Няма смисъл да убеждавам който и да е, доколко е
българска баницата като такава, че е едно от изкушенията, да не кажа и
най-голямото, на българската традиционна кухня и че е любима на малки и големи,
местни или гости. Искам днес обаче да ви представя и похваля вкуса на моята
есенна баница със прясно зеле и спанак.
Когато я сервирах на масата и казах на насядалите с какво
съм я напълнила, ме погледнаха учудено – зеле и спанак? Индивидуални зелеви и
спаначени баници бяха опитвали, но двете плънки смесени в една баница виждаха
за първи път. Хареса им след като опитаха, но за тяхно съжаление бях изпекла
само една. Голяма беше, но пак не стигна. Дадох на дамите рецептата и вече две фамилии се
радват на вкусна есенна баница със зеле и спанак, което много ме радва.
Идеята за нея ми дойде докато у дома умуваххме с какво да
напълня корите на поредната баница. Любима на семейството ми е баницата със
сирене, но на мен ми се искаше тази да е постна, с някаква зелена плънка. Не
може все сирене, я! А и сладкиш скоро имахме. Единият предложи лук, другият –
зеле, а на мен ми се въртеше спанак в главата. Знаех, че ако продължа да държа
отворена темата, ще се стигне пак до спор, затова избягах в кухнята и тихо,
необезпокоявана от никой направих две плънки, които редувах в корите. Така
всички са доволни, а най-важното - аз спокойна. J
Продукти
/ за форма с ⌀ 28 см./
1 пакет
фини кори за баница
½ ч.ч.
зехтин
за зелевата
плънка
1 малка
бяла зелка
1 глава лук
5-6 с.л. олио
щипка
кимион
сол и черен
пипер на вкус
за
спаначената плънка
500 гр.
пресен спанак (може и замразен)
2-3 с.л.
зехтин
1 връзка
зелен лук, надробен
1 стрък
млад чесън (или 2 скилидки от глава чесън), надробен
сол и черен
пипер на вкус
100 мл.
млечна сметана (не подсладена)
150 гр.
сирене (козе, краве, Фета)
1 яйце
отделно
1 яйце + 1
с.л. зехтин
малко
масло, студено (около 1 пълна с.л.)
Приготвяне
на зелевата плънка
Нарязваме на ситно зелето.
В тиган с не залепващо покритие наливаме олиото и го
загряваме на среден огън. Щом замирише, слагаме в него зелето наведнъж и с
дървена лъжица го разбъркваме. Първоначално то ще пусне малко вода, от която зелето ще омекне, докато тя се изпари. Тогава започва да се запържва, а ние го
бъркаме непрекъснато с дървената лъжица. Междувременно го подправяме със сол,
черен пипер и кимион. Подправките се добавят на този етап, за да могат да
пуснат повече от ароматите си, докато се пържи зелето. Бъркаме докато хубаво се
позлати и отвеждаме настрана да изстива.
на спаначната плънка
Почистваме и измиваме спанака. Нарязваме го на дребно,
като за салата. Ако ползваме замразен, пропускаме тази стъпка.
В тиган наливаме зехтина и го загряваме на среден огън.
Добавяме надробените лук и чесън и задушаваме, докато омекнат.
Слагаме и спанака при тях и бъркаме.
Като омекне и той,
подправяме със сол и черен пипер, добавяме сметаната, изключваме котлона
и разбъркваме за около 1 минута.
Отвеждаме настрана и добавяме натрошеното сирене и
яйцето. Разбъркваме добре и оставяме настрана да се охлажда.
Включваме фурната да се загрява на 220°.
Намазваме си тавичката със зехтин.
Взимаме две от корите, поръсваме ги леко със зехтин като
добре намазваме отсрещния край. Разпределяме равномерно по цялата кора от
едната плънка и навиваме на руло. Притискаме двата му странични края към
центъра, за да се нагъне леко като хармоника, завиваме като охлюв и поставяме в
центъра на тавичката.
По същия начин приготвяме и останалите кори като редуваме
двете плънки – една кора със зеле, една със спанак.
Накрая, преди да сложим баницата във фурната я
поливаме с разбитото със зехтина яйце и
нахвърляме маслото на малки късчета отгоре ѝ.
Печем, докато хубаво се зачерви отгоре и отдолу. При мен
около 30 минути.
Вадим я от фурната и я завиваме с тънък месал, докато се
охлади и сервираме.
За разлика от баницата със сирене, която можем да ядем
топла, тази е по-вкусна студена.
Опитайте
и да ви е сладко!