25 октомври 2012 г.

Кавърма с пилешки воденички

Пак воденички, но това е защото много ги обичаме у нас, особено моя милост и гледам винаги да имам във фризера от тях. Готвя ги по няколко начина и по установени от години рецепти. Понякога на шишчета с бекон, друг път с паста Карбонара, с ориз на фурна, готвя ги и на супа, с картофи на яхния и на винен кебап. Една от рецептите вече съм показвала ТУК , която се различава съвсем малко от днешната. Разликата е само в пиперките и виното, но вкусово се усеща като различно ястие. Бързо се приготвя и никога не остава и хапка неизядена! :-)



  
Продукти
за 2 порции

500 гр. пилешки воденички
200 гр. гъби печурки
1 голяма глава лук
2 червени чушки (едната може да е люта)
1 к.ч. червено вино
сол
черен пипер
няколко клончета прясна мащерка

Приготвяне

Почистете и измийте воденичките.
Лука нарежете на едри луни, чушките на колелца, а гъбките разполовете.
Сложете всичко в малка тавичка , подправете със сол и черен пипер на вкус. Полейте с виното и добавете маслото. Разбъркайте, поставете едно клонче мащерка отгоре, похлупете и сложете да се пече във фурната, на 180° докато всичката течност се изпари и се запече леко. Малко преди края, разбъркайте и допечете без капак, за 3 минутки.
По желание може в този момент да поръсите с настърган кашкавал.
Ястието може да приготвите и в индивидуални порции, в гювечета.
Поднесете с гарнитура от сварен ориз, картофено пюре или пържени ньоки. Непосредствено преди сервиране поръсете порциите с прясна мащерка. 


Много лесно и същевременно адски вкусно ястие!  И не на последно място здравословно, тъй като всичко се слага сурово и се готви под капак, във собствените си сосове.

Дали ще изберете да го приготвите в един или в индивидуални съдове, дали ще поръсите с кашкавал или ще оставите да се запече до хрупкава коричка, решението е ваше и няма да сбъркате в нито единия случай. И не забравяйте да отворите бутилка хубаво вино! :-)
Наздраве и да ви е сладко!

8 коментара:

  1. Еха, тук си е цяло пиршество! Страхотни воденички!

    ОтговорИзтриване
  2. Ох, свършиха, Кате, но ако има пак бих си хапнала! :)) И ти не се чуди, ако обичате воденички, вземи го спретни това, че е бързо, лесно и мързеливо! :)
    Отивам да видя какво си майсторила ти!
    Прегръдки за тебе, мила!

    ОтговорИзтриване
  3. Ирма,май сме се понаговарвали:)))Прекрасна кавърмичка!

    ОтговорИзтриване
  4. Ирма, снощи преглъщах на тях, тази вечер- отново!
    Крайно време е да запретна ръкави :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  5. Аз по принцип съм по дробчетата, но имам един заклет воденичкояд у дома - ще му доставя тази радост! Благодаря за хубавата рецепта, Ирма!

    ОтговорИзтриване
  6. Не знам защо не съм фен на воденичките, но срещам вече доста апетитни предложения по блоговете и ти сложи капак отгоре!
    Явно ще се опита и си преписвам рецептата за тази вкуснотия! :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Уаууу колко вкусно звучи. И аз обожавам пилешките дреболии, но мъжката част /особено тиийна/ се мръщят. Ама отдвна не съм правила, да взема да ги изненадам ли :)))).
    Страхотна си! Сърдечни поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ви, момичета! Драго ми е, че ви харесва гозбата ми и ще се радвам да ви се услади!
    Прегръдки за всички ви и приятни почивни дни от мен!

    ОтговорИзтриване