19 септември 2013 г.

Маков сладкиш с нектарини и кардамон


Обикновено сладкишите ми си имат история, нещо което е инспирирало тяхната направа – понякога специален повод, друг път харесана някъде и взаимствана рецепта или семейна такава. В този случай обаче всичко си дойде на мястото след един сън. Да, може да е смешно, но аз понякога освен кошмари, сънувам и прекрасни неща, сънувам кухнята си, сънувам как готвя нещо, как го сервирам, а напоследък даже и че го снимам. Да, да, това ми хоби сериозно ме е погълнало. И то дотолкова, че заразявам околните. Например, при последната ни среща една приятелка ми отправи през усмивка обвинение, че скоро не съм пускала нищо ново. Ама аз готвя бе, и снимам! „Е, да, ама ние нищо не сме видели това лято, има ли кой да докаже?” О, има разбира се, но нека не стигаме до там!
Затова, днес мисля да ви покажа последният сладкиш, който стана много сполучлив, та го правих два пъти за три дни.
Сънувам аз, че присъствам на живо в кулинарно шоу, чийто водещ бе Дейвид Роко. По едно време действието се прехвърли в една страхотна градина с едни прасковени дървета (нещо обичайно в неговите серии) и Дейвид застанал начело на дълга селска маса, застлана с невероятна бяла покривка, с още по-невероятен букет в средата, показваше шедьовъра, който направил от плодовете над главите ни. Тъкмо щеше да дойде моят ред да поема чинийката си и се събудих. Ех, колко ме е яд в такива моменти! Защо когато сънувам прекрасен сън се събуждам все на най-хубавата част?!

Та значи, събудих се аз и цял ден не ми излиза от главата картината от съня. Няма как да се телепортирам на онова прекрасно място, едва ли ще срещна самият Дейвид, но сладкиш мога да си направя. Помня визията му, а от там нататък фантазията ми си намери работа. 
Мек пандишпан. Искам да има и нещо екзотично в него, нещо фино и ... хрускаво. Кокос? – ммм, не! Маково семе - това ще е! Праскови нямам, но в хладилника ми бяха останали 3 нектарини, та ще се получи. И... нещо, с което да засиля, да допълня аромата им, нещо също толкова екзотично.... кардамон. Да, останали са няколко шушулки от последното зареждане и ще ми стигнат, даже за два сладкиша има.

Супер! Ами, да започваме!

Маков Сладкиш с нектарини и кардамон


Продукти
/за форма с Ø 24 см./

3 средни яйца
80 гр. пудра захар
1 с.л. меко масло (с връх)
1 ванилова захар
5 с.л. брашно (с връх)
½ бакпулвер
3 с.л. маково семе (не мляно)
семенцата на 10 шушулки кардамон

отделно:
2 нектарини
2-3 равни с.л. фини овесени ядки
1 шепа сурови, белени фъстъци  (или други ядки по ваш избор)

Приготвяне

Включваме фурната да се загрява на 200°.
Изваждаме семенцата кардамон от шушулките и леко ги претриваме, колкото да се спукат и да си пуснат аромата.
Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци.
Разбиваме белтъците със щипка сол на твърд сняг и ги заделяме настрана.
Жълтъците с пудрата захар, маслото и ванилията разбиваме на пухкав крем. Добавяме маковото семе и кардамона и разбъркваме всичко, за да се смеси добре.
Добавяме белтъчният сняг на порции и внимателно хомогенизираме сместа, с леки и бавни, кръгови движения отдолу нагоре, като с това вкарваме още въздух в тестото.
Идва ред да добавим пресятото с бакпулвера брашно, отново на порции, като след всяка разбъркваме внимателно докато се поеме.

Намасляваме формата обилно с масло и я поръсваме навсякъде с грис – около 1-2 с.л. Излишното изтръскваме.
Насипваме тестото и заравняваме повърхността му.
Измиваме и нарязваме нектарините на тънки полумесеци, които подреждаме радиално върху тестото (с леко бодване), така че да са потопени на половина в него.
Отгоре поръсваме с овесените ядки и разтрошените фъстъци.

Печем около 20 минутки или до хубав, тъмно златист загар.
Изваждаме и след като се охлади сервираме, като обилно поливаме всяка порция с втечнен мед и гарнираме с топка квасена сметана.


Много е важно да поднесете с мед и квасена сметана. Тази гарнитура си е част от сладкиша и без нея няма да е същия.


Сокчето, което се вижда в чашите е съвсем прясна шира с допълнение в нея от пасирани нектарини -  отлична комбинация, допълваща идеално вкуса на десерта.


С всяка хапка усещате малките макови семенца да хрускат страхотно в устата ви, аромата на кардамон е в невероятен унисон с този на нектарините, а медът и сметаната добавят мекота и нежност.
Абсолютно съвършенство и наслада за небцето!

Опитайте!


11 коментара:

  1. Чудесен сладкиш, Ирма!
    И по-често сънувай такива вкусни сънища:)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Абе, сънувам аз, даже много, но не винаги ги помня. Виж, ако е кошмар, дълго после ми тормози деня, но защо хубавите бързо забравям?!
    Благодаря ти, мила!
    Прегръдка имаш и ти! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Много ароматно предложение, Ирма. Слънчево - като за края на лятото:)

    ОтговорИзтриване
  4. Е, нещо става с този коментар, дано не го повтарям - Скъпа Ирма, да дава Бог все такива сладки сънища да те спохождат и да ни радваш и нас с великолепни идеи. Придърпвам си парченцето с меда и сметаната и пращам поздравите си!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ти, Марта!
    Чул те Бог, Иглика! :)
    И да не са все толкова сладки сънищата, няма проблем - ще намерим начин да подсладим живота си, но нека само кошмарите да ми спести всевишния! :)))
    Да ти е сладко и вкусно, мила!
    Слънчев и забавен уикенд ви желая, момичета! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. И все пак нищо няма да е същото без магията, с която твориш! Страхотно е всичко, Ирме, винаги бъди така вдъхновена!
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Композицията на снимките е просто уникална, като картина са! Сладкиша изглежда неустоимо, ароматен, вкусен и много красив! Невероятна си! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Истински разкош е този сладкиш, Ирма! Сигурна съм, че е и неустоимо вкусен. Прегръдки! ;)

    ОтговорИзтриване
  9. Гери, обичам я тая магия! Понякога е доста осезаема, сякаш ми пари между ръцете и докато готвя, изпитвам наслада и забавление от факта. Чувството е страхотно! Благодаря ти!
    Кате, ти като някой кулинарен критик ме почна! :) Благодаря за позитивното изказване, мила! Топло ми става на душата! :)
    Еви, повече от вкусен, уверявам те!
    Прегръдки за вас и пожелания за ароматна и вкусна неделя!

    ОтговорИзтриване
  10. Няма да ми омръзне да му се любувам на това изкушение,Ирма!Уникална комбинация на сладкиш,плодов при това,с квасената сметана и меда!Ей така поднесени са ми в кръвната група на макс!Обещавам си да го направя,не е за изпускане!Пък и с мак не съм дегустирала до сега,време е!Прегръдка от мен и благодаря за подстрекателството и споделените сънища! :)

    ОтговорИзтриване
  11. О, драго ми е, Роси, че толкова високо си оценила сладкишчето! Ама пък то наистина си е страхотно и си струва веднъж да прекалим с калории.
    Пак заповядай, мила! Ще чакам да се похвалиш с резултата.
    Поздрави и усмивки!

    ОтговорИзтриване