Имаме нужда от време на време да
разтоварим менюто от тежки храни, пък били те и вкусни. Имаме нужда да пожалим
стомаха си, нали? Особено в топлите, летни дни. Сега е времето, в което не се заседяваме много в кухнята, не ни се готви, а дори и не ни се яде понякога. Ударната вълна, с която ни залива слънцето ни кара да търсим прохлада по всякакъв начин. На масата също. Наливаме се с разхлаждащи и ободряващи напитки и посягаме освен с наслада, а и с благоговение към сладоледа. Заместваме зимните, топли ястия с бързи мезета и скари, към които нямаме претенции да вдигат пара. :) Наблягаме на салати и много плодове. Но за да сме здрави е необходимо да внимаваме каква храна консумираме, не само количествено и качествено. Трябва да е витаминозна, с много фибри, лека в същото време и по възможност сготвена у дома.
Да заложим на супа! Хубава зеленчукова супа.
Предлагам две леки супи, подходящи за
това време от годината. И най-хубавото им е, че могат да се консумират и
студени. Основните продукти за тях са от лятната колекция :) – тиквички, грах,
репички. Е. последните са пролетни, но все още се намират в търговската мрежа, което много ме радва.
И така, първата е :
Крем супа от пресен грах и
репички
Една много приятна и лесна за приготвяне
супа от зеленчуци ползвани още от дълбока древност, притежаващи полезни
свойства, познати на древните учени и лечители.
Зеленият грах
ни дава 8 витамина, 7 минерала, фибри и протеин. Добър източник е на фолиева
киселина, витамин С, К1, В1, В2, В3, В6, на желязо, манган, магнезий, фосфор,
цинк, калий. В 100 гр. грах се съдържат 14,45 гр. въглехидрати, 0,4 гр.
мазнини, 5,42 гр. белтъчини, 40 мг. Витамин С. Дава 218 kJ енергия
и има само 52 kcal.
Супер,а? :)
Репичките
също са богати на витамини, соли и минерали. Но наред с тях и на много ензими и
етерично масло, което пък усилва секрецията на храносмилателните жлези и има
бактерицидни свойства.
Количеството витамин С в тях е над 30%.
Освен че е лека и засищаща храна,
определено може да се каже и много вкусна. Подобна супа показа преди време Дими ето тук. Тогава още реших да пробвам супа с репички, но остана само запланувано.
Преди няколко дни си купих много репички от магазина до нас. Бяха ги
намалили и ги продаваха на нищожна цена. Напълно здрави и със свежи зелени
листа. Явно са се запасили с повече, отколкото могат да продадат. Е, как да не
си взема тогава, та те така ми се усмихваха зачервени! Награбих 5 връзки с едри
засмени репички и вече знаех какво ще правя с тях. Погледнах после за Димината
супа, разгледах още няколко - оказа се, че хората си ги готвят на супа, а не като мен само в сурово състояние. Ето моят вариант:
ПРОДУКТИ
500 гр. пресен грах (може и замразен)
500 гр. репички
2 литра вода
100 -150 гр. квасена сметана
½ ч.ч. накълцан магданоз
1 с.л. масло
сол и черен пипер на вкус
сока на половин лимон
ПРИГОТВЯНЕ
Сложете в тенджера водата и солта да
кипнат. Намалете огъня до среден и добавете репичките, а 10 минути след тях и
граха. Варете докато омекнат зеленчуците.
Отцедете ги и запазете бульона, а тях
прехвърлете в блендер, друга тенджерка или друг, подходящ съд. Добавете им магданоза
и 3 ч.ч. бульон. Пасирайте всичко до гладкост, след което прецедете за да
премахнете отделилите се влакнини.
Добавете маслото да се разтопи, сметаната, лимоновият сок и подправете на вкус със сол и черен пипер. Може да разредите супата с още бульон до желаната гъстота. Разбийте отново.
Добавете маслото да се разтопи, сметаната, лимоновият сок и подправете на вкус със сол и черен пипер. Може да разредите супата с още бульон до желаната гъстота. Разбийте отново.
Гарнирайте с лъжичка квасена
сметана, посипете с крутони и сервирайте.
Супичката е много свежа, ароматна и
лека, с едва доловим пиперлив вкус от репичките. Подходяща е и за диетуващи и за деца. За по
богат вкус може да поднесете с половин варено яйце или още по-добре, поръсена с
рендосано сирене.
Второто ми предложение е
за:
Тиквички - много вкусна и полезна храна.
Тиквички - много вкусна и полезна храна.
В 100 гр. тиквичка има само 16kcal. Богати са на калий, фосфор, калций, на витамин С и витамини от групата В. Семената на зелените тиквички се използват в козметиката за направа на кремове, регулиращи работата на мастните жлези. :) Ей това не го знаех. Значи, да купуваме тиквички с повече семенна част! И ще сме фини! :)
Крем супа от тиквички и картофи
Продукти
2-3 с.л. зехтин
1 голяма глава лук, ситно нарязан
2 скилидки чесън, ситно нарязан
1 кг. картофи (обелени, нарязани на парчета)
2 ч.ч. прясно мляко
1 ½
ч.ч. зеленчуков или пилешки бульон
3 тиквички, почистени и настъргани
щипка мляно/настъргано индийско орехче
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне
Загрейте зехтина в дълбока тенджера с двойно
дъно, на среден огън.
Добавете лука и задушете в продължение на
няколко минути, докато омекне.
Добавете чесъна и задушавайте в продължение на
още 2 минутки.
Ред е на картофите, млякото и бульона. Бавно
доведете до кипене.
Намалете огъня и оставете да къкри около 20-25
минути.
Добавете тиквичките и индийското орехче,
разбъркайте и варете само още 2-3 минути.
Отведете супата от огъня и оставете настрана
за 10 минути.
Пасирайте я и я върнете на котлона (на слаб
огън), като я бъркате непрекъснато за 3-4 минути.
Подправете със сол и черен пипер.
При поднасяне гарнирайте с лъжица квасена
сметана и поръсете леко с пресен копър.
Понякога нямам
квасена сметана у дома и ползвам успешно киселото мляко, което е домашно
приготвено, пълномаслено и много гъсто. Така че, ако имате само тиквички, лук и
картофи пак ще получите добра, лека и вкусна супа. Импровизирайте по ваш вкус с
подправките и ще ви хареса. :)
Бързо, лесно и вкусно!
Няма коментари:
Публикуване на коментар