21 март 2019 г.

Крем супа със стебла от броколи


Отдавна не съм споделяла рецепта на супа тук. Не знам защо, но общият брой на публикациите ми за супи е малък, предвид, че супа у нас се яде и то каква ли не. Обичаме супи, а съпругът ми понякога обича и да закусва с купичка топла супа. Аз понякога, вдетинявайки се, дори си правя попара с нея и ми е много вкусно, като по този начин и печеля – редуцирам количеството на хляба ми за едно ядене, защото, знаете, че попарите са доста засищащи. Ще кажете защо тогава ядеш със супата хляб? Супата не предполага неговата компания. Ами, аз без хляб не мога да се храня, това е. И салатата с хляб консумирам, дори и тараторче да си сипя, пак към филията с хляб посягам. Не ми се смейте, аз обожавам не само да меся хляб, ами и да си го хапвам, така че все се старая да го огранича в менюто си. Но трудно ми се удава. Затова, гледам да имам препечени филийки или крутони, които добавени в някои ястия ме залъгват и засищат окото и апетитът ми за тесто. ;)

Днешната супичка е много фина – крем супа с добавка на останали ми стебла от броколи. Така казано не е нещо особено, но ви уверявам, че зачетете  ли се надолу, ще разберете какво имам предвид.
За салати и запеканки с този зеленчук винаги ползвам само горната му част, накъсана на розички, и после все се чудя какво да правя с дръжките, защото понякога са малко и не стигат за нищо. Тогава замразявам. Но когато са повечко, като днес, не се колебая да ги претворя веднага, докато са пресни, именно в тази супа. Ако знаете колко е ароматна, нежна и с фин вкус, ще се захванете да я приготвите на мига. Но с думи само мога да ви блазня, няма как да ви я сервирам, затова вижте рецептата и ако ми се доверите, не пропускайте да си я приготвите и да ѝ се насладите!

Продукти
/за 4 порции/

стеблата на 2 едри глави броколи (не съм ги мерила, но предполагам са някъде около 300-350 гр.)
100 гр. масло
¾ ч.ч. брашно (8 с.л.)
2 с.л. настърган на ситно пармезан (или краве сирене и оставено да изсъхне)
2 ч.л. смлени на прах сушени гъби
2 с.л. фино смлени изсушени подправки за супа (лук, морков, целина, чесън, магданоз, пащърнак)
щ. лимонтузу
100 мл. млечна сметана
сол и черен пипер на вкус
1 с.л. наситнен пресен шнитлаух
квасена сметана и крутони за сервиране


Приготвяне


Първо искам да направя едно уточнение с препоръка:

Смесете си предварително сухите съставки, без солта и черният пипер. Това ще рече, да си сложите в блендера брашното, смлените на прах сухи гъби (или начупени на дребно), сушените зеленчуци (или готов микс от такива), настърганият пармезан (или настърганото и изсушено сирене) и пулсирайте всичко това на няколко пъти. Ще имате страхотна и богата на вкус смес за крем супа. Ако ползвате готов микс от сушени зеленчуци, проверете в съдържанието дали има в него чесън. Ако няма или не го усещате като аромат, добавете в сместа ½ к.л. чесън на прах – важно е за вкуса на супата!

След това измиваме, обелваме внимателно стеблата на броколите и ги нарязваме на тънки и къси жулиени.
Поставяме маслото в тенджерка на среден огън да се разтопи и в него запържваме за кратко жулиените от броколи.
Следва да добавим около 300 мл. топла вода, леко посоляваме, захлупваме и задушаваме до омекването им.
Когато са добре омекнали може да ги пасирате или да ги оставите така - тънките жулиени на които ги нарязахме са омекнали и едва се усещат. Та, в този момент поръсваме отгоре им сухата смес от брашно и подправки, разбъркваме за минута и на порции, при постоянно бъркане, доливаме сметаната и още топла вода в количество, разреждащо супата до желана от нас гъстота. Аз налях някъде към 750-800 мл. Намаляваме огъня до слаб и оставяме супата да заври.
Разбъркваме периодично и след около 4-5 минутки отвеждаме от огъня.
Ако желаем да е по-рядка, доливаме в този момент още мъничко вода, изчакваме отново само да заври и веднага отвеждаме настрана.
Опитваме как е на вкус и посоляваме с нужното количество сол и черен пипер.
При сервиране гарнираме порциите с крутони, квасена сметана и поръсваме с наситнен пресен шнитлаух.



Крутоните запържвам в разтопено масло. Без сол, без подправки, просто така – да са по-натурални и да се усеща главно вкусът на пържен в масло хляб.
На решилите да я опитат да ви е сладко!




И честита първа пролет! Да ви е светло, слънчево и топло в сърцето и душата!



3 коментара:

  1. Ти си златна! Досега винаги хвърлях стъблата, изобщо не ми е хрумвало да ги ползвам в супи, а що такива ядем. Вълшебни, много нежни снимки. Поздрави, Ирме!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, броколите са толкова полезни, че и стеблата им се ядат, Кате. Може да ги рендосаш и да ги направиш на слата с майонеза, краставица и моркови, примерно. Може да ги наситниш и да ги добавиш в ризото, може да ги нарежеш на по-едри жулиени и да ги панираш. Идеи много, но не ги хвърляй!
      Прегръдка за теб и благодаря!

      Изтриване
  2. Идеална е тази супичка, и аз като теб бих си я хапнала с хлебец, под всякаква форма:)

    ОтговорИзтриване