10 септември 2012 г.

Сладка, нежно розова фантазия




Имам малък грях пред моите мъже у дома и по-специално, пред по-младия. От седмица ме моли да направя нещо сладко, ама тортено ако може. Че и шоколадено, защото видите ли, не съм правила торта не помнел от кога. И аз не помня, трябва да прегледам записките за да съм точна, което иде да покаже, че детето може и да е право. Обаче, след няколко дни е рождения ден на половинката и съм обещала най-отговорно, че тортата ще е мнооого шоколадова. И няма как да е другояче – таткото харесва единствено шоколадови торти и то с маслен крем. Компромис може да направи само за декорацията, която можело да е сметанова. Ами сега?! Да правя ли торта три дни преди празника или да карам млкия-голям човек да почака още малко...да ми мрънка всеки ден и час...? Ооо, няма начин!  Нито мога да търпя  молбите му, нито жалния поглед, а и ако мама не му угоди, кой тогава! И отново обещах. И направих торта, само че не шоколадена. За нея наистина ще почакат.

А днешната е, както ви подсказва заглавието, много нежна – едно малиново парфе.
Малинките са най-нежните, ароматни и вкусни плодчета. Освен това са прекрасни като визия – малки червени рубини. И за капак, дъщеря ми носи тяхното име. Моята малка Малина, вече пораснала и отлетяла, свила свое гнезденце,  с две невероятни малки слънчица в него. Как ми се искаше сега да са тук, да разперя ръце и да ги гушна в купом... моите живи малинки!


Тортата направих  без да следвам каквато и да е рецепта, само с налични продукти и капчица въображение.


Продукти
Ø  на формата 24 см.

за основата
 6 бр. ореховки по 42 гр. (ползвах на марката Cake Mania)  или опаковка орехови, маслени, сметанови бисквити
125 гр. меко масло

за белия крем
500 гр. Маскарпоне
400 гр.  сметана (аз ползвах млечна)
1 ч.ч пудра захар (по-малко или повече според вкусът ви)
1 пликче ванилова захар
настърганата кората на 2 лайма
15 листенца босилек, наситнени
2 пликчета желатин

за малиновото желе
300 гр. малини
около ½ ч.ч. захар (или на вкус)
1 пликче желатин

за малиновия крем
400 гр. сметана
200 гр. малини
1 желатин

за декорацията
шепа пресни малинки
200 гр. бял шоколад

Приготвяне

Блиндирайте ореховките и ги разбъркайте добре с маслото, до еднородна смес.
Разстелете я с притискане по дъното на тортена форма, като се старете да извадите всичкия въздух. Приберете в хладилника докато приготвяте крема.

За белият крем разбийте Маскарпонето с пудрата захар и ванилията до гладка смес. Отделно разбийте сметаната и я добавете към горния крем, заедно с кората от лайм и наситнените листенца босилек.
Разтворете желатина по описанието на опаковката и добавете в крема. Внимателно хомогенизирайте сместа и я излейте върху охладената основа. Приберете във фризера и се заемете с приготвянето на малиновото желе.
Сложете в касеролка малините и захарта и ги загрейте на среден огън. Бъркайте докато захарта се разтопи. Претрийте през сито и в полученият гладък сок, добавете разтвореното пликче желатин. Извадете формата и излейте все още течнното желе върху крема. Пак върнете във фризера.
Сега направете малиновият крем. Става много бързо. Разбийте сметаната с миксер и когато е готова добавете малините. Разбийте още няколко секунди, докато крема порозовее и го желирайте с разтворено пликче желатин (по познатия начин) Крема налейте върху стегналото малиново желе и пак приберете във фризера.
Следете полученото парфе, и когато е почти стегнал и последният слой наредете свежи малинки отгоре. Приберете за поне още 2 часа във фризера, а после освободете от формата и прехвърлете в тортен поднос. Декорирайте допълнително с рендосаният на едро бял шоколад.




