21 януари 2013 г.

Бабинден


Много обичам българските празници и обичаи. Интересни са ми до толкова, че сякаш празнувайки ги, попадам в приказка. И като на малко дете ми е тъжно, когато дойде края на историята. Никак не ми се иска да свършва, а до следващата има време да мине. Кога беше Коледа, кога дойде и новата година, кога играха кукерите, къпаха се юначни мъже в Йордановските ледени води на реките, мина и Среди зима с честването на Антонов(Лелинден) и Атанасов ден. На единият се мързелува и нищо не се работи, защото е чумав ден – пази се от чума. На вторият се берат кокичета в зори, пекат се питки, мажат се с мед и се коли черна кокошка, като жертвена за баба Чума.
А днес е Бабин ден – по старият календар. Необяснимо и за самата мен съм приела тази дата за честването му. Докато бях млада майка, правех по 5 тави баница и носех на баба, на мама и на свекървата. Тя, свекърва ми, спазва всички традиции и обреди, на всеки празник. Та, на този ден ни посрещаше с менче с вода, закичено с китка здравец и червен конец. Поливахме и да си измие ръцете, дарявахме я с кърпа и сапун, а тя с китката ни благославяше за здраве. Децата преварвайки се, търчаха да се подсушават - не разбираха защо баба им ги мокри посред зима. Беше весело.
А днес аз съм баба. Само дето никой не ми изми ръцете, не напръсках дъщерята и децата с водица. Обаче не мога да подмина по тая причина този толкова мил празник. На село, при свекървата не ходим за Бабинден откакто пораснаха и станаха тийнейджъри, но никак не ми се иска да  забравяме традициите. А обредите за мен са украсата на празника – без тях няма да е толкова приказно и колоритно. Какво като сме наготвили специални блюда и сме се събрали с близки и приятели да празнуваме. То, всеки ден можем да си направим купон, но когато се изпълняват обредни ритуали се усеща, че е наистина празник.
И така, днес у дома има празнична обредна пита за здраве и късмет на децата и внуците.  Сладка, с тъмни и светли стафиди, за да са им шарени дните и полята с мед, за да им е сладък живота. И печено пиле направих, пак по традиция, пълнено с ориз, гъби и орехи. Обреда е съкратен, до обичайна трапеза, но за мен си е празник. С приятелка седнахме, почерпихме се, благословихме и нарекохме здраве, късмет и много  успехи за дечицата. Дано всички пожелания се сбъднат, а орисията да им е хубава и щастлива. Отворихме албумите със снимки, посмяхме се на гордо изпъчените малчугани, на нацапаните муцунки, хванати в точният момент от камерата, на желанието им бързо да порастат като мама и тате, стъпвайки в техните обувки (както и ние сме правили) или облекли големите им пуловери и рокли, влачещи се на метър след тях ....
 Сладури! Нека сте ми здрави и честити, весели и засмени, с бузки винаги червени, с ожулени коленца, с пръчка в едната ръка и моливче в другата!  Да имате късмета , който е подминал наш’те рамена и щастие, каквото пожелаете! Вървете смело напред и успявайте , за да са спокойни и доволни старините ни!

Диплена питка със стафиди и мед


Продукти

700-800 гр. брашно
2 яйца
400 мл. прясно мляко
1 кубче мая (42 гр.)
1 ч.л. сол
3 с.л. бяла, кристална захар
2 ванилии
100 гр. масло, разтопено
50 гр. меко масло
1 шепа смесени тъмни и светли стафиди
5-6 с.л .тръстикова захар
2 с.л. тъмна кафява захар Мусковадо

отделно
1 яйце
1 пликче ванилова захар

Приготвяне

В малка купичка сипете прясното мляко и го загрейте в микровълновата до приятно топло. Сложете в него бялата захар, разбъркайте и добавете кубчето мая да се стопи.
В дълбока купа пресейте брашното със солта и добавете ванилията. Направете кладенче и в него сипете разбитите яйца. Налейте и маената смес и замесете тестото, като добавяте по малко, на порции разтопеното масло. Омесете гладко и меко тесто, което поставете в набрашнен, дълбок съд и покрийте с кърпа. Поставете в топла стая, за около час, докато тестото си утрои обема.
На поръсена с брашно плоскост извадете втасалото тесто, поръсете го леко и отгоре с брашно и разточете на голяма, правоъгълна кора с дебелина около 5-6 мм. Намажете я обилно с мекото масло, поръсете с двата вида захар и стафидите.
Ако сте разточили правоъгълник, а не квадрат, започнете да навивате от широката страна на руло, за да се получи колкото може по-дълго.
Сега, с нож разрежете рулото на половина по дължината му. Така то ще се „отвори” и получените две ленти усукайте на хлабава плитка.
Прехвърлете плитката върху тава, застлана с хартия за печене, намажете отгоре с разбито яйце и поръсете с ванилова захар.
Оставете питката отново да бухне.
През това време загрейте фурната на 220°.
Печете в загрятата фурна за около 5-10 минутки, докато леко се позлати, след което намалете фурната на 180°  и печете още около 15-20 минутки, докато добие златист загар отгоре и хубава кафява коричка отдолу. Ако все още ви се вижда малко недопечена в средата, както стана при мен, покрийте питката с лист хартия за печене и я задръжте още малко във фурната, докато се уверите, че е напълно готова.

