21 януари 2014 г.

Бързи кроасани от бутер тесто

Предполагам, че всеки обича кроасан, особено топъл, дъхав, ухаещ на масло. Някои го харесват класически, без плънка, други с плънка, едни със сладка, други със солена, едни с месна, други с крем, трети с плодова, четвърти със сирена и т.н. Кроасаните са толкова, колкото и вкусовете, но в основата си са приготвени от бутер тесто с мая. У дома също са харесвани и разбира се, домашни, топли, току що излязли от фурната. Случва се понякога да нямам време да ги приготвя бързо, не ми се става сутриnта рано да меся, а и не винаги се сещам навреме вечерта да направя домашно бутер тесто, затова прибягвам до една хитрост – така и така ще се излапат веднага, защо да не ползвам готово такова. Казвала съм вече, че винаги имам под ръка няколко пликчета във фризера за спешен случай и когато реша, че на сутринта за закуска ще имаме кроасани, вадя тестото вечерта от фризера, оставям го в хладилника и на сутринта то е готово за ползване. За 40 минути имаме горещи, уханни кроасани. Докато те се изпекат, млякото се е сварило, кафето също, покривката е изгладена и сядаме на масата.
Навън е зима, но е грейнало едно слънце...

Добро утро с вкусна закуска – кроасан, мляко и шоколад, един хубав старт на новата седмица!



Продукти
/за 8 броя/

1 опаковка бутер тесто (400 гр.)
1 с.л. меко масло
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко
1 с.л. захар смесена с 1 ванилова захар
(ако предпочитате кроасаните натюр или със солена плънка, просто изключете захарта и ванилията)


Приготвяне

Включете фурната да се загрява на 200°
Застелете тавичка с хартия за печене.
Поръсете плота с брашно и поставете калъпчето бутер тесто отгоре. Поръсете го леко и отгоре с брашно и с помощта на точилка го разточете на правоъгълник с размери  40 х 20 см. и дебелина на кората около 5 мм. (ако ползвате готово разточено, просто внимателно го разгънете). Намажете го внимателно с мекото масло.
Нарежете го на равнобедрени триъгълници с размер на основата около 10 см. Получават точно 8 триъгълника. Направете в средата на основата разрез с дълбочина 1,5 см. Навийте триъгълниците не много стегнато като оформите рогчета, чиито краища леко свиете навътре.
Подредете кроасаните в тавичката на прилично разстояние един от друг, намажете ги с разбития с млякото жълтък и поръсете с ароматизираната с ванилията захар (може и да я пропуснете ако е неподходяща).

Печете около 30 минути, след което охладете леко за няколко минути и поднесете с чаша мляко, кафе или друга предпочитана от вас напитка.


Сервирайте натюр или с конфитюр, шоколад, пунш-крем, сирена или просто разрежете и гарнирайте с шунка, кашкавал, репички, маслини...
Идеите са много, вкусът е ваш! :)


Да ви е сладко!  :)


Забравих да спомена, че шоколадът с който сервирах днешните кроасани е домашно приготвена Нутела, за чиято направа научих в нета, изпробвах, много ни хареса и вече няколко пъти забърквам по едно бурканче от него. 
Рецептата ще пусна скоро, очаквайте я! 


26 коментара:

  1. Очаквам и Нутелата,обаче и от кроасанчетата не забравяй,Ирме,тъкмо стискам чашата с кафето на празен тумбак и си представи как гледам жално,милно по твоите слънчеви кадри!Превъзходни кроасани!Прегръдка и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, наистина си за ожалване, Роси! Я, намини през магазина за едно кубче бутер тесто и завърти довечера едни хубави спирали. Може да ги оставиш през нощта в хладилника и сутринта да изпечеш набързо. И... гарантирам, няма да си само ти доволна у вас ;)
      Прекрасен ден ти желая, мила! Прегръдка!

      Изтриване
  2. Чудесно поднесена слънчева закуска, Ирма! Такъв разкош си позволявам само в неделя, но не ми пречи да помечтая за пухкавите ти кроасанчета!
    Поздрави! Хубав вторник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, в неделя е задължителен ритуал и у нас, Ивана, но ето, има дни, в които и през седмицата се потачваме така, особено когато сме всички сутрин у дома. Това са малките, щастливи моменти, нали? :)
      Поздрави сърдечни!


