6 август 2012 г.

Che bella, Italia! Delizioso Italia!


Днес съм на вълна Италия.

След като вчера, за пореден път гледах италианско кино (Big mama's Boy (2011) , Che Bella Giornata (2011), Lezioni di cioccolato 1+2 (2007+2011) ) и се посмях от сърце, ме обзе желание да посветя вечерята на тяхната страхотна кухня.
Всеобщо е мнението, че италианската храна се харесва от всеки и ние не правим изключение. Хм, май ще се окаже, че както навсякъде и у нас първенството държи пицата. Обичаме пица, във всякакви варианти, че и сладка, с плодове  ;-) След нея идва тирамису, ризото, пастата, лазанята и много, много други, все прекрасни изкушения.
Днес, именно лазаня ще има. Но, не онази, познатата на всички, с тестени кори. Лазанята, която днес ще правя е пълна импровизация. След като цял месец попадам на публикации в кулинарните блогове с всякакви рецепти за патладжани (тук и тук при Пепи, при Lety, Didi и Ели), време е и при мен да се появи този лъскав, със страхотен лилав цвят зеленчук. Ами, заразно е. И сезона им е сега. Всъщност се оказва, че патладжана е от семейството на ягодите, колкото и странно да звучи.

И така, да ви представя моята лазаня от патладжани или казано на италиански 

Lasagne di Melanzane


ПРОДУКТИ
За 2 порции

1 едър патладжан
300 гр. кайма (телешка или стандартна)
3 с.л. олио
1 средна глава лук (наситнен)
2 скилидки чесън (счукани или наситнени)
1 среден морков
1 червена чушка
1 люто червено чушле
1 голям домат
1 голямо клонче целина
½ връзка магданоз
сол
черен пипер
150 гр. меко сирене (в случая, при мен овче )
1 с.л. галета (грис или фини овесени ядки )

за сос бешамела
50 гр. масло
5 с.л. брашно
500 мл. пресно мляко
сол

150 гр. рендосан кашкавал

ПРИГОТВЯНЕ

Измийте и почистете патладжана. Нарежете го на кръгчета с дебелина 1 см. Посолете ги и ги оставете настрана за около 30 минути. Това се прави с цел едновременно да се осоли равномерно патладжана, а и ако има горчивина да излезе. Все пак зависи от сорта и не е задължително. Аз примерно,  пропуснах това действие.

За плънката, в дълбок тиган сипете олиото, лука и чесъна. На среден огън ги запържете леко, добавете каймата и я намачкайте, докато и тя се пържи. Нека стане на трохи като за мусака.
Почистете, измийте и нарежете моркова на жулиени, които пък наситнете на кубченца. Чушката също на кубченца, домата обелете и настържете (може и него да надробите на ситно) Добавете ги в тигана при месото, разбъркайте и след 10 минутки налейте 1 к.ч. вода, добавете накълцаното на ситно клонче целина и подправете със сол на вкус. Оставете на тих огън да къкри, докато течността се изпари. Веднага отведете настрана и поръсете с наситнения магданоз и малко черен пипер. Разбъркайте.

Междувременно, докато къкри плънката отцедете кръгчетата патладжан (ако сте ги посолили), подсушете ги и ги намажете едва-едва с малко зехтин. Запечете на грил тигана от двете страни докато добият хубави шарки. Не им е нужно повече – патладжана е мек зеленчук и бързо се готви.
Извадете готовите кръгове на кухненска салфетка и се заемете с приготвянето на сос бешамел.

В касеролка сложете маслото да се разтопи на среден огън. Когато това стане добавете вътре брашното, разбъркайте да се получи кашичка и пържете при непрекъснато бъркане около 2-3 минутки. Дръпнете касеролката настрана от котлона и на тънка струя, пак при непрекъснато бъркане с телта, сипете млякото. Хомогенизирайте соса и го върнете на котлона. Намалете огъня, а когато соса кипне го изключете и оставете за още 2 минути на котлона. Не забравяйте да бъркате през цялото време, за да не залепне. Полученият бешамел е гъст и при изстиването стяга още. Затова работете бързо.

Сега, да сглобим порциите лазаня.
Аз ползвах консервни кутии с изрязани капаци и дъна, но ако вие имате нужните за целта  рингове (тези за канапета) идеално ще се справите.
Значи слагаме ринговете в малка тавичка, предварително намаслена с твърдо масло. В дупките, на дъното посипете малко галета (моята беше свършила и посипах фини овесени ядки) Сложете кръгче патладжан, върху него 2-3 с.л. от плънката с каймата (ако са ви по-широки ринговете, може и повече), натрошете малко сирене и посипете с по 2 с.л. бешамел.
Продължаваме да редим така пластовете, докато поставим и последния кръг патладжан. (моите бяха по 4 на порция), върху който поливаме останалия бешамел и поръсваме обилно с настърган кашкавал.

Печем в предварително загрята на 200 - 220° фурна, за 10-15 минути, или докато се нашари добре отгоре кашкавала, като леопардова кожа.
Едната ми порция я оствих за още малко във фурната, за да „хрупка повече коричката”, каквато беше заръката.  :-)

След като извадите порциите от фурната, ги оставете да се поохладят в ринговете за малко, преди да ги освободите и сервирате. Иначе рискувате да си развалят формата и да се разтекат обилно, както се случи с първата, на горната снимка.

Тази се държи вече по добре :-)





Ами, това е.



Che bella, Italia! Delizioso Italia!


6 коментара:

  1. Ирма,направила си нов прочит на лазанята без кори за лазаня :) .Мислех,че може поне да си ги заменила с кори за баница,но и това не е,по-скоро ми наподоби на патладжанената мусака на Пепи,но в друг порядък :) .
    Както и да се казва обаче е много вкусно,убедена съм при тези продукти!Много кокетно си подредила ястието,моите адмирации за търпението и желанието,мила!
    Прегръдки и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Да, Роси има много общо с мусаката от патладжани. Личи си кой я е готвил ;-) Започнах с идея за лазаня, каквато я правя винаги (тук съм показвала), но реших да е с патладжан, после отхвърлих идеята за корите, но пък ми се искаше да се готви в индивидуални порции...и се получи това. Абе, точно си е лазаня, ама без кори - в мусаката няма сирене, кашкавал :-) Но пък, колко му е някой да е правил същото и да е писал мусака. Като се замисля, италианците му кават "Лазаня с/от патладжан", пък при нас, на Балканите е мусака. При мен водеща беше натрапчивата мисъл за италианска вечеря. Благодаря за похвалните слова! Прегръдки и за тебе, Роси!

    ОтговорИзтриване
  3. http://ricette.giallozafferano.it/Parmigiana-di-melanzane.html
    италианците правят нещо подобно ,но без кайма и се казва пармиджана ди меланзане. Страхотен блог ! Поздрави !
    Милена

    ОтговорИзтриване
  4. Ирма, от няколко дена го гледам туй нящо...и все не ми стига време да напиша, по точно да опиша възторга си от такава вкусотия. Гледам снимките и се облизвам. Сега е сезона на патладжана при нас и ще го направя тези дни.
    Прегръдки от Баку!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах, ти, слънчево момиче, как ме сгря от далече! :)
      Благодаря за доверието, Аля! Рецептата е много сполучлива и вярвам, ще ти хареса много!
      У нас мина предната седмица, но до края на сезона със сигурност ще се повтори.
      Прегръщам те силно, мила!

      Изтриване