/Chocolate Banana and Strawberry Cake/
За да не ви подведа казвам само, че кейкът си е съвсем
бананов, а ягодите са само отгоре, за по-голям разкош.
Няма история, няма събитие, ей така за залъгване на страстите, че скоро
сладичко у нас не е имало, изключая редовните плодове. Като казвам сладко,
разбирайте шоколад! Та най-общо казано – време му беше. И пак му е време,
защото много се хареса и троха няма вече от него, а в подобни случаи правим
повторение, за да не се забрави рецептата. По тази причина намира място и тук,
хем да е по-сигурно, хем да ви направя намек и препоръка да го опитате и вие.
А продуктите за този вкусен кейк сега:
200 гр. разтопен млечен шоколад (нямах черен в момента, та затова)
100 гр. разтопено кокосово масло (може да ползвате и
краве)
400 гр. квасена сметана
3 пълни с.л. мед (или 2/3 ч.ч. захар)
3 банана, пасирани
3 яйца
3 пълни с.л. пшеничен грис
3 пълни с.л. царевично брашно
1 ч.ч. бяло брашно
1 бакпулвер
½ пликче суха мая
2 пликчета ванилена захар
50 мл. тъмен ром
за заливка и декорация
200 гр. бял шоколад
2 с.л. олио
100 гр. шам фъстък, печен
ягоди
Приготвяне
Включваме фурната да се загрява на 180°.
Смесваме заедно всички сухи съставки.
Слагаме в дълбока купа разтопените масло и кафяв шоколад,
добавяме захарта, пасираните
банани и квасената сметана. Комбинираме добре, след което добавяме яйцата и
сухата смес. Забъркваме тестото и го ароматизираме допълнително с рома.
Намасляваме добре правоъгълна форма за кейк и изсипваме
тестото в нея до 2/3 от обема ѝ.
От това количество тесто остана малко и го
прехвърлих в 3 малки формички за мъфини.
Печем на средно ниво в предварително нагрятата фурна за около
45 минути или до добре стегната консистенция.
Ако проверявате готовността с дървена клечка, имайте
предвид, че от шоколада кейкът ще е малко влажен, затова не печете толкова
дълго, че клечката да излезе напълно суха. Това няма как да стане и рискувате
да прегорите кейка.
Отделно от това, продължителността на печене зависи от
големината на формата ви. Ако е по-къса и дълбока, то времето ще е малко
повече. В такъв случай след като добие хубава коричка отгоре, но въпреки това
прецените, че му е нужно още малко време за печене, за да не прегори, свалете
формата на едно ниво по-ниско, така че да отдалечите кейка от горните реотани
на фурната.
Оставяме кейка да се охлади напълно, след което разтопяваме
белия шоколад с олиото и заливаме кейка. Преди той да се е стегнал поръсваме
отгоре му с натрошени ядки шам фъстък и декорираме с ягодите.
Препоръчвам при сервиране към всяка порция по лъжица бита сметана или Маскарпоне.
Кейка е с влажна, но пръхкава среда и ухае невероятно!
П.П. При печенето леко се пуква, затова когато се охлади,
отрязах малко от повърхността му, колкото да я подравня и обърнах в платото за
сервиране. Така равното му дъно се оказа горна повърхност, която стоеше
по-добре за шоколадовата заливка. Отрязъците нароних на много ситно, почти на
пудра и поръсих върху шоколада, под ядките.
Ами това е! По-дълго е описанието, отколкото приготвянето.
Ако решите да го направите, да ви е сладко!