8 януари 2017 г.

Баница със зехтин и овче сирене


Бабин ден е, а на този празник се меси питка и се върти баница. Толкова много да обичаме баници у дома, а тук съм публикувала само две-три. Странно. Това трябва да се поправи, та поне, ако баба ме гледа от небето, да се усмихне доволна. Уроците, които научих от нея са безценни и никога не бих забравила. Толкова силно ми липсва понякога! Липсват ми ласките от напуканите ѝ, състарени ръце, липсва ми мирисът ѝ, а нежният ѝ поглед и блага усмивка винаги ще са с мен!
Обичам те, маме, където и да си!

Продукти

за плънката
350 гр. овче сирене
5 яйца
½ ч.л. сол
250 гр. кисело мляко
1 равна с.л. сода бикарбонат
100 мл. зехтин
1 к.ч. олио

Рецептата за тестото и методът на изтегляне на кори от него вече съм описала ТУК , при това постъпково и подробно, така че няма да пиша отново. За една тава баница ползваме половин доза тесто, в противен случай удвояваме количеството на продуктите за плънка.
Можем да ползваме и готови кори – 1 пакет за това количество плънка.


Приготвяне

Ако сте омесили сами тестото за баницата, след като сте го разделили на топчета и сте ги оставили да почиват, подгответе плънката.

За нея натрошете сиренето, към него добавете 4 от яйцата, солта, млякото със загасената в него сода и зехтина.

Оформяне

·         Разтегляме корите внимателно, за да не се скъсат. Поръсваме с плънка (без мазнина преди това, в нея има достатъчно) и навиваме на хлабаво руло. Всяко руло навиваме спираловидно в тава, намаслена с олио. Така продължаваме до изчерпване на корите. Отгоре леко намазваме баницата с олио и нахвърляме тук-там малки парченца студено масло.

·         За баница с готови кори взимаме по две кори наведнъж (ако са много тънки и пресни може и по три) като по между им ги напръскваме едва-едва с олио – буквално по десетина капки. Намазваме горната по четирите ѝ краища с олио, сякаш рисуваме рамка, разпределяме по 4-5 пълни с.л. от плънката отгоре ѝ, свиваме късите страни леко навътре, а дългата навиваме на руло. Така оформяме всички кори, подреждаме ги върху тава, застлана с хартия за печене. Намазваме ги обилно с останалото яйце, разбито с 1 с.л. зехтин.

Печем в предварително загрята на 230° фурна до златист загар.

След като извадим баницата от фурната леко я напръскваме със студена вода и покриваме с кърпа, за да се задуши и да ѝ омекне леко коричката.

Дали ще изберете да направите баницата със собственоръчно точени/теглени кори или готови от магазина (тези от Лидл са много добри, стига да са пресни), ще имате разкошна, пухкава и много вкусна баница.
Да ви е сладко!


Честит празник на всички баби! Да са ви живи, здрави и честити внуците, повече да лудуват, а вие повече да угаждате! Здрави и чевръсти да сте и вие, да се радвате на взаимна обич и топлина до дълбоки старини!



2 коментара:

  1. За много години Ирме!
    Разкошна баница миличка! Като за празник :) да сгрее всяко стомахче в студените зимни дни ;)
    Прегръщам те с най-добри пожелания!

    ОтговорИзтриване
  2. Честит бабин ден! Чудна баничка, много подходяща за този ден, внася уют. Честита Нова година, Ирме! С пожелания за здраве, щастие и късмет!

    ОтговорИзтриване