Не се сетих за по-кратко име на рецептата, но поне ви
става отначало ясно какво точно ви показвам сервирано в чинията. ;) А преди да
пристъпя към нея, нека малко ви поговоря за патешкото месо!
Месото на патицата, макар да е червено, се смята за бяло месо, защото е
птиче, все пак. Богато е на желязо, цинк и витамини, особено на тези от групата
В. Особено вкусно, с богат аромат, позволяващ и добре кореспондиращ си със
силни подправки и плодове. Всичко това го прави предпочитано за специални
менюта и за посрещане на скъпи гости.
Преди да посегнем към него е добре и да знаем, че то е мазно месо, кожата и подкожието му съдържат много мазнина и преди консумация се отстранява. Но само 27% от мазнините му са наситени – тези, които покачват нивото на LDL, или така нареченият лош холестерол. То съдържа и пурини, което е знак за внимание от страна на страдащите от подагра хора.
Специалистите по здравословно хранене ни уверяват, че макар и патешкото месо да съдържа холестерол и наситени мазнини, докато се консумира в разумни количества, е добре да присъства в списъците на здравословните храни и се препоръчва като една от храните за здраво сърце. Ако се консумират само патешки гърди и изобщо месо от патицата без кожа, това може да помогне за снижаване нивото на холестерола и наситените (лоши) мазнини. Независимо по кой метод на готвене се приготвя, то винаги е с отличен вкус.
Преди да посегнем към него е добре и да знаем, че то е мазно месо, кожата и подкожието му съдържат много мазнина и преди консумация се отстранява. Но само 27% от мазнините му са наситени – тези, които покачват нивото на LDL, или така нареченият лош холестерол. То съдържа и пурини, което е знак за внимание от страна на страдащите от подагра хора.
Специалистите по здравословно хранене ни уверяват, че макар и патешкото месо да съдържа холестерол и наситени мазнини, докато се консумира в разумни количества, е добре да присъства в списъците на здравословните храни и се препоръчва като една от храните за здраво сърце. Ако се консумират само патешки гърди и изобщо месо от патицата без кожа, това може да помогне за снижаване нивото на холестерола и наситените (лоши) мазнини. Независимо по кой метод на готвене се приготвя, то винаги е с отличен вкус.
У дома харесваме
патешко месо, най-вече печено, и понякога разнообразяваме менюто си с него. За
това ястие се спрях на патешки гърди с кожа, които в магазините ще намерите наименовани като патешко магре.
Продукти
/за 3 порции/
3 бр. патешки гърди
с кожа
сол и черен пипер,
на вкус
за пюрето от
кореноплоди
4-5 средни картофа
1 батат
сол на вкус
60 гр. масло
за задушеното зеле
1 малка червена
зелка (може и консервирано от буркан, но не кисело)
1 глава червен лук
3 с.л. олио
сол и черен пипер,
на вкус
5 с.л. тъмен
балсамов оцет
1 с.л. мед
1 равна к.л. смлян
кимион
4-5 смляни
карамфилчета
шепа сварени кестени, без обвивката (7-8 бр.)
Приготвяне
Нарязваме зелето на
тънки и дълги ивици, посоляваме го, намачкваме го с ръце и го сваряваме до полу готовност в литър вода. Отцеждаме го добре от нея, охлаждаме го, поливаме го с марината, приготвена от разбития
с оцета мед, подправен с кимиона, карамфила и малко черен пипер и го оставяме да се маринова за около час-час и половина, преди задушаването му. (Ако ползваме консервирано зеле, пропускаме варенето.)
Половин час преди
сервиране, поставяме почистените и обелени картофи да се сварят в подсолена
вода, на тих огън.
През това време поставяме зелето да се задушава в олиото на тих огън, заедно с нарязаният на тънки лунички лук и
надробените на кубчета кестени. Бъркаме
от време на време като внимаваме да не омекне прекалено. Накрая отвеждаме, опитваме
как е на вкус и по необходимост овкусяваме с още сол. За финал поръсваме отново с прясно смлян черен
пипер.
Междувременно сме почистили патешките
гърди, подсушили сме ги добре, набраздили сме внимателно кожата им с по няколко
кръстовидни нареза, без да достигаме червеното месо под нея. Натрили сме ги леко
със сол и черен пипер, след което ги поставяме за 5-6 минути с кожата отдолу
в сух и нагорещен на среден огън чугунен тиган (или друг с не залепващо
покритие). От горещината мазнината под кожата бързо ще се стопи и отдели. Отцеждаме я и обръщаме гърдите да се
запечатат и от другата страна за 3-4 минути, след което ги поставяме в
предварително нагрятата на 100° фурна за точно 15 минути. НЕ ПОВЕЧЕ!
Времето и точната температура за сготвянето на месото са от особено значение,
за да получим крехко и сочно месо. Прекалим ли с тях, ще имаме твърде стегнато
и жилаво месо, което не става за ядене. По желание можем да ги ароматизираме допълнително като добавим 1-2 листенца салвия, клонче розмарин, мащерка или портокалова кора в тигана до тях, докато са във фурната. Избираме тревичките така, че да си подхождат вкусово с гарнитурата. Този път аз избрах да ги оставя с натурален аромат.
Изваждаме гърдите от фурната ги оставяме за 5 минути на дъска, да се отпуснат.
Използваме това време да пюрираме сварените картофи в две отделни купи, като им добавяме по бучка масло и малко от водата, в която са се варили.
Използваме това време да пюрираме сварените картофи в две отделни купи, като им добавяме по бучка масло и малко от водата, в която са се варили.
Порционираме приготвеното
ястие в затоплени чинии и сервираме с добро, червено вино.
Уби ма!!!
ОтговорИзтриванеАх, как не съм разбрала?! Без да искам ще е станало, Аля. Съжалявам! Ама, дръж се, че ми трябваш жива и здрава! :))
ИзтриванеПрегръщам те, мила! Хубав ден!