3 септември 2012 г.

Панирани пилешки късчета с овесени ядки в легло от полента и сметанов сос с тиквички


Без много встъпителни думи, бързо искам да ви представя едно ястие, което опитах преди известно време, впечатли ме с вкус и визия, изпросих рецептата, но за голям срам не бях я приготвяла у дома до вчера. Стоеше си записана на листче, в старият тефтер и за късмет,  взе че изпадна докато търсех в него съвсем друго нещо.  Така забравена, рецептата видя бял свят и получи одобрението на ”големият каприз” в нашия дом.  Вече имам разрешението да я приготвям винаги, когато ми скимне - т.е. не е в графа ”за лична наслада”  ;-)


ПРОДУКТИ
за 3 порции

за полентата
1 л. вода
1 ч.ч. царевичен грис
100 гр. рендосан кашкавал
60 гр. масло
сол на вкус

за панираните пилешки късчета
3 ч.ч. месо от пилешки бутчета, може и от гърди (на хапки) – по 1 чаша на порция

маринова се в смес от:
2 скилидки чесън, намачкани
1 кубче пилешки бульон, стрито
3 с.л. мед
3 с.л. сметана
1 ч.л. червен пипер (може и пикантен)
1 ч.л. горчица
по 1 щипка сол и черен пипер

за паниране
1 ч.ч. брашно
3 яйца
2 ч.ч. овесени ядки

за сметановият сос с тиквички
1 тиквичка
200 мл. млечна сметана
1 кубче пилешки бульон
½ връзка наситнен копър или магданоз (на вкус)
4 - 5 наситнени листенца босилек

ПРИГОТВЯНЕ

Първо се заемете с месото. Мариновайте го и го оставете да поеме ароматите за около половин час.  
Загрейте мазнината на среден огън, в дълбок тиган (напр. Уок). Панирайте късчетата в следният ред:  в брашно, разбити яйца и последно в овесените ядки. Пържете от всяка страна до тъмно златиста коричка. Извадете да се отцеждат върху кухненска хартия, след което поставете във фурната, покрити да чакат.

Сега направете сметановия сос, като за целта почистите и нарежете тиквичката на малки кубченца. Сложете в касеролка, на среден огън сметаната да кипне, след което прибавете вътре тиквичките, натрошете кубчето бульон, намалете огъня до слаб и варете не повече от 5-6 минутки. Внимавайте - сметаната е мляко и кипи лесно! 
Отведете и пасирайте. Похлупете и оставете настрана до котлона, на топло.  Ако малко по-късно, когато се наложи да го използвате ви се стри рядък, може да го кипнете отново и да го сгъстите със с.л. разтворено на каша брашно или царевично нишесте. Тогава, накрая  се добавя и наситнения босилек, плюс копъра или магданоза (за да остане със свеж цвят)

Последна се приготвя полентата, за да е прясна при сервиране.
Налейте в тенджера 1 л. вода и малко преди да заври натрошете вътре кубчето бульон и намалете огъня до слаб (водата не трябва да ври, а да е на една степен пред завиране). При постоянно бъркане, с дървена лъжица посипвайте на тънка струя царевичният грис. Бъркате непрекъснато докато се сгъсти, което не отнема много време.


Готова е когато стане като тесто и сама се отлепя от стените на тенджерата. Опитайте все пак малко и ако ви се струва , че има зрънца да хрупкат, продължете още малко, докато всичката полента стане пухкава и мека. Тогава добавете маслото и рендосания кашкавал. Продължете да бъркате докато се стопят и поемат от цялата маса. 


Отведете настрана и се пригответе за сервиране.  Докато изстива, полентата се сгъстява и ако ви се стори по-гъста отколкото би ви харесало, я разредете с малко сметана.

В порционни чинии направете легло от полента, върху което подредете късчетата панирано пилешко месо, отгоре полейте с по няколко лъжици сметанов сос с тиквичка. По желание може да изпържите няколко гъбки в масло и да поръсите порциите с тях. 
Поднесете веднага с хубаво вино.

Да ви е сладко!





11 коментара:

  1. Ехеее,това ястие е многостепенно и доста богато като порция,Ирма!
    Полентата още ми отлежава в шкафа,но и аз така смятам да я приготвя-с масло и кашкавал,когато й се наканя.
    А точно в овесени ядки не съм панирала,ще опитам сл. път за проба.
    И сосчето ми допада,абе изобщо много вкусно си го замислила и поднесла!
    А такива листчета и запланувани рецепти и при мен колкото искаш :) .

