18 март 2014 г.

СЛАДЪК ПАСТЕТ С БИСКВИТИ или крем за мазане и торти


Като предистория на това бижу мога да спомена, че откакто го опитах преди две години, все търся да си купя, но не намирам. Така, преди няколко седмици си бях взела две опаковки пълнозърнести бисквити, някаква нова за мен марка, изглеждаха добре и реших да ги пробвам. В къщи си мазнах една от тях с малко масло, гризнах и отпих от чашата с мляко. Вкусът се смеси в устата и изненадващо за мен ми напомни именно крем-пастата, която толкова ме бе впечатлила преди време и която не намирах. Така се и роди идеята да си направя нещо подобно сама.  Получи се почти същия вкус, малко засилен към карамел, но който идеално си пасна с домашното ми крем сирене. Следващият път мисля да намaля малко маслото, че ми идва в множко. Като стегне в хладилника не се усеща толкова, но нека е малко по-умерено, пък и вкусът ще е по-деликатен. 
Този крем може да се ползва за торти, рула, за слепване и пълнеж на какви ли не сладкиши, смесен с други млечни или сметанови кремчета, с Маскарпоне или Рикота, каквото ви дойде на ум и на вкус. Плътен е и би се държал добре и във форма, което е още един плюс. Може да се направи по-гладък, с по-фина текстура или да се остави с малки хрупкащи зрънца. Може да му добавите аромати по вкус или да го оставите по-семпъл.

Продукти
/за 2 бурканчета по 300 гр./

180 гр. пълнозърнести бисквити (моите бяха джинджифилови)
3 равни. с.л. пудра захар  *
2 равни с.л. кафява захар Мусковадо
50 гр. масло (аз сложих 60, но ми дойде много)
150 мл. млечна сметана (или пресно мляко) *
семенцата на ½ пръчица ванилия (по желание)

Приготвяне
Сложете в блендер двата вида захар и ги завъртете за около 5-6 секунди, колкото да се смесят добре. Пудрата захар ще раздели влажните кристалчета на кафявата. Изчакайте около минутка да спадне облака от пудра захар в блендера и добавете натрошените бисквити. Смелете всичко на ситни трохи. Добавете ванилията и мекото масло и отново включете блендера докато се хомогенизира сместа.
Прехвърлете я в касеролка, налейте сметаната/млякото/, разбъркайте и сложете на най-ниската степен на котлона, да се загрее. Бъркайте от време на време.  Когато всичко се превърне в пухкава паста (за около 10-12 минутки), отведете настрана и оставете да се охлади.
Загряването може да направите и във фурната на 50°
Насипете в чисти и сухи бурканчета и съхранявайте в хладилник. Не знам каква трайност би имало, защото при нас не се задържа, но предвид маслото, мисля поне две седмици да държи.
На студено доста стяга, затова преди употреба извадете да се отпусне за около час.
Степента на пасиране зависи от вас и желанието ви за гладка паста или усещане за хрупкавост.



* Ако бисквитите, които ползвате са по-сладки, намалете количеството захар.
* Ако ползвате пресно мляко вместо сметана, намалете количеството с 30 мл.


22 коментара:

  1. С удоволствие бих си хапвала и ей така от него. Пастет, но без да е намазан... ;)
    Ирме, чудесна идея! Добре че си се предизвикала, отново отлично попадение.
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, и самостоятелно е вкусен много, Гери, но по малко, че има опасност от прекаляване... с толкова калории вътре, направо си е бомба. Една друга идея ми дойде с него, да видим само кога ще я осъществя ;)
      Благодаря ти за коментара, мила!
      Прекрасен, пролетен ден ти желая!

      Изтриване
  2. Ах,че е хубаво това! Страхотна идея,Ирме!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Йоли! Представям си само как ти би я развила :)
      Прегръдка и пожелание за разкошен, изпълнен с наслада ден!

      Изтриване
  3. Ирма, много интересно пастетче за мазане, със сигурност със страхотен вкус! Прегръдки и лека нощ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честно казано, Иглика, за кремчета по ми се ще да го ползвам, за мазане трябва по мъничко, много засища, макар да е с разкошен вкус и да му се иска на човек още и още. ;))
      Прегръдка ти пращам и аз и ти желая страхотен ден!