Извадете питата, завийте я с хартия и й метнете отгоре една кърпа, да се задуши леко и да остане с мека, макар и хрупкава кора.
Ако я оставите да изстине непокрита, рискувате коричката и да изпръхне.
Все пак това е въпрос на вкус и личен избор. Ние обичаме кората да е крехка, но мека.


Сервирайте все още малко топла и поднесете купички с мед. В нашето семейство с подобни сладкиши се консумира задължително прясно мляко – студено или топло, приготвено като Капучино или с мед и канела.










19 коментара:

  1. Много хубаво начало, Ирма! Дано се сбъдват милите ти пожелания! Питата е много красива, сигурна съм, че е и неустоимо вкусна, щом е правена с любов! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Снежи! Много вкусна беше, наистина, макар малко препечена на места, които пък за някои се оказаха предпочитани :)
    Хубав, усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда страхотно, а и сигурно е много вкусна, Ирма! Сърдечни поздрави с пожелания за спорна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, Еви, много си мила!
    Хубава да е и твоята седмица! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Честит празник, Ирма!!! Питката е разкошна!

    ОтговорИзтриване
  6. Ирма, много си сладкодумна и с удоволствие те посещавам! :)
    Интересно оформена питка!
    Не може да не е вкусна, защото е омесена с много любов и направена по хубав повод!
    Приятен ден и сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Ирма,поливам ти с водица да премиеш изнурените си ,златни ръце.....Бъди здрава и одухотворена многооооооо,многоооооо години!Нека спазваме традициите си,поне това ни остана като идентичен почерк/нищо ,че мартеничките ни ги правят китайчета:)/.А,относно почерпката-превъзходна е!Вземам си по-голямичко парченце и топвам от медеца :)Браво,Ирме!

    ОтговорИзтриване
  8. Ирме,питката ти е чудесна-ще си я направя скоро време на децата.Бъди жива и здрава,за да напомняш традициите на децата си.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Кате,
    Ина,
    Миленка,
    Живе,

    Благодаря ви от сърце, момичета! Много ме ласкаете, а едва ли заслужавам толкова мили думи! Но да си призная, топлят ми душичката! :)
    Вярно я правих питка с много любов. Едно време мама като слагаше да се пече нещо във фурната, го прекръстваше за да не се обърка нещо, докато е вътре. Аз такива навици не добих, но пък докато ръсих кората със захар и стафиди, наум пожелавах на моите малки дяволчета едно по едно само прекрасни неща. Дано наистина се сбъднат повече от тях, пък дано и всичките!
    Пожелавам на вас, на семействата и най-вече на децата ви здраве, дълголетие и просперитет!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Великолепен венец,Ирма,грабна ми очите!Станал е перфектен!Да си жива и здрава и честит празник!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря, Роси! Трогваш ме, мила!
    Целувки за теб!

    ОтговорИзтриване
  12. Страхотна рецепта! Много красива е станала питката!

    ОтговорИзтриване
  13. Страхотна публикация, Ирма! Много ми харесва всичко! И рецептата е страшно изкушение!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  14. Ирма, привет от мен! Венеца е просто неустоим. Красив и пухкав, а изобщо не се и съмнявам колко е вкусен. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Ей, много се радвам, че ви допада питката, момичета! Днес ми се размина повторението на упражнението, но за утре съм дала обещание - ще има втори дубъл :)
    Ели, добре дошла! Приятно ме изненада!
    Поздрави на всички с пожелание за ведър и успешен утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  16. Ирма,много красиво си надиплила питката!И снимките-разкошни!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  17. Ах, че красива питка!!! Много е съблазнителна :)

    ОтговорИзтриване
  18. Много ме развълнува тази публикация, Ирма.Докато живеехме в Тетевен, не пропусках на този ден да посетя акушерките/и лекарите, разбира се/, асистирали при раждането на момчетата.В малкия град са запазени традициите и с удоволствие ги спазваме и до днес.
    Слънчева неделя с много усмивки!!!

    ОтговорИзтриване
  19. Таня,
    Зори,
    Вили,
    благодаря ви!
    Вили, много е хубаво да живееш сред хора, пазещи в сърцето и душата си народният бит и култура, завещани от род и семейство. Сякаш носейки ги в себе си се запазваме по-добри, по-чисти, дори по-силни и одухотворени. Не знам до колко съм права, но мисля, че всичко това прави и животът ни в някаква степен по-смислен...
    Топла, спокойна и уютна, неделна вечер пожелавам на вас и семействата ви!

    ОтговорИзтриване