24 март 2014 г.

БИÀЛИ – лучените питки на Бялисток


Това е новата ми любов при тестените изделия, но преди да ви напиша рецептата, смятам най-напред да ви изясня от къде идват тези сладурчета.
Биàли (Biały) са малки питки, пухкави и меки, наподобяващи американските понички, но за разлика от тях се пекат във фурна и вместо дупка по средата имат вдлъбнатина, която в оригинал се пълни с наситнен стар лук. 


Произхождат от полския град Бялисток (Bialystok) и в негова чест са получили името си. Градът се намира в Североизточна Полша, на Бялистошките възвишения, в Подляската низина (част от която е наричана „белите дробове на Полша“) и е столица на Подляското войводство. Основан през XIV век, разположен от двете страни на река Бяла, днес той е на второ място в страната по гъстота на населението. Традиционно е един от водещите центрове на академичния, културен и художествен живот в Подляския и най-важният икономически център в Североизточна Полша. През 2010 година е бил в списъка на градовете кандидати за Европейска столица на Европа, но за жалост не попада сред финалистите. 



В миналото градът е привличал имигранти и поради това полското население в него е било значително по-малко от етническите общности, предимно беларусци, татари и евреи, като последните не веднъж са били с доминираща численост. В началото на XX век, с вълната емигриращи евреи от Европа, потеглили и тези от Бялисток. Установили се в Ню Йорк и много от тях отворили фурни, от които се носел аромата на малките питки с лук. Рецептата преплувала океана с тях. Така нюйоркчани се запознали с това неустоимо изкушение, което, по-късно нарекли Биàли, в чест на Бялисток.

На тях попаднах тук и ми се дощя веднага да ги направя. Не мина много време и вече ги похапвахме и у дома. Вече няколко пъти пека от тях. Разгледах и няколко други рецепти, няколко видеа в YouTube и накрая от всички версии сглобих моя, като запазих общото от всички за тестото, а плънката подправих с аромати по вкус. За по-голямо разнообразие, освен с оригиналната плънка напълних няколко с гъби и лук, други с кайма и лук и още едни със сирене, яйце и масло. В скоро време мисля да ги опитам и в сладък вариант ;)

И ако още не сте се изморили от дългото интро, предлагам да продължим вече с рецептата. :)

Продукти /за 12 броя/

за тестото
1 кг. брашно
1 кубче жива мая (42 гр.)
1 с.л. захар
1 с.л. сол
2 с.л. олио
400 мл. хладка вода
200 мл. топло прясно мляко

за плънката от лук
4 големи глави лук (ако правите само с лучена плънка, добавете още 2)
3 с.л. олио
30 гр, масло
1 стрък пресен чесън
2 клончета джоджен (само листата)
2 равни с.л. галета /млени орехи
сол и черен пипер на вкус
щипка ким/ кимион

отделно (по желание)
200 гр. телешка кайма 
щипка червен пипер
10 гъбки

Приготвяне

В голяма купа пресейте брашното със солта. Направете кладенче, в което сипете олиото и разтворената във водата мая със захарта. Замесете меко тесто като постепенно добавяте топлото мляко. Извадете го на плота и го месете около 5-6 минути, докато се оформи гладка топка. Ако е необходимо добавете още малко брашно, но не пресушавайте тестото – трябва да е меко и леко лепкаво. Върнете го в купата и го завийте със стреч фолио. Сложете го настрана, на стайна температура за час и половина – два, докато утрои обема си. В топлото време не му трябваше толкова да стои – бухна за около час, а при последното замесване го сложих на терасата, на слънце и му отне май и по-малко.

Докато втасва тестото си направете плънката:
Почистете и наситнете лука и чесъна.
В тиган на среден огън разтопете маслото с олиото. Добавете лука и задушете за около 10 минути. Добавете и чесъна, разбъркайте всичко няколко пъти, колкото и той леко да омекне, дръпнете от огъня и подправете с наситнения джоджен, сол, черен пипер и малко ким. Поръсете с галетата(орехите) и разбъркайте.

Ако искате да направите и с кайма, то тогава в друг тиган (добре е да е с не залепващо покритие) сипете 3-4 с.л. олио и запържете в него на среден огън каймата, като се стараете да я раздробите на колкото можете по-ситни парченца. Накрая, настрани от огъня добавете щипка червен пипер, разбъркайте и смесете с част от лучената плънка.

Ако искате и с гъбки, тях трябва да надробите на малки кубчета и да запържите леко в масло, след което да ги добавите в сместа с каймата, или в лучената.

Аз разделих лучената смес на 3 части като едната добавих в каймата, втората в гъбите и третата оставих самостоятелна. Така имах три различни вида плънка. О, не! Четири плънки бяха – за три питки разбих едно яйце с около 200 гр. сирене и парченце масло.

Тестото вече трябва да е втасало, така че сега идва ред да оформим питките:
Посипваме плота с брашно и изваждаме тестото от купата. Без да го преомесваме го разрязваме с нож на две половини, после всяка от тях на още две. Всяка получена четвъртинка разрязваме на три равни части, които вече преомесваме на гладки топки. Настрана, пак върху брашно подреждаме топките и ги оставяме покрити за около 20 минути да бухнат. 


Включваме фурната на 230 °.
Застиламе две тави с хартия за печене и с четка леко ги мажем с олио, колкото да лъснат тук-там.
Поръсваме отново плота с брашно, този път обилно и върху него оформяме всяка питка на малка паничка. За целта правим с палеца вдлъбнатина в центъра й, която с въртеливи движения разширяваме като се стараем да изтъним дъното без да го пробием. Ръбовете трябва да останат дебели. 


Подреждаме оформените панички в подготвените тави на прилично разстояние една от друга и пълним вдлъбнатините им с плънка. Побират по две пълни супени лъжици.



Печем биàлите за около 10 -12 минутки или докато добре порозовеят. Изваждаме ги да се охладят върху решетка и нападаме. :)
Поднесете за закуска с айрян или за вечеря с хубаво червено вино. 



Вчера ни останаха двечки, прибрах ги в книжен плик и днес на обяд все още бяха меки и пухкави. Признавам, влюбихме се в тях и предусещам вече колко вкусни ще се окажат в сладък вариант. Нямам търпение да опитам!


На решилите да ги опитат мога само да кажа да ви е сладко!


Извинявам се предварително ако имате неудобство с размера на шрифта - нещо се случва с Блогър, при мен не се влияе от настройки и излиза в отделните абзаци с различна големина!


30 коментара:

  1. Страхотни са тези питки, Ирма! Пък и така добре си ги обяснила и снимала постъпково, че ми се ще веднага да ги започвам :) защото ми се с трува, че по всяко време може да се хапват :)
    Позздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, могат, Пепи, как не - даже питат за още ;) Направи ги и няма да сбъркаш, гарантирам ти, много ще ти харесат!
      Спорна и щастлива седмица и от мен!

      Изтриване
  2. Ирме, и огладнях, и на ексурзия в Полша ми се ходи, и ръцете за месене ме засърбяха... Е, какво да правя сега? Мисля, че трябва да отида в Полша, да ме приемат да помеся малко с някой техен пекар и после дружно да хапнем от тези тестени чуднотии. :) Звучи прекрасно, нали? Ама така да ме вдъхнови с тази публикация, благодаря ти! Биалите ти са страхотни!
    Поздрави и хубав ден ти желая, мила Ирме! Очакам и сладкия вариант. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че съм те заредила с настроение и мерак за пътешествие, Гери! Те и на мен така ми въздействаха. Пък като се разрових за информация, като попаднах на едни ми ти чудесии в тая Полша, снощи даже маршрут планирах и смятах километри ;)) Ето и времето се сгрява и направо подканя за едно заобикаляне нататък, има много какво да се види :)
      А ти запретни на първо време ръкавите и не пропускай да се запознаеш с тези пухкавелки на българска територия.
      Прегръщам те и ти желая репортаж от Полша това лято!

      Изтриване
  3. Ирма, благодаря за подробната информация!
    И за рецептата на тези сладурчета :)
    Сигурна съм, че и у нас ще се влюбим в тях!
    Прегръдка и усмихната мартенска седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами, колко му е, Дани, те са толкова невероятно вкусни, че как да не се влюби човек в тях. :)
      Опитай ги и да ти е вкусно!
      Прегръдка сърдечна и от мен!

      Изтриване
  4. Еееееееееее, страхотни са, Ирме! Ама такава вкусна красота отдавна не съм виждала! Браво, невероятни са! И ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако знаеш как им се радвах - толкова нежни на допир, да те е жал да ги нахапеш :))
      Благодаря ти, Йоли! Прегръщам те! :*

      Изтриване
  5. Ирме, вечеряла съм, но и аз трудно ще им устоя! Много интересна рецепта. Изглеждат невероятно, а уханието им сякаш се усеща!
    Прегръдка и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Ина, ухаят през екрана :)) Затова не чаках дълго за да ги приготвя. А и ти не им устоявай дълго, ще ги харесате!
      Прегръщам те, мила! Хубаво утре от мен!

