30 септември 2012 г.

Суши за десерт или... сладко суши



Често се случва, седнали на разговор жени да скачат от тема в тема, и неминуемо минавайки през мода, мъже, семейство, деца, работа, фитнес, диети се стига и до по-забавните мероприятия като екскурзии, ваканции и гурме кухня.
Вчера, говорейки си с моя позната засегнахме темата и не знам как се стигна до Япония (може би от нашето кисело мляко). Оказа се, че тя е любителка на суши баровете и не пропуска да опита някой нов за нея специалитет. Опита се да ме убеди колко са вкусни „рулцата със сурова риба”, но се оказа трудна за нея задача, защото Ирма сурова риба не яде, с малки изключения -  предимно опити за ядене на маринована скумрия. Дори тогава, махам старателно всичко и си лапвам само късче филенце. Ами не мога да ям сурово, каквото и да било месо. И не ми допада, и ме е страх, колкото и да ме убеждават, че било с доказан произход и много вкусно.  
- И ще пропуснеш да опиташ суши? - попита ме дружката.  
- Да, ако е със сурова риба! 
Тя се разсмя и ме светна, че имало разни видове, според съставките и начина на приготвяне и не е задължително да ходя в суши бар, ами да си приготвя у дома както ми харесва. Е, не съм чак толкова заспала, че да не знам за съществуването на разновидностите на сушито, и че в зависимост от това, носят и различни имена, но нещо все ме спира да им посегна.
Прибрах се в къщи и потърсих в нета подробно инфо за това японско чудо, да не се окажа невежа :-)  И открих, че японците имали десертно суши. Без риба, без месо. Сладко!  Охоо, и как само изглежда... Поглеждам рецептата, а то какво се оказва – нищо и никаква работа, бързо и много лесно за приготвяне, без никакви специални и трудно откриваеми продукти.
Няколко палачинки, сладък, сварен ориз и плодове на вкус. Може да го поднесете с някакъв сос или да го панирате в ядки, кокос или шоколад. Идеите са много, реализацията е пълна импровизация.

Моят вариант за това сладко изкушение е с шоколадови палачинки и ванилов сос.

Сладко суши


 Продукти

за палачинките
1 ч.ч. бяло брашно
2 с.л. пълнозърнесто (при мен Спелта)
60 гр. царевично нишесте
50 гр. какао
1 ванилова захар
1 щ. сол
½ бакпулвер
70 мл. меден сироп (1 пълна с.л. мед + вода)
80 гр. разтопено масло
300 гр. пресно мляко
150 гр. вода

за сладкия ориз
½ ч.ч. ориз
1 ч.ч. вода
1 с.л. захар
100 мл. прясно мляко
1 ванилия
1 ч.л. масло
Отделно: пресни плодове по избор

за гарниране
2 с.л. течен мед
2 с.л. млени орехи
1 портокал
1 лиметче

за ваниловия сос
1 ч.ч. прясно мляко
1-2 с.л. захар
1 ванилова захар
1 с.л. царевично нишесте/  ванилов пудинг на прах
1 малка бучка масло

Приготвяне


Първо си приготвяме палачинките.
Смесваме всички сухи съставки и ги разбъркваме добре, след което им добавяме течните. Размесваме добре на гладко тесто и пържим на среден огън, в загрят тиган с тефлоново покритие. Пържат се без мазнина, защото маслото в тестото не дава възможност да се залепят.
При изваждането им намазваме всяка една с масло, само от горната страна.

Междувременно може да си сложим ориза на среден огън, да се свари във водата. Когато я поеме всичката, добавяме млякото, захарта и ванилията. Намаляваме котлона до слаб и оставяме да къкри докато излезе всичката влага. Опитваме дали се е сварил и ако не е, добавяме още малко мляко. Когато е готов, отвеждаме настрана, добавяме му малко масло, разбъркваме и похлупваме.

