17 януари 2016 г.

Тортили на фурна с плънка "А ла Мексикана"

 Baked tortillas with stuffing "A La Mexicana"



С тортилите се запознахме преди много години и поддържаме любовта си към тях свежа. Не пропускаме да си приготвим нещо вкусно с тях, стига да ги имаме под ръка. Случвало се е и да си пека сама питките, но има ли в магазина готови, предпочитам да се запася, че да мога едва ли не на мига да пристъпя към изпълнение на сполетялата ме идея. С тяхна помощ може да спасим късна вечеря, да започнем деня с бърза и лесна закуска, или просто да сглобим вкусен обяд. Толкова е лесно и удобно! И най-важното каквото и да приготвя с тях, винаги е добре прието.

Днес сме на вълна мексиканска кухня. Най-напред ми дойде идея за плънката като самостоятелно ястие, но в процеса на приготвяне в съзнанието ми се визуализираха добре надиплени в тавичка рулца, сочни, запечени, покрити под одеялце от разтопени сирена. Имах тортили, но само кашкавал на линия. Е какво пък, следващия път ще направя по-богата заливка, особено ако пълнежът ще е „зелен“.  За сега и кашкавалът е достатъчен.

Продукти
/за 3 порции/

6 тортили
малко разтопено масло
1 ч.ч. доматен сос Маринара
200 гр. настърган кашкавал

за пълнежа
1 ч.ч. сварен и отцеден червен боб Кидни
½ ч.ч. сварен и отцеден бял боб
½ ч.ч. зърна сварена царевица (натурална)
½  глава лук
1 червена пиперка
1 зелена пиперка
1 малко чили (по желание)
2-3 с.л. олио
200 гр. Чоризо (или друг пикантен, сух колбас)
шепа надробено прясно зеле
сол и черен пипер на вкус
няколко клончета свежа мащерка

Приготвяне

Надробяваме колбаса и чушките на ситни парченца.
Надробяваме и лука, а чилито почистваме от семките и наситняваме.
Отцеждаме боба и царевицата от сока в консервите.
В дълбок тиган (може и уок) сипваме олиото и загряваме на среден огън. Добавяме Чоризото и леко го запържваме. Изваждаме го върху кухненска хартия да се отцеди, а в мазнината добавяме лука. Когато  омекне, добавяме чушките, разбъркваме няколко пъти и добавяме боба, царевицата, запърженото Чоризо, наситненото зеле. Посоляваме и поръсваме с черен пипер на вкус, разбъркваме за около минута и отвеждаме настрана. Посипваме с листенца свежа мащерка, разбъркваме.



Намазваме с разтопено масло тавичка с подходящи размери.

Разпределяме плънката в тортилите и ги навиваме на рула. 



Подреждаме ги в тавичката, заливаме с доматения сос Маринара, а отгоре поръсваме всичко с настъргания кашкавал.




Печем в предварително загрята на 180° - 200° фурна, докато се запече кашкавала. При мен около 30 минути.
Изваждаме и оставяме ястието да се охлади леко.
Поднасяме порциите поръсени със свежа мащерка.


Да ви е сладко!




13 януари 2016 г.

Средиземноморска салата с български привкус

/Mediterranean salad with a touch of bulgarian/


След обилното похапване по празниците, в последните няколко дни сме на лека и здравословна храна, предимно набързо приготвена паста, някое яйце по панагюрски, а днес и на салатка само ще я караме. Такъв поне е замисълът, но да не се заричам много, че когато ни напада вълчи глад, падат всякакви бариери и добрите намерения си остават само намерения.
Та, тази салатка е една от любимите ми. Съчетанието от хрупкави малки листенца пресен спанак, чери доматчета и бейби моцарела я правят в стил „ Mediterranean”, нo някои мерудии, които обичам да добавям ѝ придават съвсем български привкус. 



И какво е това гола салата, а? Я ми дайте хубаво прясно хлебче, пък аз мога и да го запека лекичко, че да е хем по-вкусно, хем и не толкова калорично. Опитайте я така! И хайде този път без оправдания, а? Да не мислим прекалено за калориите! J

Продукти

2 шепи листенца от дребен, млад спанак (бейби спанак, както му казват)
200 гр. чери домати
200 гр. бейби Моцарела
2 стръка млад, зелен лук
няколко свежи клончета салвия, босилек, риган и мащерка
зехтин „Екстра Върджин“
сол и черен пипер, на вкус
пикантна, домашна шарена сол

Приготвяне

Знаете, че няма никаква философия в приготвянето на салата, но все пак:

Накъсваме листенцата спанак, разполовяваме доматчетата, наситняваме лука и хвърляме всичко, заедно с бейби моцарелата в салатиера. 
Зелените тревички измиваме, изтръскваме ги от капките вода и отделяме листенцата им и добавяме в купата и тях. По-големките накъсваме, че да не се конкурират със спаначените. Посоляваме и поръсваме черен пипер като не прекаляваме с него този път.
И идва ред на българското в тази чудна салатка – шарената сол, леко лютичка, ароматна, в която сме вложили цялата си любов и спомени от детството. В моята са се събрали семенца копър, кимион, бял синап, черен пипер, кориандър, млени „циганки“ (не разпуканите зърна от пуканки), начукани люти чушлета от онези малките, върлите дето им казват, сух чесън и мащерка. Поливаме салатката с няколко струйки зехтин, разбъркваме и поднасяме с топъл, домашен хляб, най-добре препечен.

В по-лекият ѝ вариант изглежда така - типично Капрезе, но със запазеният нашенски вкус, идващ от шарената сол на дядо.




И да ни е сладко!


8 януари 2016 г.

