21 февруари 2017 г.

Бананов Нутела кейк


Все бях прекалявала с шоколад в десертите като например тази торта, и тази също, някои други десерти, които не са дефилирали тук, но и днешният не им отстъпва в това отношение. 600 гр. Нутела в един кейк, как ви се струва? На мен ми се видя множко, но си струваше.
Показаха ми снимка, на която трябваше да издиря рецептата, а тя не се показваше н
икъде в нета. Така ровейки се за нея, стигнах до решението за популярният Nutella Banana Cake. Естествено, рецепти за него бол - коя веган, коя не, една с яйца, друга без, с какао, с цели ядки, с различни брашна, с кокосово масло и какви ли още не. Аз сглобих моята според нашите вкусови предпочитания. Трябваше да се получи сочен, но не чак мокър сладкиш, с осезаем и дълбок вкус на шоколад, който в същото време да не убива този на вложените банани. Експериментирах и останах много доволна от резултата – толкова сочен, мек и еластичен, че ако беше приготвен в по-дълга форма, бих могла да го свия на венец без да се пречупи или спука. Текстурата донякъде наподобява тази на торта Сахер, но тук бананите ни отвеждат в друго измерение. Комбинацята от Нутела, сметана и банани в едно цяло е достатъчно обещаваща, за да ми повярвате, нали? J

Продукти

600 гр. Нутела (или друг шоколадов нуга крем)
2 яйца
щипка сол
3 добре узряли банана (здрави, без размекнати и потъмнели участъци по тях)
2 препълнени с.л. квасена сметана (около 200 гр.)
40 гр. натурално царевично нишесте
180 гр. брашно (1 ½ ч.ч.)
1 бакпулвер
малка бучка масло за намазване на формата


Приготвяне

Намасляваме с маслото форма за кейк или хляб
Включваме фурната да се загрява на 180
°.
Загряваме леко Нутелата, за да се размекне и я изсипваме в дълбока купа.
Може да оставим малко от нея за декорация накрая.
Добавяме яйцата и солта. С помощта на тел за разбиване разбъркваме всичко добре, докато напълно се усвоят яйцата и сместа стане гладка.
Намачкваме грубо с вилица бананите и също ги добавяме при шоколада, а след тях и сметаната.
Разбиваме отново до хомогенност и сгъстяваме с нишестето и пресятото заедно с бакпулвера брашно.

Това е.

Полученото тесто е лъскаво, пухкаво и изкушава да вземем лъжицата  да си хапнем хубаво от него още на този етап. J  Сдържаме апетита си, прехвърляме го в намаслената форма, а след това веднага в горещата фурна
Печем 30 минути, след което, макар да ни се вижда твърде меко и недопечено, спокойно го изваждаме и го оставяме да се охлади напълно във формата.
Едва тогава го освобождаваме от нея, поставяме го в поднос и декорираме с няколко пръски топъл шоколад.



Обзалагам се, че няма да се стърпите пред такава гледка на масата ви и разнасящият се от нея, блазнещ аромат! :))



8 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани!
      По невнимание натиснах и изтрих коментара ти! Извини ме, моля те!

      Изтриване
  2. Със сигурност е вкусен, изглежда неустоим, Ирме!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пристрастяващо вкусен е, Бети и е добре да има помощници за унищожаването му. ;)
      Благодаря ти!

      Изтриване
  3. Изглежда чудесно, но моля уточнете количеството сметана - 200г или 2с.л.?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Около 200 гр. е сметаната. Понеже не съм премерила точно, а гребнах две препълнени супени лъжици от голяма, 400 грамова кофичка и в нея остана половината (знаете, квасената сметана е гъста), сметнах че това ще са били 200 гр. Не е фатално да сложите с 20гр. повече или по-малко.
      Ако ползвате по-едри банани и яйца, може да увеличите брашното с още 2-3 с.л. Но не го сгъстявайте прекалено!

      Изтриване
  4. Може ли вместо нишесте кокосово брашно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кокосовото брашно не е като нишестето. То има зърнеста структура, като много фин грис и добавено към всяко кексово тесто, го кара да бухва, прави готовото изделие по-пухкаво, леко и някак рехаво, което е често търсен ефект. Нишестето, обратно на това - прави изделието по-кадифено и то остава по-дълго време меко и сочно. Това се постига също и с добавка на повечко мазнина в някои теста, но тук (изключая тази в нутелата) мазнина почти няма, така че нишестето е важна съставка. Винаги обаче може да се експериментира, така че ако брашното ви е високо протеиново съдържание - над 8-9-10% протеин (на гърба на пеакета би следвало да е опоменато и често го изписват като белтък), заменете 1/3 от цялото количестов на брашно + нишесте, с кокосово брашно. Сигурна съм, че пак ще се получи добре.
      Успех и да ви е сладко!

      Изтриване