11 март 2015 г.

Портокалова торта /Orange cake/

Една малка и бърза тортичка, ей така без повод, за повдигане на духа и настроението. Сочна, нежна, много ароматна и най-вече лека.


Продукти
/за форма с Ø 24 см./

за основата
3/4 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
½  ч.ч. пудра захар
1 ванилова захар
½ ч.ч. квасена сметана
2 яйца
60 гр. разтопено масло
2 с.л. какао
100 гр. тъмен шоколад 70%
кората на 1 портокал

отделно:
120 гр. меко масло
½ ч.ч. пудра захар
1 ч.ч. млени ядки (бадеми, орехи)
50 мл. тъмен ром

за крема
500 гр. Маскарпоне
1/3  ч.ч. пудра захар (или на вкус)
1 ванилова захар
200 мл. млечна сметана
1 пликче фиксатор за сметана
30 мл. ром

за портокаловото желе
500 мл. прясно изцеден портокалов сок
2-3 с.л. кристална захар
1 пликче желатин на Dr. Otker


Приготвяне

на основата
Загряваме фурната на 180°.
Пресяваме всички сухи съставки в дълбока купа.
Добавяме в тях разтопеното масло, яйцата, сметаната и настърганата кора на портокала (предварително добре измит с четка и топла вода). Разбиваме с миксер като едновременно с това наливаме и разтопения шоколад. Прехвърляме тестото в предварително намаслена и поръсена с брашно кръгла форма с диаметър около 20 см.
Печем наведнъж за около 30 минути.

След като блата се изпече и напълно изстине, го натрошаваме на дребно в купа. Добавяме към него млените ядки, рома и разбитите до пухкав крем масло и пудра захар. Хомогенизираме сместа и я разстиламе като основа върху поднос фиксирайки диаметъра с тортен пръстен на 24 см. 
Прибираме в хладилника да стяга и се захващаме с крема.

За него разбиваме Маскарпонето с пудрата захар, ванилията, рома и 50 мл. от сметаната до пухкав крем, който внимателно събираме с останалата сметана, разбита заедно със фиксатора.  Разстиламе готовия крем върху основата, заравняваме повърхността му и прибираме в хладилника на студено.

За желето, изцеждаме сока на около 6-7 портокала. За повече вкус може да добавим и сока на 1 лимон. Подправяме със захарта на вкус и загряваме леко на среден огън при постоянно бъркане. Не изчакваме да заври, нужно е само да се разтопи захарта. Прецеждаме. Разтопяваме внимателно на водна баня предварително накиснатия в 2-3 с.л. вода желатин и го наливаме в портокаловия сок. Изчакваме докато започне да стяга леко и го изливаме върху крема. Връщаме тортичката обратно в хладилника до пълното стягане на портокаловото желе. Малко преди напълно да стегне гарнираме повърхността с натрошени шоколадови ядки.

Добре е тортичката да отлежи едно денонощие или в най-лошия случай поне 6 часа, а преди поднасяне внимателно я отделяме от стените на пръстена с помощта на тънък нож. 



Опитайте и да ви е сладко!




24 коментара:

  1. Ех, че красота! И така свежо ми напомни за слънце и повече цвят. Благодаря ти, Ирме!
    А тортата е просто прекрасна, чудно съчетание на любимата комбинация портокал и шоколад. :)
    Прегръдки и спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери!
      Прегръдка и много усмивки от мен! :)

      Изтриване
  2. И как се чака да престои ?
    Чудесна е, Ирме и създава слънчево настроение :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чака се, Дани, с търпение и инат. И заобикаляне на хладилника. ;))
      Благодаря ти!
      Прегръдка и за теб!

      Изтриване
  3. Интересен блат има тази торта,Ирма,наистина звучи свежа и изглежда супер креместа и сочна!
    Много ми харесва!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Блатът всъщност бе просто един много шоколадов кейк, Роси, но момчетата поискаха торта. А и на мен ми минаваха подобни мисли, та в крайна сметка реализацията на тортичката бе съвсем спонтанно решение. И наистина е много сочна - основата просмуква до някаква степен влагата от крема и така сочността ѝ е пълна. :)
      Прегръдки и усмихнат ден от мен!

      Изтриване
  4. Да бе, ей така набързо, мьничка... Ама страхотна е , Ирма. Има ли още сняг при вас или да хващам пътя за трохите от този разкош?;)
    Голяма прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъничка е, Марте и ако имаш готов шоколадов кейк, направо е експресна.
      Снегът ни изчезва вече, както и от тортата остана само спомен, така че ако наминеш, свиркай овреме, че да измисля нещо по въпроса. Как така трохи?! :)
      Топла прегръдка имаш и ти, мила!

      Изтриване
  5. Много обичам такива тортички. Тази е много съблазнителна!!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Виолета! Да, съблазънта бе голяма. :)
      Поздрави и хубав ден от мен!

      Изтриване
  6. Нежна и красива торта. Съдържа цели три цвята и вкуса, което я прави много загадъчна. Поздрави за красивите кадри.
    Усмихнат ден.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габи!
      Поздрави и усмивки имаш и ти!

      Изтриване
  7. Прекрасна торта! Много ми хареса! Поздравления, Ирма!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Хриси! :)
      Поздрави и хубав ден от мен!

      Изтриване
  8. Не е нужен повод да се поглезим:))), а тази тортичка е като слънце, създава много настроение, Ирма, снимките и те допринасят за тези емоции ! Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Бонбон, глезотиите са винаги добре дошли. Важно е само да не губим мярка, че да не се превърне ефекта им в дефект. ;))
      Прегръдки и усмивки от мен!

      Изтриване
  9. Красива, ароматна и много вкусна! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Ирме, обожавам ги тези твои десерти и снимките им...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радва ме това, Весе и сърдечно ти благодаря! :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  11. Ирма, всеки път ме оставяш без думи!
    Прекрасна, чудесна, невероятна торта!!!
    Браво!!!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря, благодаря, Аля! :) И аз онемявам, когато гостувам при теб, та понякога наминавам по два пъти, да се насладя и оставя коментар.
    Хубав петък и вдъхновяващ уикенд! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  13. Влюбих се от пръв поглед-страхотия.....
    Хубава петъчна вечер и още по-хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  14. Ама аз колко неща съм пропуснала тук! И солената торта- толкова апетитна и тази разкошотия! Много вкусна и красива!
    Хубава неделя, Ирме!

    ОтговорИзтриване