременно ще се опита някога.
    Поздрави!
    И... ще очаквам с нетърпение по-нататъшните "участници" в проекта. =)

    ОтговорИзтриване
  2. Ирма, ще следя поредицата ти от простички нещица:)
    Първото предложение много ми хареса, и тъй като и у дома редовно се пита "какъв е десерта" ? ще направя тези сладки пастички с грис и карамелизирани ябълки обезателно:)
    Бързи, лесни и красиво поднесени, зная че ще им харесат много, и на мен също:)
    Сърдечно благодаря и те поздравявам!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна идея, както винаги красотата е в простите неща! У дома децата ми не вкусят грис след детската градина и го ползвам само за няколко сладкиша, в които не го долавят. Очаквам с нетърпение новите предложения!

    ОтговорИзтриване
  4. Гергана,
    Слънчо,
    Иглика
    ,
    благодаря ви за ласкавите думи, момичета! Надявам се да ви се усладят пастичките!
    Иглика, аз пък правя една супа, в която пускам топченца от грис, забъркан с малко яйце , която става много вкусна, но моите не я приемат и това си е! Добре, че поне в сладък вариант го обичат, че то си е полезно нещо! :)
    Поздрави и прекрасна неделя ви желая!

    ОтговорИзтриване
  5. Интересна рецепта, Ирма. Аз пък не съм хапвала нещо с грис от години, половинът не обича. Може да опитам да променя мнението му с тези пастички :)
    Хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Изглеждат много апетитни, Ирма! Прекрасна нова седмица ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Хубава поредица си намислила и ще следя с интерес!
    А тези пастички толкова много ги харесах, добре че качи рецептата!
    Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Зори, за толкова години на редовна употреба, моят съпруг едва ли е изял две купички с грис и две кубчета грис халва, да речем. Но сега не видях кога опразни две чинийки. Дори ядките изяде, а не ги обича в сладкиши. ;)) Така че смело предлагай! Вкусовете ни се менят с годините и кой знае, може и твоят съпруг да те изненада! :) Мисля, че номерът за тях (мъжете не ядящи грис) е, грисът да е добре сварен и по-рядък, с повече масло, за да е по-като крем и да не усещат зрънцата.
    Спорна седмица! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  9. Еви, благодаря ти! Хубава седмица и за тебе!

    ОтговорИзтриване
  10. Ина, ще се радвам да ги направиш, както и да останеш доволна от вкусът им!
    Поздрави сърдечни и усмихната, нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Красиво и изкушаващо предложение, Ирма -
    обичам грис,а твоите пастички са един чудесен и по-различен вариант.
    Харесах и поредицата - вкусните неща не винаги са сложни, ще очаквам продължението.
    Сърдечни поздрави, усмихната и успешна нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  12. "Гениалните прости неща" това е твоят проект, Ирма! Просто невероятно, а първото ти предложение е убийствено вкусно! Обожавам грис, а ти си го представила по уникален начин! Прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Ирма, с голям интерес ще следя проекта ти!
    Очарована съм от греещата ти презентация на този толкова любим десерт!

    ОтговорИзтриване
  14. Ирма, като любител на простите неща, си запазвам място на първи ред за целогодишните прожекции;)Пастичките ми харесват, мисля че и на другите членове от семейството ще се харесат;) Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  15. Дианка,
    Кате,
    Бети,
    Марта
    ,
    Настанете се удобно, място има за всички и да започваме! Нека научим наследниците си, че не всичко е вафли, чипс, близалки , сокчета с неизяснен състав, хот-дог и пица! Аз мога да се споделя, че що-годе добре храних децата си докато израснат, но напоследък все повече изпусках края и гледах стреснато. Обаче имам напредък: като оставя младежа да погладува, после и солена попара яде и се усмихваше даже "Ей, това откога не съм го ял!" И боб с кисело зеле ме накара да му сготвя, а като не намери в хладилника салам, си направи циганска баница и загриза стрък пресен чесън :)))
    Има начин, можем да ги вкараме все още в пътя! С грижа, усмивка и ласки! За да предадат и те нататък :)

    Хубава, успешна и много забавна седмица ви желая!

    ОтговорИзтриване
  16. Изглежда толкова вкусно, а звучи лесно за приготвяне. Харесвам този твой проект, точно по моя вкус е :))
    Прегръдки и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  17. Чудесен проект,Ирма,и отлично начало!И аз обичам грис,но най-вече в печива.Но и в твоя десерт бих го хапнала,особено така ефектно приготвен и гарниран!И красиво презентиран!Чакам продължението!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване