/сладките на баба/
По оригиналната рецепта на баба
сладките се слепват по две с нежен шоколадов крем, доста наподобяващ мус. Но
днес реших да ги олекотя малко и за пълнеж ползвах извара – фина, деликатно
подсладена и ароматизирана с ванилия.
за тестото
400 гр. масло
220 гр. пудра захар
2 жълтъка
230 гр. млени фъстъци или орехи / в
моя случай с орехи
400-450 гр. брашно
за шоколадовия крем
300 гр. масло
300 гр. пудра захар
300 гр. тъмен шоколад (кувертюр)
2 яйца + 2та белтъка
1 ампула ромова есенция
за крема с извара*
500 гр. фина извара
1 к.ч. пудра захар (или 2 с.л. пчелен мед)
семенцата от пръчка бурбонска ванилия (или 1 пликче ванилова захар)
500 гр. фина извара
1 к.ч. пудра захар (или 2 с.л. пчелен мед)
семенцата от пръчка бурбонска ванилия (или 1 пликче ванилова захар)
за глазурата
100 гр. тъмен шоколад (кувертюр)
150 гр. млечен шоколад
30 мл. олио
Приготвяне
на тестото
Разбийте мекото масло със захарта на
пухкав крем и добавете един по един жълтъците. Добре хомогенизирайте след всеки.
Добавете млените ядки, а след тях и брашното. Замесете гладко тесто, което оставете да почива в хладилника за около половин час. Разточете на лист с дебелина 0,5 см. и изрежете четен брой сладки с формички. Наредете върху застлана с хартия за печене тава и печете за около 12-15 минути, в предварително нагрята до 180° фурна. Охладете върху телена скара до пълното им изстиване.
Добавете млените ядки, а след тях и брашното. Замесете гладко тесто, което оставете да почива в хладилника за около половин час. Разточете на лист с дебелина 0,5 см. и изрежете четен брой сладки с формички. Наредете върху застлана с хартия за печене тава и печете за около 12-15 минути, в предварително нагрята до 180° фурна. Охладете върху телена скара до пълното им изстиване.
на крема
Разбийте жълтъците със захарта на
водна баня, докато удвоят обема си и сместа побелее. Охладте я и ароматизирайте
с есенцията.
В отделен съд разбийте мекото масло на пухкав крем, към който при постоянно бъркане добавете лъжица по лъжица яйчния, а след него и разтопения и охладен кувертюр. Бъркайте до пълното му поемане.
Накрая добавете и разбитите на твърд сняг белтъци и хомогенизирайте внимателно сместа вече с лопатка или дървена лъжица.
В отделен съд разбийте мекото масло на пухкав крем, към който при постоянно бъркане добавете лъжица по лъжица яйчния, а след него и разтопения и охладен кувертюр. Бъркайте до пълното му поемане.
Накрая добавете и разбитите на твърд сняг белтъци и хомогенизирайте внимателно сместа вече с лопатка или дървена лъжица.
Напълнете крема в пош и шприцовайте от
него върху половината от сладките. Подредете в поднос.
*Крема с извара става значително по-бързо, направо светкавично.
Просто разбийте с миксера изварата със захарта или меда за 1 минутка и накрая ароматизирайте с ванилията. Само това. Много нежно и ефирно кремче, от което няма да успеете да се удържите да не загребете с лъжичка и да му се насладите и самостоятелно.
*Крема с извара става значително по-бързо, направо светкавично.
Просто разбийте с миксера изварата със захарта или меда за 1 минутка и накрая ароматизирайте с ванилията. Само това. Много нежно и ефирно кремче, от което няма да успеете да се удържите да не загребете с лъжичка и да му се насладите и самостоятелно.
на глазурата
Отделете настрана 50 гр. от млечният
шоколад.
Разтопете на водна баня (без да
завира водата) двата вида шоколад, като добавите и олиото (за блясък).
В така получената глазура потопете
останалата половина от сладките и поставете върху телена скара да се отцедят,
след което, за да се втвърди глазурата по-бързо, приберете за кратко в
хладилник.
Щом се стегне глазурата, поставете капачета върху всяка сладка с крем.
Щом се стегне глазурата, поставете капачета върху всяка сладка с крем.
В отделен съд разтопете отделеният
шоколад.
Прехвърлете го в малко найлоново
пликче (в едното ъгълче), завийте добре свободната част на пликчето за да
излезе излишният въздух и леко пробийте връхчето му.
Бързо и енергично напръскайте
охладените сладки, след което отново ги приберете за кратко в хладилника (5
минути).
Готовите сладки приберете в кутия с
добре затварящ се капак. Ако времето е топло, приберете цялата кутия в
хладилника!
Можете да съхранявате до 1 седмица.
Можете да съхранявате до 1 седмица.
Да ви е сладко!