      Изтриване
  4. Интересно ... и какъв наситен цвят си получила само, вероятно от кафявата захар :)
    Благодаря за идеята Ирме!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Слънчо, точно от кафявата захар е този цвят. Спомням си, че онова, което опитах преди време бе по-светло, май само бяла захар са ползвали или не са слагали изобщо, а бисквитите са им били някакви по-обикновени и твърде сладки. Е, ще има още проби и ще го наглася съвсем с времето.
      Прекрасен ден ти желая, много слънце и настроение!

      Изтриване
  5. Това е чудесна идея!Комбинацията между бисквитки,масло и мляко и всичко това в любим сладкиш...ммм!
    Благодаря за предложението.Мисля си,че ще бъде екзотично в един чийзкейк. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Идеално ще се получи в чийзкейк, точно си мислех за нещо подобно, Луси! Дори в пълнеж за бонбони ще е страхотно. Ще се радвам да опиташ и споделиш резултат!
      Поздрави и хубав, усмихнат ден ти желая!

      Изтриване
  6. Ирма, много интересен експеримент! А както си го описала, сигурна съм в чудесните му качества :) Непременно ще пробвам, защото идеята за пълнеж на торти много ми допадна - това е нещо, доста по-различно от стандартните кремове. Благодаря за споделената идея!
    Хубав, слънчев мартенски ден! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче, още щом напълних бурканчето си обещах да вложа от него в крем за торта - ще стане много богат като вкус и консистенция, наистина нещо по-различно, а и ще стои стегнато, без желиращи продукти, което за някои хора е от голямо значение. Хайде направи и сподели! Ще ми е интересно какво си постигнала, а и ще се радвам да останеш доволна и да съм била полезна ;)
      Прегръдка от мен и пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  7. Чудех се къде изчезна, а ти експерименти и то успешни, пак си правила! :)
    Снеже, много интересна идея и с богато приложение. Не знам защо, но като започнах да чета нещо ми напомни за един стар крем с хляб, който правехме преди години, макар че нямат нищо общо :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ина, рокля искам! Хайде, от мен да мине, може и една сламена капела за лятото ;)))
      Не ми е познат на мен този крем с хляб, за който споменаваш. Би ли споделила повече, интересно ми звучи! А не се появявам, защото ентусиазмът за снимане беше малко намалял, но сега с настъпването на пролетта и повишаване на настроението, мисля всичко да си дойде на място... на мен сезоните ми влияят в това отношение. ;)
      Прегръдка и от мен за теб! И честита пролет! :)

      Изтриване
  8. Бързо, лесно и много вкусно! Страхотна идея, рецепта и и изпълнение, Ирма! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Еви! Наистина е сполучлива рецептата поне заради функционалността й ;)
      Честита пролет и много слънчево настроение от мен!

      Изтриване
  9. Оригинално пастетче! Много оригинално, даже! И с този апетитен карамелен цвят... Някой път ще изненадам с него домашния си лакомник :)
    Усмивка и прегръдка за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, и ако го направиш с любимите му аромати не се и съмнявам, че ще го хареса, Таня! :)
      Прегръдка сърдечна и Честита пролет, мила!

      Изтриване
  10. Ирме, много интересна и оригинална идея :)

    ОтговорИзтриване
  11. Охо, ще ни хареса и още как! На децата любимите бонбонки и скалички правя от бисквитки, мляко и масло, така, че тази рецепта се доближава доста до нашите вкусове:). Страхотна е, Ирма. Честита Пролет, мила, с пожелания за здраве и безброй усмивки!

    ОтговорИзтриване
  12. Страхотна нова серия, рецепти, Ирме,
    но този пастет ме плени - цвят, вкус и аромат - вълшебен!
    Честита, усмихната и щастлива пролет!

    ОтговорИзтриване
  13. Честита пролет, Дианка!
    Благодаря ти за милите думи! :*

    ОтговорИзтриване