Когато оризът се охлади, пълним палачинките.
За целта, постиламе бамбукова подложка със стреч фолио и поставяме палачинка. Отгоре й застиламе с ориз, на пласт с дебелина около 5 мм. Около 1 пръст от отсрещният край оставяме непокрит, като го намазваме с малко течен мед, за да се залепи рулото, когато го навием. В средата, върху ориза редим плодовете, нарязани на ленти или по-малки късчета. Аз ползвах праскова, червена слива, малинка и зелено грозде. Малинките сложих цели, а гроздените зърна само разполових. Навиваме палачинката на стегнато рулце с помощта на бамбуковата подложка и затягаме с фолиото, като бонбон. Прибираме в хладилника до момента на поднасянето.

Соса приготвяме както се приготвя крем пудинг. 
Слагаме млякото със  захарта и ванилията да кипне. Нишестето разбиваме с малко вода на кашичка и на тънка струя, при постоянно бъркане с телта го добавяме към млякото. Бъркаме докато се посгъсти. Получава се като рядък крем. Ако се посгъсти повече му добавете още малко мляко. Отведете, добавете маслото, разбъркайте и оставете да се охлади.

За да сервирате, извадете палачинковите рула от хладилника и с мокър нож ги нарежете внимателно на равни парчета.
Подредете ги в чиния, намажете ги леко с течен мед и поръсете с млените орехи. Наоколо им насипете малко от ваниловия сос.
Гарнирайте с резенчета портокал и лимет.


Много добре се съчетава вкуса на цитрусите с ваниловия сос, и шоколадовата палачинка.

Моят съвет е да опитвате ориза и ваниловия сос на захар, защото на мен ми дойде малко сладко, въпреки че за останалите беше идеално.




24 коментара:

  1. Ирма, чудесна идея!
    Не съм опитвала суши като теб!
    Но това с удоволствие ще похапна!
    Прегръдка и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. :) Ами наистина ми е малко гадно да ям сурово месо, пък било то и риба. А сладкото суши е голямо попадение, няма да съжаляваш ако го направиш. Хубава и много усмихната да е и за теб новата седмица, Дани!

    ОтговорИзтриване
  3. Ехаааа, страхотна идея, Ирма! И със сигурност ще се възползвам, така да знаеш :)) Много, много хубави!

    ОтговорИзтриване
  4. ПП: Като ти идвам на гости можеш да направиш със сурова риба, ще го уважа и ще кажа как е :)
    Прегръдки и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Ау! Ирма, имай милост де - днес бях на вода, че е пълнолуние и досега издържах на всички предложения, който прочетох до тук,макар и трудно, но от това изкушение трудно може да се откаже човек! :):):)
    Много апетитно поднесено!
    Приятна седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Ирме, опитвала съм суши, само за да кажа, че съм опитвала такова нещо.
    Не съм фен, ноооо....това, това е нещо уникално и различно!
    Много красиво,вкусно и неустоимо!
    А съставките идеално си пасват!
    Браво!
    Прегръдки и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Идеята много ми допада! И аз ще предпочета сладкото пред суровата риба :) На снимките изглежда повече от чудесно!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Пепи, ела, ела! Ти само носи Саке-то, пък аз ще видя какво мога да направя по въпроса с прясната риба ;) Благодаря ти, миличка! Целувки!
    tilliq, стискай зъби още малко, пък след седмица (нали имаш захранване след диетата) го направи. Може да смениш ориза с грис, примерно, а палачинките да направиш съвсем пълнозърнести - няма да им се отрази на вкуса. Хубава нова седмица!
    Кате, благодаря за комплиментите! Такова нещо, като суши бих опитала, но ако аз си го направя и то с печено рачешко, ама тогава няма да е суши ;) Иначе, може да се направи и солен вариант с бели палачинки... но, трябва да помислим и за ново име :) Прегръдки и за тебе, мила!