    Сърдечни прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Богато да, Роси, но не е тежко, стига да не се прекали с полентата, защото тя много засища. Не случайно се поднася и като самостоятелно ястие.
    А панирането с овесени ядки става добре, когато са финни. Моите бяха останали съвсем малко в плика, та направих и с нормални и ми дойде по-твърда коричката, отколкото на тези с фините. Да не се излъжеш когато пробваш.
    Прегръдки и за тебе!

    ОтговорИзтриване
  3. Ааа, Ирма, полентата отделно, мила. Ще ми похаби пилешкото :))
    Шегувам се, но много ми харесва това предложение за паниране в овесените ядки. Само в такова не съм панирала. И соса много приятно звучи.
    Само да видя кога ще ги изпробвам.
    Поздрави сърдечни и хубава нова седмица на теб!

    ОтговорИзтриване
  4. Ирма, толкова апетитно е поднесено!
    За съжаление с полентата не се долюбваме :(
    Може да е силно казано, но опитах един път с готова смес и останах разочарована.
    Скоро коментирахме с Пепчо, че ще опитам с царевично брашно, за което си мисля, че е оригинал при приготвянето.
    Много ми хареса сосчето!
    Прегръдка и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Пепи, получава се по-хрупкава коричка отколкото ако е с галета. Обаче с галета панировката е и хрупкава и по-нежна някак, затова си остава най-сполучлива по мой вкус. Но ако искаш нещо по-различно може да опиташ с едно две парченца, за да си наясно. Все пак на вкус приятели няма. А сосчето е много фино и леко. Мисля и за рибка ще става.
    Дани, полента (качамака) и аз не харесвах някога, когато мама го правеше, защото тя му слагаше не само пръжки, ами и мазнината от тях (май всичката)+ червен пипер и ми ставаше много зле. А сега, с масълце, в точното количество и сметанка, с много сирене или кашкавал е толкова нежна, като картофено пюренце е - пухкава и лека.
    Прегръдки за вас момичета и пожелания за седмица, изпълнена с много и все добро настроение!

    ОтговорИзтриване
  6. Ирма, аз незнам дали бих го приготвила наведнъж това ястие, но поотделно със сигурност. И то не защото не би ми харесало, напротив, отсега съм заинтригувана..., но просто не би ми дошло отвътре да готвя толкова дълго;))
    Прекрасна седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  7. Мъхче, не отнема много време, да знаеш :)- месцето е готово за 1 час макс. като първият половин си стои мирно в маринатата (може и от предния ден да се заложи). После сосчето е готово за има-няма 15 минутки, а полентата и тя толкова. Значи 1 час общо врътня. А порцийките не са толкова големи колкото изглеждат ;)
    Благодаря ти! Лека нощ и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  8. Ирма отново нещо много апетитно :). Аз само полентата ще прескоча. Вече няколко пъти опитвам да я предлагам, но нещо не ни допада. А соса е пълан изненада за мен, звучи ми страхотно и си записвам за проба. Благодаря за рецептата! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ти, Диана!
    Сосчето и за мен беше изненада, в която се влюбих от първата лъжичка :)
    Полентата явно много хора не приемат, а мислех че е обратното. Но пък, какво толкова, всеки си има вкус - аз примерно така и не приех пестото с босилек, колкото и пъти да му давах шанс. Състаките му, самостоятелно пък обичам всичките, но комбинацята им не се оказа успешна за моя вкус.
    Хубав и ползотворен да е и твоят ден, Диана!

    ОтговорИзтриване
  10. Лол или Уоу... как го казват американците!:) Аз полента обичам много, интересното е, че до преди година дори не понасях, просто бях пробвала отвратително приготвен качамак дотогава и не ми опитваше отново. Докато не си я приготвих сама. Ястието ти е разкошно поднесено, много вкусно и апетитно! Всяка част от него обичам. Поздравявам те!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ти, бонбонче!
    Точно уау ми се искаше и аз да извикам, когато ми го сервираха, не точно така комбинирано, но пак в черна чиния. Контраста беше страхитен, цветовете ярки, а уханието... подканящо :) Спечели ме с първата хапка и макар и да ме беше срам, питах за рецептата. Ами до тогава и на мен не ми допадаше качамака, явно номерът е да не е много мазен и да има нежен, млечен привкус, знам ли.
    Много усмивки и настроение ти желая!

    ОтговорИзтриване