Пролетна каша с пресен лук и яйца
Това е ястие, много нежно на вкус, леко
и питателно. Рецептата ми сподели бивша колежка - леля Цанка, както я наричаха децата.
Цанка е невероятна жена - дребна и много
нежна, интелигентна, работлива като
пчеличка, способна, изтънчена и горда. Много мила и търпелива, с богата
душевност, мъдра и толерантна към всеки и всичко. С младежки, понякога палав пламък
в очите, чиста усмивка и майчина топлота. Горда съм, че мога да я нарека приятелка!
Знаете, че когато един колектив е
съставен само от дами, винаги се споменават наред с редовните, чисто женски теми
и наболелите домакинските грижи и проблеми. И винаги се говори за кухня. Ами да,
никак не е лесно ден след ден, година след година да измисляш какво да готвиш,
какво ново да поднесеш на семейната трапеза и да е все вкусно! Затова и всяка
жена пита колежките си „Ти какво готви вчера?” или „Какво ще приготвиш за вечеря днес?”
Всички взимаме идеи една от друга, нали? Ето, и тук, в кулинарното блог
пространство е така.
Обикновено в почивките, при хубаво време
с Цанка сядахме навън на една пейка, на
чаша кафе. Споделяхме много лични неща, тя пушейки с премрежен поглед обичаше
да се изтяга. Понякога дори седяхме, мълчейки и наслаждавайки се на тишината. В
един такъв ден ми сподели нейната любима, пролетна гозба - Каша с пресен лук.
Направих я съвсем скоро и се влюбих в нея. Няма кой знае какви продукти и техниката на приготвяне не е сложна,
но пък вкусът й те кара да се чудиш, как толкова години си живял без да опиташ
такова просто, лесно и запомнящо се ястие! Наистина не бях слагала в уста
подобно нещо.
Ехее, Цанка е велика! Велика е и кашата
й!
Ако проявявате интерес, четете надолу
как да си я приготвите за има-няма 40 минутки.
Продукти
за 3 порции
2 връзки пресен, зелен кромид лук
3 с.л. олио
щ. сол
за сос Бешамел
½ к.ч. олио
1 голяма с.л. масло (може и само с олио)
6 пълни с.л. брашно (по 2 на порция)
600 мл. студена вода
250 гр. квасена сметана или кисело мляко
сока на половин лимон
допълнително
3 яйца (по 1 на порция, но може и по 2)
Приготвяне
Включете фурната да се загрява на 200°
Измийте и почистете лука. Нарежете го на
не много ситно.
Сложете в дълбок тиган олиото и загрейте
на среден огън. Добавете лука и задушавайте само докато омекне. След това го
разпределете в индивидуални купички за печене. Може да приготвите всичко
наведнъж, в по-голям съд.
В същият тиган (извадете и най-малкото парченце лук) сложете
олиото и маслото да се загреят (пак на среден огън). Когато това стане и
приятно замирише на топено масло, добавете брашното. Разбъркайте добре с тел,
като се стараете да не се образуват бучки и пържете докато сместа леко
пожълтее, за около 3 минутки. Дръпнете настрана от огъня и при постоянно
бъркане, бавно наливайте студената вода. Хомогенизирайте и добавете
сметаната/млякото. Върнете соса на котлона и бъркайте непрекъснато докато
заври. Отведете настрана посолете на вкус и подправете с лимоновият сок.
Готовият сос Бешамел разпределете по
купичките, разбъркайте за да се смеси равномерно лука и соса и чукнете по едно
яйце във всяка порция.
Сложете ги в загрятата фурна, на средно
ниво да се пекат докато яйцата се стегнат.
Извадете и оставете леко да се охладят.
Поднесете ястието топло, с препечен
хляб.
Това е! Много лесна и
бърза гозба, а което е не по-малко важно – и вкусна!
Още едно доказателство, че
простите неща са най-вкусни!
И още една рецепта към
проекта.