4 декември 2012 г.

Бухти

В последната седмица няколко пъти ме питат как правя бухтите у дома. До сега не бях писала рецептата никъде, изключвайки едно приятелско кътче във Facebook. Затова днес, след като за втори път в рамките на седмица правя бухти, реших да снимам и да покажа моите.
Е, мои! Колко да са мои? На мама са :-)
Някога, за няколко години тя работеше в кухнята на една детска градина, и ползата за нас от тази й работа не беше малка - доста нови ястия опитахме, нови сладкиши и закуски. Ще кажете какво пък толкова може да се готви в кухнята на градините, с какво толкова са хранели малчуганите. Ами, за тях се правеше меню от технолог, но нали знаете, че като се съберат 5 жени в една кухня, които по цял ден готвят, разговорът им се върти все около храната. И се изпробват всякакви рецепти - тази това правела така, онази онова, пържено, печено, задушено. "Я, Ванче направи твойта погача, па утре Нина ще ни сготви гювеч по варварски!..."
Така, един ден мама ни направи бухти, в които всички се влюбихме от първия залък. И до ден днешен моите бухти са по нейната рецепта, а тя от коя приятелка я е взела не мога да кажа, не знам. Но пък ми се струва, че точно такива правеха за закуска на мъниците там, в градината. Показвам веднага колко са БУХнали и споделям как да си ги направите в случай, че ви харесат.




Продукти

3 яйца
1 ч.л. сол
400 мл. кисело мляко
½ ч.л. сода бикарбонат
½ ч.ч. мазнина (олио и разтопено масло 1:1)
300 гр. сирене
брашно за средно меко тесто (около 700 гр.)
1 бакпулвер

отделно, за пържене
около половин литър олио

Приготвяне

В голяма купа разбийте яйцата със солта.
Отделно разбийте киселото мляко със содата и го добавете към яйцата.
Пресейте брашното с бакпулвера и добавете половината, в яйчната смес. Разбъркайте добре и добавете мазнината на тънка струя. Доомесете тестото с останалото брашно, като малко преди края добавете натрошеното сирене.

Нека сиренето не е много ситно натрошено, защото докато доомесвате тестото, а и при разточването му, ще се смачка допълнително и няма да се усеща!

Оставете тестото да си почине 30 минути, след което го разточете върху набрашнена повърхност, на кора с дебелина 1 пръст.
Нарежете на желани форми и едва тогава сложете да се загрява дълбок тиган с олио, на среден огън.
След като мазнината се загрее добре, изпържете бухтите до златист загар от двете страни. 
Отцедете от излишната мазнина върху домакинска хартия.


За да се изпържат добре, (имам предвид да не са прегорели отвън, а вътре плътни и полуготови) пържете на по-слаб огън в много мазнина, на маслена баня. Това ще рече, когато пуснете суровата бухта в тигана, тя да не се допира до дъното. След като се изпържи до златисто, я обърнете и запържете още малко от другата страна.



Поднесете самостоятелно или в допълнение с мед, сладко, шоколад...
Бухтите се надуват много и това дава възможност да пълните образувалите се хралупи с всякакви сладости. :-)





Ако пък имате в дома си малки деца, може да ги изненадате като им приготвите бухти във форма на пръчици/пръстчета. Може да ги нарежете и в идеална кръгла форма или да усукате като панделки. При всеки случай доволството и усмивките на останалите около масата са ви гарантирани.



Добър апетит!



24 коментара:

  1. Невероятни са бухтите! Пухкави, златисти и сигурно много вкусни! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Еви, благодаря! Много са вкусни наистина. Ако са с по-малко сол, могат и да се пудрят със захар, като мекици. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Да си оближеш пръстите!
    А снимките са удивителни!
    Целувам те и те прегръщам силно*)

    ОтговорИзтриване
  4. Ирма, фантастични са!
    Точно по мой вкус!
    Прегръдки, мила и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесни са! Мамините рецепти винаги са най - сполучливи!

    ОтговорИзтриване
  6. За втори път ме изкушаваш. Накрая ще взема да ги направя.

    ОтговорИзтриване
  7. Ирма, имам тази рецепта, но никога не съм ги правила :) след твоята препоръка със сигурност ще опитам :)
    Прегръдка от мен и хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесни са! Така и аз обичам да пържа тестените неща - в много олио. Тогава бухват и се изпържват много добре.
    Виж, бакпулвера е нещо ново. Аз слагам само сода.
    Ирме, невероятни са ти снимките! Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Ирма, много са вкусни тези бухти, една бабка ме черпеше като бях дете с такива. Аз съм правила бухти по друг начин, тези все още не съм. Благодаря ти, че ги показа, разкошни са! Прекрасна сряда от мен!

    ОтговорИзтриване
  10. Великолепни и апетитни бухти!Предпочитам ги разточени,отколкото от онези,дето се пускат с лъжица,те стават ужасно мазни,а тези са страхотни.Оооо,от кога не съм правила,добра идея,благодаря,Ирме!Чудесни снимки!Пожелавам весел Никулден!

