В последният ден на юни, в последните му
часове дори бързам да напиша последната за този сезон публикация с участието
на черешките – плод, който много обичам и който тази година, мисля, се оказва
най-желан и неустоим за мен. Или казано по друг начин имам Черешова година.
След огромните количества изядени в
натурален вид череши, се постарах да затворя няколко бурканчета конфитюр, да замразя малко за зимата, да направя няколко сладкиша с тях, а и не бяха малко каните черешова лимонада,
които изпихме. На финала на сезона, останаха мъничко, които се охлаждаха в
хладилника повече от необходимото и след 2-3 дни престой, определено даваха зор
за внимание. Е, всяко удоволствие си има начало, пик и спад, та тези, горките, бяха улучили момента на финалната права - просто не можех повече да се тъпча.
Ама пък каква права само – доста стръмна,
та спирачките ми не хванаха, но за сметка на това пък аз се хванах за един
галет – беше ми влязъл в главата още в началото на черешовият сезон и за малко
да го изпусна да отлети. Да, ама не! Тъкмо навреме се усетих, та запретнах
ръкавите. Да бе, ръкави нямам отдавна, но нали така се изразявал силно
обзелият те ентусиазъм за подвизи в кухнята :-)
Ето го днешният ми подвиг:
Галет със сирене Бри и череши
И рецептата, ако проявите интерес и решите да изпробвате:
Продукти
за масленото тесто
1 ¼ ч.ч. бяло брашно
¼ ч.ч. царевично брашно (фино смляно, а не
грис)
1 с.л. кафява захар
3 с.л. нерафинирана тръстикова захар
(ако ползвате бяла да е 2 с.л.)
125 гр. масло
1 щ. сол
2-3 с.л. ледена вода
за плънката
3 ч.ч. череши (обезкостени)
¾ ч.ч. захар
1 ванилова захар
кората и сока на ½ лимон
1 с.л. натурално нишесте
2 пълни с.л. Маскарпоне (квасена
сметана)
150 гр. сирене Бри
+ 1 яйце за намазване
Приготвяне
Сложете в купа двата вида брашно,
добавете солта, кафявата и тръстиковата захар и разбъркайте добре, да се
смесят всички сухи съставки. Сега добавете нарязаното на парченца масло и с
вилица или направо с ръка намачкайте всичко, за да се образуват трохи. Ако
работите без вилица, а с ръце действайте по-бързо, за да не се разтопи маслото
от топлината на ръцете. За да си помогнете цялата маса да се превърне в тесто,
добавете лъжица по лъжица от водата, като не спирате да мачкате и да оформяте. Става
бързо и много лесно. Малко ще е лепкаво, но не се притеснявайте – това е от
маслото. Не добавяйте повече брашно!
Завийте тестото в стреч фолио и го
приберете за час в хладилника, да се стегне малко.
През това време си почистете черешите,
измийте ги и им отстранете костилките. Сложете ги дълбок тиган с не залепващо
покритие, полейте ги с лимоновият сок, поръсете с лимоновата кора и насипете
отгоре им половината количество от захарта, смесена с ванилията. Останалата заделете,
за да поръсите сладкиша преди печене. Разбъркайте и поставете на тих огън, за
кратко, колкото да се разтопи захарта. Разбъркайте и отведете настрана от огъня
да се охлади.
Когато изтече единият час, включете
фурната да се загрява на 200°.
Извадете тестото от хладилника и го
поставете върху напудрена с брашно хартия за печене, предварително изрязана по
размерите на тавата в която ще печете галета.
Поръсете съвсем леко и тестото с брашно
и разточете на кора с диаметър около 30 см. Намажете почти цялата кора с
Маскарпонето, като оставите не намазан борд от около 2 пръста.
Върху Маскарпонето насипете отцедените
от сока череши и посипани с нишестето, нахвърляйте тук-там върху тях накъсано на малки парчета сирене
Бри и отново поръсете с малко захар (около 2-3-4 с.л. – на вкус). Завийте
не намазаните краища на кората навътре, върху черешите, като нагънете красиви
дипли.
Сиренето Бри може да постелете под черешите, а ако искате сложете от него и отдолу, и отгоре - мисля даже, че ще е по-добре.
На мен ми остана малко тесто, тъй като
след като разточих корта я изрязах за да оформя правилен кръг, а него отново
омесих, разточих и изрязах ей, онези звездички от него, които сложих в средата
за декорация. Е, може и без нея, но в оня момент така ми скимна. И понеже бяха
повечко, наредих останалите около галета, върху хартията, та се изпекоха като
бисквитки.
Намажете галета с разбито яйце и поръсете с малко захар.
Печете го около 35-40 минути или докато
добие красив загар.
Не прекалявайте с печенето, макар да ви
се струва меко тестото – то е с масло и това е нормално! След охлаждане маслото
ще се стегне, както и тестото.
Сладкиша е готов, когато е с хубава,
златиста кора и плънката с череши бълбука в средата.
Извадете от фурната и прехвърлете заедно
с хартията върху дъска да се охлади. Не се нахвърляйте отгоре му колкото и да ви
се ще, а се въоръжете с търпение, за да не се изгорите! :-)
Охладен вече поднесете, като по желание преди
това може да поръсите нежно с пудра захар. По една топка ванилов сладолед в
чинията до него е идеалното допълнение.
Галета е много вкусен. А тестото е леко,
меко и крехко, топящо се сякаш в устата и това е дело на царевичното брашно. По желание може да посипете и малко
ядки отгоре – бадеми или орехи, както и да замените Маскарпонето с квасена
сметана или безсолно крема сирене тип Филаделфия.
Накрая мога да ви кажа:
Да ви е сладко!
Бих искала да ви покажа и нарязаният галет, но просто нямаше време за това - сладкиша е малък и бе унищожен светкавично :-)