Преди дни, може би седмица, в блога на
Роси /eliksir/ видях и се
изкуших от една рецепта за пилешки рулца. Рулца, приготвени от обезкостени
бутчета, със свежа и ароматна плънка от тиквички и сирена. Не се наложи да мине
и ден и вече я бях приготвила за вечеря у нас. Хареса се на всички, дори имаше
допълнително за един гладен господин :) Естествено, малко бе поизменена по наш
вкус, но не се отклоняваше много от оригинала.
Ето моят вариант на
Фешън
пиле
4 пилешки пържолки от бутче
1 тиквичка
4 резена козе сирене
8 кръгчета топено пушено сирене
сурови тиквени ядки
4 клончета прясна мащерка
1 клонче розмарин
сол на вкус
лимонов черен пипер на вкус
за глазура:
2 с.л. мед
1 ч.л. (равна) горчица
щипка сол
1 с.л. (равна) къри
за дресинг:
3 малки клончета мента
3 малки клончета босилек
Листата на 5 клончета магданоз
50 мл. зехтин
1 с.л. лимонов сок
Приготвят се много бурзо и лесно.
Подготвените пържолки се осоляват на вкус и се
поръсват леко с млян, черен пипер. Отгоре се нареждат 2 или 3 много тънки ленти
от тиквичките, а върху тях, в единият край (този от който ще започне навиването
на рулцата) хоризонтално разполагаме по резен козе сирене и по 2 шайби топено.
Поръсаме с малко магданоз, листенца мащерка и тиквените ядки (в оригинал са шам
фъстък) и навиваме на рула. Овързваме с конец, за да не се развият и завиваме
добре всяко едно с алуминиево фолио.
Така опакованите рулца редим в тавичка, наливаме 1
к.ч. вода и печем в предварително загрята на 220° фурна за 15 минутки. Развиваме
ги и ги мажем с глазура от посочените продукти. Пускаме и клончето розмарин за
да си пусне аромата. Ако се налага доливаме още малко водичка. Така, развити допичаме до златиста коричка.
Отпочиват за 5 минути, колкото леко да се охладят,
нарязваме и поднасяме.
Аз избрах за допълнение лека и свежа салатка от
репички, рукола, малки корнишони и червена капия. Полях всичко с дресинг от
мента, босилек, магданоз, зехтин Екстра Върджин и лимонов сок на вкус. И още
семки за разкош. :)
За десерт една любима мелба с последните ягоди на
пазара.
Мелба
с ягоди и бял шоколад
Продукти
за 3 порции
600 гр. квасена сметана
5 с.л. пудра захар (на вкус)
20 едри, ароматни и
добре узрели ягоди
3 с.л. едро нарязани бадеми
6 с.л. млени орехи (+1 ч.л. кристална захар в тях)
150 гр. настърган бял шоколад
3 с.л. кокосови стърготини
Разбиваме сметаната с пудрата захар.
Почистваме, измиваме и разполовяваме ягодките.
В подходящи купички/ чаши насипваме половината сметана, наръсваме с 2 с.л. орехи и нареждаме
½ от ягодките. Следва вторият слой
сметана, пак орехи, бадемите и останалите ягодки.
Накрая обилно наръсваме с кокоса и настърганият шоколад (при
мен LZ , че много го обичам и винаги имам).
Ако не са били студени продуктите, слагаме полученото
изкушение за 1-2 часа в хладилник, да се изстуди добре (ако можем да чакаме –
по тази причина е добре да работим с вече изстудени ягодки и сметана)
Може да пропуснете кокоса и да ползвате бял шоколад с
кокосов вкус.
Опитайте
и няма да сбъркате!
Да
ви е сладко! :)
И от двете бих искала допълнително:)!Прекрасно меню!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Милена! И добре си дошла в блогчето ми!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти допадат предложенията ми, а още повече би ме зарадало и да ги опиташ. :)
Хубава, прохладна вечер ти желая!
Ирма,и тук да кажа,че са страхотни рулцата ти!
ОтговорИзтриванеС толкова аромати и билки си представям какво ухание е било!А за десерта съм направо безмълвна,толкова ме изкушава и нищо не бих му спестила,особено кокоса!
Блазе ти за ягодките!
Сърдечни поздрави!
Оо Роси, благодаря ти за хубавата провокация! :)
ОтговорИзтриванеЯгодките са последните, на които попаднах случайно на нашия пазар и ако знаеш как им се зарадвах... Сега черешите привършват, та тях сънувам :) Не знам какво ми става, но не си падах много, много по плодовете, а от една-две години преоткривам вкусовете им и им се стървя като бременна :))) Наистина, човек си мени вкусовете с времето, а аз направо изневерявам на някои.
Лека и спокойна нощ, Роси!
Ирма, много се радвам, че най-сетне си обособила своето лично кулинарно местенце!
ОтговорИзтриванеПрекрасен блог в идеи, рецепти и цветове, който с удоволствие се включвам да следя:)
Менюто ти е страхотно - рецептите на Роси са чудесни, а твоето допълнение неустоимо...
Сърдечни поздрави, кулинарно вдъхновение и хубаво лято, Диана
Хей, Дианка добре си ми дошла! :)
ОтговорИзтриванеНаистина, дойде му времето на блогчето, колкото и да не ми се вярваше да е по силите ми. Надявам се да не отегчавам много с дългите си публикации, но ми е слабост! ;)
Благодаря ти за ласкавите думи! Симпатиите са взаимни, знаеш.
Топли прегръдки за теб, с пожелания за прекрасно, лятно настроение!