    ОтговорИзтриване
  11. Кате, облизахме ги, я! Културно, но все пак го направихме ;) И от мен имаш една топла, мечешка прегръдка, мила!
    Дани, радвам се, че вкусовете ни си пасват, мила! Скоро и нещо кокосово ще покажа :) Целувам те!
    Траянче, някога много исках да се различава мойта кухня от мамината, но с времето все повече ми домилява за нейната! Връщане към корените било, казват някои :) Хубаво е, че поне съм се въртяла около нея, та помня всичко, макар да не съм обръщала внимание тогава. Поздрави и спорна сряда! :*
    Илианка, направи ги, но не си разваляй сутришният режим, че да не ме гризе съвестта после! Искам те доволна и в двата случая, мила! Поздрави и много усмивки! :)
    Зори, аз пък оная рецепта, за бухти дето се насипват с лъжица имам, и не съм пробвала. Никога не е късно и за двете ни, нали! Тези горещо препоръчвам. Даже може да оставиш нарязаните бухти да почиват половин час и тогава да пържиш - стават още по-надути, отколкото ако само тестото почива. Обади се за резултата. Прегръщам те и ти желая приятен ден и топла вечер!
    Тили, точно бакпулвера и почивката преди пържене ги правят надути, с големи хралупи. Опитай! Прегръдки и от мен, мила! Хубав ден!
    Кате, пробвай и този вариант, та ако не друго поне ще знаеш какви са разликите между двете рецепти! Аз също имам другата и не съм я пробвала, но и това ще стане някой ден. Ако ти се заиграва, можеш и с къдрави форми да ги изрежеш, шайби с дупка в средата, ленти, завити на панделка...оформлението е въпрос на фантазия, а резултатът ще е отличен, гарантирам! Много настроение и усмивки от мен!
    Роси, точно сега им е времето на бухтите, нали се застуди и подобни закуски правят настроението около масата сутрин много уютно!
    Весел празник и в твоят дом, мила! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  12. еха,супер са!
    Не съм правила бухти със сирене,у дома си ги хапваме със сладко,но със сигурност ще ги опитаме!
    Благодаря за рецептата Ирма
    поздрави и хубави празници

    ОтговорИзтриване
  13. Много слънчеви и апетитни бухтички, Ирме,
    предполагам нежния им вкус и аромат...
    Чудесна рецепта, професионално и емоционално ценна, а и на днешния празник по народна традиция се приготвят мекици, респ. бухти.
    Голяма прегръдка за теб и хубави празнични дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  14. Мария, Дианка, благоадря ви за посещението, момичета и за милите коментари!
    Не знаех за тази традиция, Дианка, иначе щях да отложа бухтите за днес ;) Но пък и една питка е достатъчна мисля, при положение че нямаме именник у нас, така че приемам празника за отбелязан :)
    Прегръдки за вас и лека, спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  15. Ирма, аз бухти не съм правила, защото обикновено в почивните дни сутрин всички са умрели от глад, ще кажеш, че гладни съм ги сложила по леглата, и нямам време да ги направя. А така ми се иска някой път да не бързам и да направя точно такива.
    Спокойна вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
  16. Марте, разбирам те напълно, душице! Когато децата ми бяха малки, а аз ходех на смени на разбота, едва чаках почивните дни, за да се наспя като хората. Е, не се наспивах точно заради изгладнелите "мишлета", но пък и бях по-организирана. Сега имам повече време, наспивам се, но и сякаш го пилея. Изкалпазанила съм се ;) Ама, моите знаеха какво ще има, само като видеха тестото и си чакаха, с кеф :) Даже Мима (дъщерята) помагаше, нарязваше ги детето, че и подаваше да ги пържа. Искам да кажа, че можеш да ги организираш около приготвянето - хем ще им е забавно, хем ще научат нещо за в бъдеще, когато са самостоятелни. То и с нас така се е получило.
    Лека нощ, мила и прекрасно утре!

    ОтговорИзтриване
  17. Ирам, честит празник и на теб! С пожелания за здраве и щастие!

    ОтговорИзтриване
  18. Малееее....какви снимки!Направо да оближа монитора:):)
    Тези бухтички са ми любим спомен от детството когато мама ги правеше!
    Похкави, златисти и с медец:)
    Силна прегръдка имаш от мен!

    ОтговорИзтриване
  19. Ох, наистина силна прегръдка!
    Благодаря ти, мила! Маминото е най-вкусно, нали?! Ето, сега е наш ред да създаваме вкусни спомени и да научим децата си на някои любими за тях ястия :)
    Хубава неделя от мен!

    ОтговорИзтриване
  20. Направих ги. Просто фантастични.
    Не ни стигнаха...

    ОтговорИзтриване
  21. Браво Илианка! Много съм доволна, че са ви се усладили! :) Да те жаля ли за фигурата? ;)

    ОтговорИзтриване
  22. Невероятно вкусни! Направо се топят устата ти.
    Правих ги тази седмица 3 пъти.
    Чудесно е, че ако случайно остане тесто, слагаш го в хладилника и дори след 2-3 дни става прекрасна питка от него.

    ОтговорИзтриване
  23. Благодаря за доверието и пак заповядайте! :)
    Поздрави и спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
  24. Бухти не съм правила никога,но утре сутринта ще зарадвам децата с твоята рецепта.Благодаря за споделянето-прегръдки от мен....

    ОтговорИзтриване