Бърза и лесна се оказа тортичката. Плюс това е страшно ароматна, много лека и вкусна. 



Много ни допадна и като вкус и като текстура, а малкият-голям мъж беше толкова доволен, че усмивката му не падна от лицето поне час. Даже ме гушка и разнасяше из дома като чувал с картофи  :-)
Колко малко трябва за да накараш някого да се усмихне,  да е доволен и щастлив!  А след няколко дни пиесата ще се повтори!  Вярвам тогава не ще получа само усмивки и прегръдки  :-)


16 коментара:

  1. Обожавам парфета. Изглежда фантастично, Ирма!
    Успешна седмица :)

    ОтговорИзтриване
  2. Право е момчето, разбира се!
    Ти защо така му игнорираш шоколадовите желания?
    Виж колко малко му трябва на човек :)) малко повече шоколад, една тортичка и хайде :) мама е един път!

    Много е хубава, Ирма, вече е и обяд, познай как ми се вижда сега тортата ти :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ех ,че красиво ! Страхотно съчетание на вкусове и цветове!
    Поздравления за чудесната рецепта и снимки !

    ОтговорИзтриване
  4. Много нежно,Ирма-поздравления!
    Приятна вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
  5. Много е нежна тортичката,Ирма!И аз бих се зарадвала ,ако някой ми я направи.
    Хубава вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
  6. Ирма, парфето е чудесно!
    Чакам с нетърпение шоколадовото изкушение :)
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ви, момичета! Много сте мили и как ме радва, че ви е харесала тортичката!
    Целувки за всички!

    ОтговорИзтриване
  8. определено е фантазия :) с нетърпение очаквам шоколадовата :)

    ОтговорИзтриване
  9. Охо,май имаме еднакво сервизче за кафе,Ирма!
    А за тортата-ама ужасно,ужасно си лоша...ах,така да ги обичам от този вид-с мнооого крем!С Живето тази вечер ще ми подсладите сънищата със сигурност!
    Прекрасна торта,браво!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. А, Роси сервизчето ми е от студентските години - влюбих се в него от пръв поглед през витрината на един магазин, някъде до унгарският културен център (тогава) :) Бях помъкнала и дъщерята с количката, купих си щастлива и грамофонни плочи от унг. център, а после ги забравих във влака :) Сервизчето обаче има щастието да доживее до днес. Много ми е мило!
    Благодаря ти, Роси! Прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Зори, скоро ще е! Ако си наблизо, отбий се за дегустация :)

    ОтговорИзтриване
  12. Ирма, чудно торте, че как няма да угодиш на любимите мъже...ще чакам с нетърпение и шоколадовата :)

    ОтговорИзтриване
  13. Добре си ми дошла, Весе и благодаря за вниманието!
    Е, угаждам де, ама много ме мориха жегите до скоро и само ако се сетят за нещо, и го поискат два пъти, тогава го правех. А сега и аз се "събудих", и те, та ела да видиш какъв апетит ги е подгонил :) Лапат момчетата, та ушите им пукат :))
    Поздрави и прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
  14. О, Ирма,
    каква добра мама си;) Малкият голям мъж убедена съм е бил предоволен;)
    Прекрасна и лека торта- много обичам такива.
    И ще чакам и шоколадовата, макар към масления крем да съм предубедена от дете;)
    Хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
  15. Ох, Марта ако я направя с толкова маслен крем, колкото му харесва на рожденика, ще трябва сам да си я яде - такова същество друго не съм срещала още. Толкова мазно яде, че се плаша понякога. Сладкиш за да му хареса трябва да е с много крем, по възможност маслен, да е шоколадов, да е много мек и много сладък и без нищо хрупкаво. Затова тая торта я сънува от както сме се оженили. Ама пък е крайно време и на него да угодя, че не е честно все той на мен ;)
    Благодаря за посещението! Хубаво утре и на теб!

    ОтговорИзтриване
  16. Ирма, мен жегите не ме морят, мен ме мори студа :(

    ОтговорИзтриване