Балерина, защото много ми напомня балетна пачка. Ballerina’s dream - по обясними причини, но все пак защото
колкото е вкусна, колкото и да е лек кремът, толкова е и богата на калории. Не
съм от хората, които ще седнат да смятат калории и джаули, но определено и една
малка порция засища, а каква
наслада доставя, може да разберете само ако си я направите. J
Продукти
за палачинките
6 яйца (домашни най-добре)
1 щ. сол
2 ч.л. захар
2 пликчета ванилова захар
1 л. пресно мляко
3 ч.ч. брашно (или малко повече)
300-400 мл. бяло шампанско (или друго газирано вино/коктейл)
100 гр. краве масло
за крема
1 ½ ч.ч. животинска сметана
1 ½ ч.ч. пълномаслено пресно мляко
½ ч.л. едра сол
6 жълтъка
2/3 ч.ч. захар
150 гр. бял шоколад
500 гр. Маскарпоне
допълнително
500-600 гр. ягоди
1 ч.ч.
захар
1 пликче “Gelfix
Extra 2:1”
сока на ½ лимон
за поръсване
пудра захар, смесена с 1 пликче ванилова захар
Приготвяне
За крема сваряваме сметаната, млякото и солата в
касерола (само докато закъкрят). Махаме я от огъня, покриваме и оставяме 30
минути.
Разбиваме жълтъците и захарта.
Прецеждаме сметановата смес в друга тенджера и я връщаме
на слаб огън за кратко.
Добавяме 1 чаша от нея при жълтъците и ги слагаме на
бавен огън при постоянно разбиване. Постепенно добавяме на тънка струя и
останалата сметана и бъркаме, докато се сгъсти достатъчно, за може да покрие
задната част на лъжицата (да се задържа по нея). Разтапяме шоколада на водна
баня или в микровълнова фурна и добавяме и него в крема.
Приготвяме си купа с ледено студена вода, слагаме в нея
друга и прецеждаме вътре крема. Охлаждаме го като разбъркваме често.
Охладения крем добавяме на порции към леко разбитото
сирене Маскарпоне и оставяме в хладилника.
През това време си приготвиме ягодовото
сладко.
За целта слагаме в касерола почистените, измити и
разполовени ягоди (ако са малки, горски примерно, оставяме ги цели) и 2-3 с.л.
вода.
2 с.л захар разбъркваме с гелфикса и ги добавяме при
ягодите.
Слагяме касеролата на среден огън и когато всичко заври,
добавяме останалата захар и лимоновия сок. Варим 3-4 минути, след което
отвеждаме настрана да се охлади.
За палачинките разбиваме в голяма купа яйцата със солта, захарта и
ванилията. Наливаме пресното мляко и хомогенизираме сместа. Добавяме брашното и с
помощта на телена бъркалка забъркваме тесто с гъстотата на кексово. Стараем се
да не останат никакви бучици – може да ползваме и миксер, всъщност. Ако се налага
коригираме количеството на брашното с лъжица-две.
Сега наливаме на тънка струя и при непрекъснато бъркане
шампанското, за да разредим сместа до гъстота на рядка боза – стандартната за
палачинково тесто.
За изпържването на палачинките ползваме два тигана с различен
диаметър, но и да ползваме един не е фатално. Пържим палачинките на среден до
силен огън като мажем тигана с масло преди всяка палачинка.
Тортата сглобяваме като редим върху поднос първо големите
палачинки (при положение, че имаме два размера). Поръсваме ръба на всяка обилно с пудра захар(предварително пресята с
ваниловата захар). В средата ѝ (на около 1 пръст навътре от външния ръб)
намазваме с по лъжица сладко, а отгоре му с 1-2 обилни с.л. от крема. Поставяме
следваща палачинка, ръсим с пудра захар, мажем сладко, крем и т.н.
За финал отново поръсваме цялата торта обилно с пудра
захар и сервираме.
Изключително вкусна и лесна за приготвяне торта. Опитайте и да ви е сладко!