    ОтговорИзтриване
  9. Снежи, благодаря ти! Много съм зле откъм фотографията, но наистина е вкусно, а и интересно за поднасяне. Малко се озорих да поема едно рулце на една хапка, но нали така се ядяло суши, хихи. :))
    Много сладка и усмихната да е седмицата ти, мила! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Охо, знаеш ли колко дълго се чудех за десерта на японското ми меню и така си останах без десерт... Ето това трябваше да е на масата тогава:)! Страхотно е и как си го завъртяла това суши - перфект! Взимам си суши с кафенцето и ти желая усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Ее, Кате чак аз съжалявам! Другия път да знаеш - влизаш в Google translator и си превеждаш на японски "десерт" или друго, там каквото ти трябва и после пействаш в images. Аз така намерих това изкушение, че и много други. Само време да имам и настроение да ги пробвам, че то какви красоти майсторят тез японци... :))
    Благодаря за хубавите думи, мила! Усмивки много и на теб!

    ОтговорИзтриване
  12. Ирма, ето това е моето суши. И аз като теб, дори не бих опитала със сурова риба, пък и да опитам съм сигурна, че няма да ми хареса :)
    И...някъде нагоре прочетох, че си зле с фотографията...моля??? - снимките ти са фантастични!

    ОтговорИзтриване
  13. Аха, и аз ако опитам със сурова риба, само едно нещо би последвало :)) Весе, наистина съм много зле с фотографията бе, виж колко са размазани елементите, ако че на цвят са горе долу добре. И с фотошопа не сме на ти, как може да казваш че са фантастични? Направо ме засрами, ей! Ама, пък ти благодаря за милите думи, знам че са искрени!
    Целувки на теб и дай Боже, да са скоро на живо! :)

    ОтговорИзтриване
  14. О,каква кулинарна симфония се носи тук и чак прелива-перфектно,много ефектно и без съмнение уникално вкусно ,впечатлена съм!
    Хубаво утре,мила Ирма!

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря, Роси! Изчерви ме! :)
    Усмихнат ден на теб!

    ОтговорИзтриване
  16. Леле, леле, Ирма!!!!
    Предвид факта, че сладкото ми е слабост и се чудя какво още да опитам, това направо ме плени!!
    И ще го приготвя, по-натам;) А да си кажа за другото суши- сурова риба и аз не обичам, но в суши седи доста добре;))) Опитай, Ирма;))) Само една хапка;))

    ОтговорИзтриване
  17. Ще се радвам, Марта да ти се услади и това суши :)
    За рибата: хм, на тоя етап няма да стане поне поради причината, че само като си представя да минава зад зъбите ми и вече получавам спазъм на гърлото. Но кой знае, може в бъдеще да ми се измени вкусът и към това нещо. Напоследък често му изневерявам :)
    Спорен петък и лежерен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  18. От това суши искам да опитам, изглежда неустоимо :)
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  19. Много красиво и вкусно! Браво!

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря ви, момичета! БЕШЕ и вкусно ;)
    Страхотен уикенд и за вас!

    ОтговорИзтриване
  21. Ирме, много сладка идея!! :) И само любимости! Ванилов крем, мляко с ориз, плодове, палачинки... :) Браво!
    А относно истинското суши, аз също не приемам да ям сурова риба. Винаги избирам вариант със зеленчуци и сирене или пък с пушена сьомга (от суровите риби само нея приемам, защото все пак е обработвана и обожавам аромата и вкуса й).
    Хубава вечер от мен с усмивка :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Таня! :)
      Лека нощ и прекрасна сряда от мен!

      Изтриване
  22. Какво ще ми хвалят онова суши-е ,това си е суши за ядене и усмихване от удоволствие....Веднъж съм яла от онова купешкото и не съм повторила.
    Лека нощ ,Ирме и хубав четвъртък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако е със сурова риба било, напълно те разбирам, Живе. Виж, да е с друго "ядливо" може, даже има вероятност да го заобичам, но за сега още не съм се пробвала с друго, освен с това, сладкото. Радвам се, че ти харесва! Това са си все пак палачинки с по-различен пълнеж, а само поднасянето им е в японски стил, една малка закачка ;))
      Благодаря ти, мила! Приятен ден от мен!

      Изтриване