Житен пай с ябълки /Wheat pie with apples/

След обилните трапези по празниците около Коледа и Нова година, следва още хранително натоварване през януарските чествания, които не са никак малко. И ако по щастливо стечение на обстоятелствата ви се наложи да отбелязвате всяко едно от тях и да опитвате от това-онова, поднесено на отново богати и пълни трапези, организмът ви със сигурност ще се претовари.
Затова искам да обърна специално внимание на този сладкиш. Не защото е нещо невиждано, а защото е много, много  вкусен и не толкова блажен. 
  Може да бъде както достоен завършек на една празнична вечеря (с уговорката порциите да не са бомбастични, че житото добре засища), така и чудесно допълнение към чаено парти. Ако обичате пшеница, това е вашият сладкиш – хрупкава основа от маслено тесто, а в него варено жито, орехи, ябълки, канела, цитрусов аромат, всичко съчетано в деликатна цялост. Ако пък не сте фен на житото, може да го приготвите като ябълков пай, но с повечко орехи. И двата варианта си заслужават, уверявам ви!



Продукти
/за форма с   26 см./

за основата
250 гр. брашно
125 гр. масло
 80 гр. захар
   1 яйце
кората на 1 лимон
 
 за плънката
1 ч.ч. пшеница (или 400 гр. рендосани и изцедени ябълки)
1 ч.ч. млени орехи
100 гр. захар
1 ч.л. канела
1 лимон (сока и кората)
3 яйца (разделени на жълтъци и белтъци)
1 щ. сол

допълнително
4-5 ябълки, според едрината им
няколко лъжици конфитюр от червено френско грозде (червени боровинки)
пудра захар за поръсване


Приготвяне

От продуктите за тестото омесваме тесто, завиваме го в стреч фолио и го прибираме за половин час в хладилника.
След като изтече времето, разточваме тестото на кора с диаметър, по-голям от този на формата и застиламе с него дъното ѝ като задигаме краищата му нагоре, по стените. Надупчваме с вилица дъното и отново прибираме в хладилника, докато приготвим плънката.

Почистваме, измиваме и варим пшеницата само докато се пукнат зърната. Не трябва да е преварена! Отцеждаме я и я оставяме да се охлади. Това може да направим от предния ден.
Включваме фурната да се загрява на 180°
Обелваме, почистваме и разполовяваме ябълките, а всяка половинка нацепваме на тънки резени като запазваме целостта ѝ. Подреждаме ги върху застлана с хартия за печене тава, намазваме ги с лимоновия сок и ги запичаме докато омекнат.
Разбъркваме в купа всички продукти освен белтъците и солта. Тях ги разбиваме отделно до пухкав сняг и внимателно ги събираме с другата смес. Наливаме плънката във формата. Похлупваме отгоре половинките ябълки, намазваме ги със затоплен конфитюр и печем целия сладкиш за около час – час и половина.
Охлаждаме го напълно върху решетка, а преди поднасяне го поръсваме по желание с пудра захар.

Като допълнение към сладкиша сервираме разбита подсладена сметана, ароматизирана с ром и бурбонска ванилия.



Един черен чай, овкусен с портокал, джинджифил, семенца кардамон и звезден анасон идеално му пасва.

Да ви е сладко!


5 януари 2016 г.

Нова година – нов късмет



Ех, добавихме още една годинка в календара на живота!
Да пием за отминалата 2015-та година, приятели! За прекрасните моменти, за приятелите, които ни останаха верни, за трепетите и вълненията, за преодолените препятствия, за волята и куража да вървим смело напред, за споходилите ни успехи и любовта без която не можем!



Честита 2016-та година!
Happy New Year!
Да я посрещнем с вино, мир и пътеводна светлина! 


Наздраве и за много, все щастливи години!


През новата година нов късмет,
но старото да не върви на смет.
Приятели още спечелете 
и до старите ги наместете!

Доброто да царува през годината,
огън да гори в камината,
доволство по лицето ви да грее 
и смях в дома ви да се лее!

На мъжете бял хляб на загоряло женско тяло, 
на дамите – пари, любов и „мъжко“ одеяло.
За всички – здраве, хляб и дрехи в изобилие, 
аптеката и злото да потънат във забвение.

Да благослови Бог добрите намерения!
Да ви дари със сила, воля и умения!
Да бъде щастието ваш приятел верен,
а любовта в размер безмерен!

/01.01.2016/

Да е по-здрава, по-духовна, по-богата, мирна, успешна и щастлива!
Да ни донесе много късмет и да ни води по светли пътища!
Да ни среща с добри хора и да сбъдне повече желания!
Да е пълна с любов и разбирателство!


Иска ми се и тук да отправя своя апел към всички хора като се надявам да докосне ума, духа и сърцата на повече от тях, на тези, които ще прочетат тези редове и ще вникнат в моите думи.

Хора, нека не забравяме да сме просто човеци, нека забравим за лудата надпревара да бъдем по от другия, нека сме истински, добронамерени, състрадателни!

Нека не демонстрираме излишно своите плюсове, не натрапваме чувства, не обсебваме и задължаваме с прекомерно внимание!

Нека бъдем по-съобразителни, по-съвестни и по-разумни!

Нека запазим достойнството на другите като им дадем свободата да бъдат, да решават сами, да грешат и успяват!

Нека надмогнем суетата и егото си, приемем различията си, нека подаваме по-често здрава ръка, а не посягаме вяло по принуда или от любезност!

Нека се снишим малко и се учим един друг на любов и човещина!
Можем да сътворим свят като в хубава приказка като създадем първо от себе си достойни за нея герои!


Пожелавам на всички ви сбъдване на най-съкровените мечти и безоблачни, щастливи 366 дни!