      Изтриване
  6. Страхотни, много апетитни, Ирма! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, не ме питай какво е да ги гледаш и да сдържаш апетита си, Еви! ;))
      Хубава нова седмица! Поздрави!

      Изтриване
  7. Чуудни :) ще се правят скоро :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, струват си всяка трошица, направи си!
      Лека нощ от мен и прекрасно утре!

      Изтриване
  8. Е, ама много са сладурски тези питчици, Ирма! За пръв път като че ли ги виждам. Може да си ги пълни човек с каквото си реши:))), но с лук май е най-вкусно. Прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страхотни са, ами! :) На мен всички ми харесаха, може би най-малко с гъбите, но грешката ми бе в това, че ги оставих да доминират, а трябваше да ги комбинирам и с още нещо, като крема сирене или яйце... И хубавото им е също в това, че са универсални за изпълнение - с всякаква плънка ще са супер. Синът ми разбира се веднага измисли да му ги направя следващият път на пица :))))
      Усмихната, спорна седмица от мен, Кате!

      Изтриване
  9. Прекрасно предложение, Ирма,
    пролетно, колоритно и ефектно, безсъмнено много вкусно.
    Поздрави, прегръдка за теб и честито Благовещение днес!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка! Ефекта беше, че трябваше да ги правя два дни по ред ;)))
      Прегръдка имаш и ти, мила! Хубава сряда ти желая!

      Изтриване
  10. Много са хубави, Ирме! И аз нямам търпение да ги покажеш в сладък вариант. А до тогава, се надявам, лучения вече да съм опитала :) Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно така, Снежи, опитай ги непременно, ще останеш доволна, гарантирам! Сладкият вариант ще почака малко при мен, колкото и да ми се иска да го замеся ей сега дори - нещо не им се хапва май сладичко на момчетата. Освен някоя приятелка да се завърти насам и заедно да се понатупаме с брашно ;)
      Поздрави и пожелание за хубав ден!

      Изтриване
  11. Чудесна идея Ирме!
    Честито благовещение с най-добри пожелания мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Слънчо! Вярвам хубав празник си имала и ти :)
      Поздрави и прегръдка голяма!

      Изтриване
  12. Харесаха ми, ама много - и питките, и тяхната история. Благодаря ти, Ирма, за чудесната рецепта и за интересната история. Знаеш, че ще ги пробвам, нали?:) Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Знам, Нели. :) Радвам се, че ти допадат питките и ще ми е интересна твоята интерпретация! Ще следя да видя как ще грейнат и у вас. :)
      Целувки и прекрасна сряда от мен!

      Изтриване
  13. Не знам за теб и коментара ти за моите соленки, но и аз съм толкова убедена, че ти оставих коментар за тези пухкави и ароматни кръгчета, че даже няколко пъти идвах да си чета отговора... Странно! :)
    Перфектни биАли, Ирме! И разказчето към тях много ми допадна!!! Благодаря ти, че им сподели историйката. Заинтригува ме рецептата и мисля да направя и аз. Лучената плънка отсега я наричам да е с шалот :) А защо не и праз. Много ми харесва сладостта на тези 2 зеленчука :)
    Прегръдка и усмивка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нещо пак става с Блогър май - някъде виждах, че е пускал повторения на коментарите, по два или три пъти. А шалота е идеално решение, Таня, но тук рядко се намира за жалост. Твоите ще станат още по-вкусни ;)
      Прегръдка!

      Изтриване
  14. Много, много ми харесват, Ирма! Пък и с толкова хубави думи, направо ме убеди;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, те думите са за това. :) Ще чакам да се похвалиш, Марта. Знам, че развихриш ли въображението си, ще ни изненадаш приятно! :)
      Прегръдка и хубав ден, мила!

      Изтриване
  15. Ах,че са красиви,Ирмаааа,очите ми останаха в тях!Абе то сякаш машина ги е правила,е толкова да са еднакви и прецизни,не е истина!Перфектен майстор си и рецептата е невероятна!Не вярвам да ги докарам така равномерни и идеални като твоите,но непременно ще им се насладим,независимо от формата накрая.
    Още веднъж-искрени овации!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! :)
      Нали съм казвала, че когато няма никой около мен и съм спокойна, си играя в кухнята с брашното, та и този път така - малко ги загладих да са по-кръглички, иначе не е нужно кой знае каква прецизност. Добре, че вълчетата ми си дойдоха на финала и както щастливо душеха от вратата, направо при мен се вмъкнаха. :))
      Пуснах ти едно видео на лични във фейсбук, ще видиш, че са лесни за направа. Ще се справиш блестящо, убедена съм!
      Лека нощ, мила и усмихната нова седмица!

      Изтриване