      Изтриване
  3. Ирма, много примамливо и вкусно начало на деня, поздравления и за кроасаните и за домашния шоколад! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Ирма, чудесни са! И вярно ли гладиш покривка за закуска? Поздравления!
    Още утре си купувам тесто и в събота сутрин ще се изненадваме с децата!Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Понякога ми се случва и по два пъти дневно да гладя, Марта, но има дни, в които липсва каквато и да е покривка. ;)) Благодаря ти за доверието, мила! Да ви е сладко!
      Прегръдка!

      Изтриване
  5. Бързи, но много нежни, фини и изкушаващи кроасани, Ирме,
    а и супата, и закуската носят онова усещане за домашен уют, топлина и хармония,
    които умееш да създаваш и пресъздаваш - чудесна идеи и снимки.
    Сърдечни поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, много си мила, Дианка! Сърдечно ти благодаря за комплиментите! :)
      Поздрави с пожелание за слънчева и усмихната сряда от мен!

      Изтриване
  6. Ирма, така прецизно си ги оформила тези кроасанчета, така апетитно си ги снимала и така ни държиш под напрежение в очакване на следващата рецепта:) Хубава вечер, Изкусителке!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, никакво напрежение, Кате! Съвсем скоро ще напиша и рецептата за Нутелата ;)
      Благодаря ти за милите думи! Усмихната сряда ти желая! Поздрави!!

      Изтриване
  7. Ирме, гладният поглед от нас, а вдъхновението от теб... :) Прекрасни кроасанчета, прекрасни! Да ви е много сладка всяка сутрин. :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Гери! Ще се радвам вдъхновението да даде резултат и гладният поглед да се смени със замрежен от наслада! ;)
      Поздрави и от мен, мила! Хубав ден!

      Изтриване
  8. Браво, браво, браво! Ако знаеш колко много обичам кроасани ... направо ще ме съжалиш. Много добра е идеята ти с бутер тесто. Отсега знам, че на синът ми ще му станат любими. Мерси, казано по френски, Ирме.

    ОтговорИзтриване
  9. Е-хе, мерси "боку" имаш и ти, Йоли!
    Много ми е хубаво, когато се харесват нещата, които споделям и ще се радвам да ви допаднат моите бързи кроасанчета, мила! На драго сърце бих ти пратила цяла дузина, но знаеш, че бутер тестото бързо след изстиване става хрупкаво, а тези не са като класическите с мая, които дълго след изпичане остават меки като душичка. Това са кроасани за спешен случай. ;))
    Топла прегръдка имаш от мен! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Ирме, много вкусен и красив старт на седмицата и все така да ти върви!
    Неустоими са!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ина! Да се надяваме, че и краят й ще е толкова приятен! :)
      Прегръдки и за тебе!

      Изтриване
  11. Обичам кроасани! Точно каквито си ги описала, Ирме! Бих добавила само и да усещам всеки разслоен при печенето слой от бутер тестото! Всички гарнировки са страхотни!
    Ароматите, които се носят у вас са толкова уютни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, голяма слабост са ми и на мене, Бети, но за сега успявам да се удържам от безконтролно нападение. Много е мъчително обаче :))
      Поздрави и хубава вечер!

      Изтриване
  12. Ирме, приказни са! Аз се записвам за конфитюрените или такива с крем, че с шоколадовите рискувам да не се доредя до проба:) Но виж рецептата за домашната ти нутела очаквам с нетърпение. Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, с тази Нутела направо си вкарах таралеж в г. . . . е :))) Обещала съм да я напиша и няма да забравя, но ми излязоха някои непредвидени задачки и сигурно след понеделник ще е. Плюс това ми свършиха запасите (всичко се омете), а нямам други снимки с нея, та и това ме бави. Така че, търпение! :)

      Благодаря ти, Снежи! Прекрасен, снежен уикенд от мен!

      Изтриване
  13. Толкова сложно ми е изглеждало правенето на кроасани, а ти толкова атрактивно си го описала, че ме сърбят ръцете и аз да пробвам :)

    ОтговорИзтриване
  14. Ако си любител на кроасаните и не ти се занимава да приготвяш маено бутер тесто, това е един доста сполучлив техен вариант. Опитай ги непременно и да ти е сладко, Виолета! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Здравейте, идеята ми хареса и следващия път ще ги направя точно по този начин! :)
    А дали Ви се намира рецептата за ястието от ковъра на блога? Това, което виждам най-горе, в началото на страницата? Изглежда много вкусен десерт. :) Какво е ??

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Мари! Благодаря за доверието! Кифличките са чудесни и се надявам да ви допаднат!
      А рецептата от снимката горе може да прочетеш ТУК
      Поздрави и хубав уикенд!

      Изтриване