13 януари 2016 г.

Средиземноморска салата с български привкус

/Mediterranean salad with a touch of bulgarian/


След обилното похапване по празниците, в последните няколко дни сме на лека и здравословна храна, предимно набързо приготвена паста, някое яйце по панагюрски, а днес и на салатка само ще я караме. Такъв поне е замисълът, но да не се заричам много, че когато ни напада вълчи глад, падат всякакви бариери и добрите намерения си остават само намерения.
Та, тази салатка е една от любимите ми. Съчетанието от хрупкави малки листенца пресен спанак, чери доматчета и бейби моцарела я правят в стил „ Mediterranean”, нo някои мерудии, които обичам да добавям ѝ придават съвсем български привкус. 



И какво е това гола салата, а? Я ми дайте хубаво прясно хлебче, пък аз мога и да го запека лекичко, че да е хем по-вкусно, хем и не толкова калорично. Опитайте я така! И хайде този път без оправдания, а? Да не мислим прекалено за калориите! J

Продукти

2 шепи листенца от дребен, млад спанак (бейби спанак, както му казват)
200 гр. чери домати
200 гр. бейби Моцарела
2 стръка млад, зелен лук
няколко свежи клончета салвия, босилек, риган и мащерка
зехтин „Екстра Върджин“
сол и черен пипер, на вкус
пикантна, домашна шарена сол

Приготвяне

Знаете, че няма никаква философия в приготвянето на салата, но все пак:

Накъсваме листенцата спанак, разполовяваме доматчетата, наситняваме лука и хвърляме всичко, заедно с бейби моцарелата в салатиера. 
Зелените тревички измиваме, изтръскваме ги от капките вода и отделяме листенцата им и добавяме в купата и тях. По-големките накъсваме, че да не се конкурират със спаначените. Посоляваме и поръсваме черен пипер като не прекаляваме с него този път.
И идва ред на българското в тази чудна салатка – шарената сол, леко лютичка, ароматна, в която сме вложили цялата си любов и спомени от детството. В моята са се събрали семенца копър, кимион, бял синап, черен пипер, кориандър, млени „циганки“ (не разпуканите зърна от пуканки), начукани люти чушлета от онези малките, върлите дето им казват, сух чесън и мащерка. Поливаме салатката с няколко струйки зехтин, разбъркваме и поднасяме с топъл, домашен хляб, най-добре препечен.

В по-лекият ѝ вариант изглежда така - типично Капрезе, но със запазеният нашенски вкус, идващ от шарената сол на дядо.




И да ни е сладко!


12 коментара:

  1. За мен си я приготвила,нали?
    Чудна е, Ирма! Обичам салати всякакви и тази определено си я бива!
    Уф, тези страхотни снимки :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За теб, за теб! Другия път елате през лятото и останете малко повечко, че да не ми е свидно да ви отнемам от времето за близките, Аля! Ще идем на село, ще готвим, ще месим, но ти ще снимаш! Съгласна? :)
      Прегръщам те много!

      Изтриване
    2. Оооо приемам веднага тази покана. Не мога да откажа :)))
      Ще снимам и още как :)))
      Прегръщам те и още не мога да повярвам, че се видяхме :)))

      Изтриване
  2. Ето това е! Шарената ни сол със сигурност ще направи салатата много по-вкусна! Благодаря за идеята, Ирме!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, страхотна става с добавка от нея, Йоли, сигурна съм, че ще ти хареса много!
      Поздрави сърдечни!

      Изтриване
    2. Ах, толкова красива салатка! И съвсем по мой вкус! Чудесна си, Ирме!

      Изтриване
    3. Благодаря ти, Бети! Радвам се, че ти харесва.
      :)

      Изтриване
  3. Ох, само на салатка не мога, та ако ще три дена да не съм спирала да ям;)
    Но преди основното хранене, с удоволствие си боцвам от средиземноморската ти с БГ привкус;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, ние чат-пат разпускаме така, Марте и то с удоволствие. Организма ни си го иска, но и това е много индивидуално. Пък и за мъжете у нас е рядкост, да не кажа изключение ;)) Но салатката е бомба! :)

      Изтриване
  4. Категорично гласувам с две ръце за нея!:) Поръчвам двойна порция дори. Тези свежи цветове ме омагьосаха. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поръчката е приета! Цялата купа за теб, Бонбон. :)
      Прегръдки!

      Изтриване