19 септември 2016 г.

Омлет със запечени/гриловани зеленчуци


Познавам много хора, които могат да погълнат над десет яйца на едно хранене, независимо от начина им на приготвяне, а в почти всеки случай към тях е добавена и салата, дори гарнитура. И всеки път не спирам да се чудя как така не им става зле от толкова холестерин?! Когато се омъжих, моят благоверен съпруг ми показа нагледно как могат да се изядат осем яйца, при това пържени. Няма да излъжа като кажа, че след тях поиска още, но тук опря на моите, разум, грижа и не на последно място – търпение и воля. Трябваха ми години, за да го отуча от тази му слабост. Не, не си мислете, че е на диета и му ограничавам общата консумация на яйца! Но в рамките на един ден мисля, че стигат четири яйца, дори и за гигант, какъвто той не е, пък било той и гладен като вълк. Макар, че погледнато отблизо, се е случвало да прекаляваме всички с количествата им, при това съзнателно, дори и аз. По Великден всички се борим и в прекия, и в преносния смисъл с боядисаните яйца – ядем ги самостоятелно, отделно от това и в салатите ги вкарваме, в майонезата и майонезените сосове. В козунаците също има не малко количество, а един малък, топъл и уханен козунак всеки може да изяде, без да се замисля колко яйца и калории поглъща. Накрая в организма ни е влязъл толкова много холестерин, че едномесечно въздържание от тях си е напълно в реда на нещата.


Отплеснах се. Исках да кажа, че колкото и да са полезни, могат да навредят, а колкото и да могат да навредят, толкова са ни и вкусни и неустоими. У нас всеки има своя любима рецепта за яйца. Съпругът ми не би заменил за никое друго, пърженото на око, леко рохко и с хрупкава долна коричка, посипано с щипка червен пипер яйце. Дъщеря ми е е веган от близо седем години и сега би се ядосала да прочете, че я вкарвам в списъка с яйцеядите (ама, че дума), но някога обичаше много варени яйца. Синът ми е влюбен в бърканите със сирене и масло, леко рохки яйца, а аз като добро момиче май всякакви харесвам.   А, да -  никой у дома не обича повече от мен яйца по панагюрски! То май тях все ги отказват.



Днес реших да оползотворя едни ситни патладжанчета от градината, които не искаха да растат повече. Мястото ли не им допадна, семката ли им бе калпава, не знам, но два корена раждаха само миниатюри. Та, заедно с тях и няколко дребни домата от сорт Консерва – винаги гледам да се намират от тях в хладилника, че Чери не излязоха тази година (май сбъркахме разсада), пък в магазините са на безбожни цени. 



Патладжаните нарязах на тънки колелца, доматите и на по-дебели от тях, подредих ги на застлана с хартия за печене тавичка, пуснах между тях тук-там по някоя малка скилидка небелен чесън, някое стръкче розмарин, мащерка и две-три листенца салвия, поръсих ги със сол, черен пипер и зехтин и пекох в продължение на 15-20 минути в предварително нагорещена на 180° фурна. По средата на времето обърнах всички парченца да се запекат и от другата страна.


Приготвяла съм тази рецепта и с гриловани зеленчуци (тиквички, домати, моркови, понякога и царевица), само че те се мажат с предварително приготвена марината от олио, балсамов оцет, сол, мед и същите билки, но наситнени.

След като извадих зеленчуците от фурната, прехвърлих половината от тях в нагорещен на среден до слаб огън тиган и намаслен с олио и малко зехтин. Първо тиквички/патладжани, а отгоре и по дупките около тях - домати.
Отгоре полях със смес от разбити яйца, малко квасена сметана, настъргано козе сирене, настърган кашкавал, начупена една малка топка Моцарела, 1 с.л. наситнена мащерка, сол и черен пипер на вкус.
Веднага наредих останалите зеленчуци, малко по-прилежно и равномерно и оставих на огъня, докато омлетът се стегне. На два или три пъти повдигах краищата му, за да потече под него останалото на повърхността му сурово яйце.

Преди сервиране рендосах малко козе сирене отгоре му и поръсих със свежа мащерка и наситнен млад лук. 


Продукти
/за 3 порции/

зеленчуци по избор
1 малка, млада тиквичка
1 малък, тънък патладжан
5 -6 домата (Рома, Консерва или едри коктейлни) или 10-12, ако са дребно Чери
7-8 скилидки чесън
3-4 малки клончета розмарин
1 шепа свежа мащерка
2-3 до 5-6 листенца свежа салвия
сол и черен пипер на вкус
5-6 с.л. зехтин

за яйчната смес

9 яйца
3 пълни с.л. квасена сметана
1 с.л. твърдо масло
2 с.л. зехтин
1 ч.ч. настъргано козе сирене и кашкавал (в пропорции по ваш вкус)
125 гр. Моцарела, накъсана на дребно
сол и черен пипер на вкус
1-2 с.л. наситнена свежа мащерка (половината за поръсване на порциите)
1 малък стрък зелен лук

Приготвяне

Днес всичко карам отзад напред (закусихме супа и обядвахме сладкиш), та и приготвянето описах вече по-горе.

Само още веднъж ще отбележа: ако се гриловат зеленчуците, да се намажат със смес от зехтина, солта, черния пипер, свежите треви, пресования чесън, както и 1 ч.л. мед и 1 с.л. тъмен балсамов оцет. Потапят се в маринатата за 5-10 минути като преди гриловане хубаво се отцеждат. По време на печене се мажат от всяка страна само по веднъж. 



Много вкусен омлет - категорични сме всички и обединени в едно мнение!



6 коментара:

  1. Ирма, перфектно изглежда ястието ти, пълно с цвят и аромат!
    И аз нямам тази година черита, а патладжаните ми са като черита, и о то от онези, най-малките....
    Блазя ти за домашните яйца!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, май повсеместно се оказа не добра годината за земеделието, Игличе. И гроздето е по-малко, и орехите са дребни... Но няма да се оплакваме, каквото, такова, догодина по-добре. А на кокошките не им пука, та снасят редовно. :)
      Ястието не е нещо специално, но е много вкусно и леко. Благодаря ти, мила!
      Прегръдка за теб!

      Изтриване
  2. Ирме, прекрасно изглежда омлетът ти на цвят.
    А за вкуса, не се съмнявам!
    Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, за всеобща радост. :))
      Благодаря, Дани!
      Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  3. Забавно интро, Ирме, много свежа и различна публикация. Всичките тези кокошчици и градинки приятно намекват, за уютният и вкусен финал. Омлета е разкошен. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Усмихваш ме. :)
      Поздрави и прегръдки от мен!

      Изтриване