25 септември 2012 г.

Френски десерт с карамелизирани ябълки


След наситено шоколадовата торта пак десерт, но този път нещо леко и плодово.
Днешният сладкиш, много любим у дома, приготвих с актуални плодове, съчетани с характерния мек и кадифен вкус на канела и джинджифил. Едно есенно вълшебство от топли цветове, дълбоки аромати, фин крем и хрупкащи бисквити.



Може да го направите в индивидуални формички или в по-голям съд с диаметър 18-20 см.  С плодовете също може да се импровизира (круши, дюли, нектарини... според сезона)

Продукти:
за 4-5 порции

100 гр джинджифилово-канелени бисквити 
ако не намерите или не ви се приготвят домашни бисквити, ползвайте: 
канелени с добавка на 1 к.л. джинджифил на прах   или   
ореховки + 1 ч.л. какао и също толкова джинджифил на прах
50 гр. млени орехи (или други ядки по ваш вкус)

2 средно големи ябълки (около 300 гр)
4-5 с.л. течен карамел (може и топинг „Карамел)

400 мл. пресно мляко
50 гр. пудра захар
60 гр. брашно
1 ванилова захар или ампула ванилова есенция
2 яйца
30 мл. (2 с.л.) ром или друг алкохол, според ползваните плодове
1 малака бучица масло (колкото орехче)


Приготвяне:

Смелете бисквитите на ситно (като галета) и смесете с млените ядки. Отделете 2 пълни с.л. настрана за украсата.

Покрийте дъната на чаени чаши или такива за крем карамел с прозрачното фолио (стреч-фолио), за да се улесни след това отделянето. Налейте по една кафена лъжичка от поохладеният  карамел.

В тенджерка смесете брашното, захарта и ванилията. Налейте пресното мляко, хомогенизирайте сместа и я оставете да заври, като непрекъснато бъркате с телта. Нека ври около минута, след което свалете тенджерката от огъня. Добавете едно по едно целите яйца и рома и добре разбийте, за да се усвоят напълно яйцата. Накрая идва ред на маслото, което ще се стопи и обогати вкуса на крема.

Обелете ябълките и ги  почистете от семето. Без да ги разполовявате, нарежете на много тънки и фини шайби.
Във всяка чаша, върху карамела, подредете застъпени по пет парченца ябълка. Останалите крайчета или недобре изрязани кръгчета наситнете и добавете към крема и разбъркайте.

Разпределете една трета от крема върху ябълките, покрийте с половината от смлените бисквити, заравнете слоя и сипете втората част от крема, след тях втората половина от смлените бисквити. Завършвате с третата част от крема.

Чашите се поставят за 30 мин., в съд за варене на пара след което се оставят да изстинат на стайна температура и накрая  се слагат на хладно за няколко часа.

Ако нямате такъв съд може да ползвате по-широка тенджера с похлупено в нея сито (или някаква скара на крачета). Наливате  вода, но така че като поставите чашките върху ситото да не се опират дъната им във врящата вода. Похлупвате с капак и варите на слаб до среден огън.  

Добре охладеният десерт преди сервиране обърнете върху чинийка и гарнирайте с оставените настрана стрити бисквити.




Навън е топла есен и макар вечерите да са хладни, можете да се настаните в двора, да наблюдавате в захлас сенките на  вечерното слънце и да похапвате блажено уханния десерт. Ако имате за компания и чаша добро, плодово вино идилията ще е перфектна :)


11 коментара:

  1. Ирма, чудесно предложение, с дъх на джинджифил!
    Прегръдка и хубав вторник!

    ОтговорИзтриване
  2. Джинджифила се оказа много подходящ тук - придава друга свежест и екзотика в сладкиша, Дани! Благодаря ти!
    Прегръдки и за теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Çok güzel görünüyor. Ellerinize, emeğinize sağlık.

    Saygılar..



    http://ihvangencal.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  4. Много интересен десерт представяш,Ирма,а и с толкова много крем няма начин да не ми хареса,прекрасен е!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Толкова топли есенни снимки! Много вкусен сладкиш, Ирма, толкова ароматен и с много крем! Прекрасен!

    ОтговорИзтриване
  6. Радвам се, че ви допада момичета! Но ако го направите, вие ще ми се радвате ;) Може да импровизирате и с ароматите, и с плодовете - резултатът все ще е добър.
    Забелязвам, че повечето хора обичат най-вече сладкиши с много, ама наистина много крем. Първоначално ми беше странно, но вече свикнах :)
    Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. Ирма!
    Ама колко е сочен този френски десерт, а?
    Май не трябваше да наглеждам блоговете преди лягане :)
    Много кремчест, много апетитен и съблазнителен е! Благодаря, че сподели с нас рецептата. От мен се иска само да го направя, нали :))

    ОтговорИзтриване
  8. :) Наистина е сочен и го препоръчвам горещо, Пепи! В "Гответе..." го пусках отдавна, но явно не си го видяла или не ти е било до сладко ;) Ще се радвам да ти се услади!

    ОтговорИзтриване
  9. Мноооого съблазнителен!!! Страхотни снимки, мисля че и аромата на десерта мога да усетя от тях ;)
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  10. Значи, Дианка, остава да си го приготвиш и на живо да тестваш сензорите си ;) Вярвам няма да са те подлъгали! :) Благодаря ти!
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване