В традиционната чешка кухня супата има специално място.
Тя е задължителна за едно тристепенно меню, а вкусово се характеризира като богата
и питателна. Разнообразието е голямо - постна със задушени зеленчуци, телешка или
пилешка, с добавка на черен дроб или кнедли, бекон, варени яйца, кисело зеле,
гъби... каквото се сетите. Отличителна черта за една чешка супа често е и уплътняването
ѝ със сметана. Такава е и копровката – лека, нежна, плътна, със свеж вкус и
аромат на пресен копър. Може да я поднесете топла в по-хладно време и студена в
летните жеги. Отделно от това може да се ползва и като топъл или студен сос за
пилешко месо или риба.
Продукти
/за 3 порции/
40 гр. масло
2 с.л. брашно
1 л. студен пилешки или зеленчуков бульон
500 гр. квасена сметана
1 връзка наситнен пресен копър (около ½ ч.ч.)
сол и черен пипер на вкус
малко лимонов сок (оцет) и захар за коригиране на киселинността
отделно
3 яйца (поширани)
6 малки картофа (по желание)
Приготвяне
Първо стопяваме маслото в тенджерка, добавяме брашното и разбъркваме добре. Оставяме бавно да се запържва като бъркаме постоянно, за да не загори.
След две минути, настрана от огъня, прибавяме едната трета от студеният бульон и
веднага разбъркваме добре, докато се усвои и сместа стане гладка. Добавяме на два пъти в бърза последователност останалия
бульон. Посоляваме на вкус, подправяме с малко черен пипер и оставяме на слаб огън да се готви бавно в продължение на 20 минути като от време на време разбъркваме.
Когато брашното достатъчно поври, отвеждаме тенджерката настрана и наливаме сметаната, разбита с два-три черпака от соса. Накрая добавяме и наситнения копър.
Разбъркваме, пробваме вкуса и при необходимост коригираме киселинността с малко лимонов сок (оцет) или захар.
Гъстотата на супата е малко по-рядка от тази на сос Бешамел.
Когато брашното достатъчно поври, отвеждаме тенджерката настрана и наливаме сметаната, разбита с два-три черпака от соса. Накрая добавяме и наситнения копър.
Разбъркваме, пробваме вкуса и при необходимост коригираме киселинността с малко лимонов сок (оцет) или захар.
Гъстотата на супата е малко по-рядка от тази на сос Бешамел.
Сервираме в затоплени чинии и гарнираме с поширано яйце и
едно или две малки сварени картофчета. Крутоните са също добро допълнение.
Аз пропуснах картофите, но сервирах и вкусни бутер
пръчици с Чедър, чиято хрупкавост идеално се върза с кадифената структура на
супата.