Това лято, както и предположих още
зимата, се оказва много горещо и сухо. Направо огън се стеле над земята. Не се
издържа навън, освен ако не се качи човек високо в планината. А тези от нас, на
които още не им е дошло времето за ваканция и в случая за беда живеят в полето,
единственото спасение си остава климатика. Диша се едва след 2 часа през нощта.
Добре че мина някакъв циклон и ни закачи с единият си край, та
глътнахме малко свеж въздух, макар само два дни. Да разберем че сме живи, както се казва. Явно
освен пролетна има и лятна умора, когато силите ти стигат до там да се навреш
под душа и да не ти се излиза. В такъв момент искам да съм амфибия, да се
потопя цялата във водата и да излизам за малко на повърхността, колкото да
гледам слънцето и светлината, но да не ми гори душата. А аз без слънце не мога да живея (сякаш някой
може), обичам го толкова много, обичам да ми е много светло!
Обичам и да се глезя. Зимата с огън от
борови дърва (заради смолата :-) ) и шоколад, а лятото с вода и сладолед. Тук се
сещам, че от дете имам навика да пия вода и да ям сладолед, да ям сладолед,
след което да пия вода. И татко не пропускаше случай да ми каже че съм гъска :)
„Яла гъска лед – пила вОда!”
Хм, до днес съм хапвала само
веднъж за тази година от леденото изкушение. Не че не ми се е искало, ами не ми харесват напоследък
предлаганите. Единствено MAGNUM с ядки и карамел и SNICKERS. Сникърс не намирам
винаги, когато ми се иска, затова сефтосах лятото с Магнум. Преди няколко дни
само. Обаче се замислих какво ще е да си направя аз сладолед, по наш вкус, а не
толкоз сладък, че на третото близване и да ти се е отщяло вече. Имам една
кутийка Маскарпоне и може за това да я ползвам. Маскарпоне обичаме всички в
къщи, дори се налага да го крия понякога, за да направя сладкиш, защото ми го
изяждат направо от кутийката с лъжицата. Единият калпазанин си слага малиново
сладко, другият така и не съм видяла какво го прави, но потрябва ли ми и да го
потърся, се случва да се е сдобило с крилца. :-) Е, сега не го пипаха. Предупредих, че ще има
сладолед с Маскарпоне и бяха послушни.
Направих две малки дози, с различен
вкус за разнообразие. Излъгах малко – не беше само заради разнообразието. Исках непременно да опитам и двете идеи, които
вече визуализирах в съзнанието си. Иначе щяха да си отидат в забвение. А
предусещах колко ще са вкусни и ароматни. Ех, ако можех да ги сервирам и в
онези метални шолички, които помня от детството. Помните ли как се предлагаше някога сладоледа в сладкарниците? И беше неповторимо вкусен, и имаше мирис! Чиста
сметана! А днес има само фасон...
Веднъж, преди време се опитах да
приготвя домашен сладолед - както си му
е редът, с яйца и сметана, но опитът беше малко разочароващ. Вкусен беше,
портокалов, но хич не ставаше на външен вид. А знаете, храним се не само с
небцето. Та, този път се постарах повечко и резултатът е налице. Е, има какво още
да се желае откъм оформянето му на перфектни топки, но умението идва с опита. :-)
„Стига си обяснявала, ами давай
сладоледа - ние ще кажем дали си се справила!” – така ми казаха нетърпеливи,
докато им обяснявах какво ще им сервирам след обяд. :-)
На вас приятели, сервирам рецептата,
която горещо препоръчвам и доказателството:
Вариант 1
Сметанов сладолед с
Маскарпоне и виолетки
От този си хапнах даже и на сутринта, направо в леглото :-)
ПРОДУКТИ
250 гр. сирене Маскарпоне
150 гр. бял шоколад (в случая с кокос)
100 мл. прясно мляко
3 с.л. захар
200 мл. млечна сметана
½ пликче бонбонки „Виолетки” (опаковка от 90
гр.), натрошени на ситно
В касеролка с двойно дъно, на слаб огън
слагаме прясното мляко, захарта и шоколада да се разтопят.
В отделна купа разбиваме сметаната.
В по голям съд намачкваме Маскарпонето,
след което и него разбиваме на гладък крем към който добавяме охладеното
шоколадово мляко. Разбиваме добре и събираме с битата сметана. Внимателно
хомогенизираме сместа и я прибираме за 30 минути във фризера. След това
разбиваме с миксера за кратко, колкото да вкараме въздух в сладоледа. Отново
прибираме във фризера за 30 минути. Повтаряме процедурата още 4 – 5 пъти, с цел
да се получи гладък и кремообразен сладолед. При последното разбиване
(сладоледа вече е оформен и стегнал доста) добавяме половината количество от
натрошените бонбонки „Виолетки” и прехвърляме
полуготовият сладолед в по-плитък, разлат съд.
Останалото количество нежно сини кристалчета заделяме за декорация.
Преди сервиране изваждаме на стайна
температура за 5-10 минути, в зависимост от сезона. Сега в тези горещини 5
минутки са достатъчни. Загребваме с лъжица за сладолед и оформяме топки.
Декорираме с останалите кристали от бонбонките и бързо взимаме лъжичка, за да се
насладим моментално на леденото изкушение.
Вариант 2
Сметанов сладолед с Маскарпоне и LION
ПРОДУКТИ
250 гр. сирене Маскарпоне
1 кутийка подсладено кондензирано мляко
(330 мл.)
200 мл. млечна сметана
1 ванилова захар
2 десертчета LION (натрошени)
Тук процедурата по приготвянето е
опростена.
Разбиваме в студена купа
студената сметана, а в друга по-голяма купа Маскарпонето с кондензираното мляко
и ванилията. Събираме внимателно двете смеси и вкарваме за 30 минути във
фризера. После разбиваме за кратко с миксер, както при предната рецепта и пак
във фризера за 30 минути. Нататък действаме по познатия начин – 4-5 кратки разбивания през 30 минути, като преди
последното добавяме в сладоледа натрошените десертчета LION.
Замразяваме и след 4 часа сладоледа е
готов. А може да го нападнете и по-рано. Щом се е втвърдил достатъчно е готов
за консумация. Декорирайте с парченца натурален шоколад.
Не мога да кажа кой по-ми хареса. В
основата си са почти еднакви, но добавките на Виолетки и десертче LION категорично ги
разграничават вкусово. По-ароматен е този с бонбонките, с нежен мирис на цветя, който се разнася поне час след това в стаята. С десертчето пък има
някак по-плътен, мек, кадифено-шоколадов вкус, без да преобладава. А сметаната
и Маскарпонето правят и двата изключително кремести.
Ще се радвам да опитате, да споделите мнения и препоръки. Да ви е
сладко!
Истинско блаженство,Ирма!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Момчетата ми се скъсаха да ядат сладолед това лято, Роси, но аз нали съм си каприз този ми беше едва ли не сефтето. И много си го харесвам, защото се потрудих да е истинско блаженство, да! :))
ОтговорИзтриванеБлажени сънища на теб пожелавам!
Обиачам сладолед и мога да го хапвам по всяко време. Твоите предложения изглеждат толкова примамливи :)) Поздравления!
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица!
Здравейте!!кондензираното мляко карамелизирано ли е(т.е да е като Дулче де лече),или е просто подсладено кондензирано мляко,защото има голяма разлика?? :)
ОтговорИзтриванеНе е "дулсе де лече", макар че и то би стояло добре в този сладолед! :) Ползвала съм подсладено кондензирано мляко на марката "Dutch lady" - ето това .
ИзтриванеПоздрави и да Ви е сладко! :)