Помните ли приказката на Елин Пелин за сливите
и сметта? Е, имате ли смет у вас? Колко сливи ще получите за нея?
Ето как се снабдих аз с тях:
В неделя реших да си почистя и подредя
зимника, да прегледам старите запаси и да направя място за нови. Резултата бе
доволството ми от реда, който въдворих, след бъркотията която оставя едно
другарче (е, реди човека, но по негов си начин и логика) :) Констатацията:
запасите са намалели до минимум и това лято ще има доста занимавка, за да се
попълнят дупките.
А в понеделник вечерта, милото другарче
ми донесе една кофичка жълти сливи - Ренглота. За толкова ми била стигнала едната
лопата смет, която съм изхвърлила от зимника. „ О, така кажи бе, мило! Веднага се връщам да събера още
нещо за боклука, че колко ненужни неща намерих... Ама, само да не ме питаш
после кое къде ти е! ” :) Тез
мъже всичко събират, да им се чуди човек за какво са им толкова „непотребни”
джунджурии!
Та, от
тази кофичка златни сливи отделих малко за сладкиш. Получи се невероятно
лек, с приятно киселичък вкус и страхотен аромат.
Сладкиш с извара и жълти сливи
Продукти
за тортена форма с Ø 23 см.
за основата
2 яйца
50 гр. меко масло
300 гр. фина извара
2 с.л. какао
150-200 гр. пудра захар (на вкус)
1 к.ч. пресно мляко
2 пликчета ванилова захар
¾ - 1 ч.ч. брашно (в зависимост от
едрината на яйцата и влагата в изварата)
1 бакпулвер
за сметановият крем
125 гр. крема сирене
1 пликче ванилова захар
1 к.ч. пудра захар
100 гр. бял шоколад
500 мл. сметана
1 пликче желатин
за желето от сливи
20 бр. добре узрели жълти сливи
60 гр. масло
1 ч.ч. кристална захар
1 пликче желатин
Приготвяне
В купа разбийте изварата със захарта до
пухкав крем. Добавете маслото, какаото и ванилията и продължете да разбивате,
като добавяте и яйцата едно по едно. Идва ред на пресното мляко и брашното,
пресято с бакпулвера. Хомогенизирайте добре сместа и я насипете в намаслена
тортена форма с откопчаващи се стени. Заравнете повърхността и печете в
предварително загрята на 160° фурна за около 20-30 минути. Готовият блат е със
стегната структура, но еластичен при натиск и влажен.
Извадете от фурната да се охлади за
10-15 минути във формата. Трябва да се е отлепил от страни. Тогава разкопчайте
ринга и освободете блата. Прехвърлете го на телена скара да изстине напълно,
след което го поставете в тортен поднос и пристегнете с пръстен.
Междувременно, докато се пече блата и
изстива, направете крема. За целта разбийте крема сиренето с пудрата захар и
ванилията на пухкав крем. Разтопете шоколада и го добавете. Отделно разбийте
сметаната до полуготовност и я съберете с горната смес. Хомогенизирайте крема и
му добавете желатина, приготвен по указанието на пликчето. Разбъркайте добре и
налейте полученият крем върху охладената основа. Приберете в хладилник за 1 час, да стегне.
Докато тече този час почистете сливите, разполовете ги и премахнете костилките им. В дълбок тиган, на среден огън сложете маслото и захарта, да се разтопят. Добавете разполовените сливи и намалете огъня до слаб. След като заврат, оставете 5 – 8 минутки без да бъркате и отведете настрана, да се охладят. По желание може леко да намачкате сливите, но в никакъв случай не ползвайте метален прибор, защото веднага ще потъмнеят и ще им се изгуби красивият, жълт цвят. По тая причина аз ползвах тиган с тефлоново покритие и дървена лъжица.
Докато тече този час почистете сливите, разполовете ги и премахнете костилките им. В дълбок тиган, на среден огън сложете маслото и захарта, да се разтопят. Добавете разполовените сливи и намалете огъня до слаб. След като заврат, оставете 5 – 8 минутки без да бъркате и отведете настрана, да се охладят. По желание може леко да намачкате сливите, но в никакъв случай не ползвайте метален прибор, защото веднага ще потъмнеят и ще им се изгуби красивият, жълт цвят. По тая причина аз ползвах тиган с тефлоново покритие и дървена лъжица.
За да желирате плодовете, накиснете
желатина в 4 с.л. вода и след като набъбне, го загрейте да се разтопи. Добавете
го към сливите, разбъркайте всичко добре и насипете върху стегналият вече крем.
Отново приберете в хладилника за минимум 1 час.
Преди поднасяне декорирайте по ваш вкус.
След като години наред подминавах сливите като плод, сега може да се каже че ги преоткривам. И вече знам, че обичам златната Ренглота.
На следващият ден нямаше и
следа от сладкиша, а момчетата ми потърсиха пак сладичко. Затова направих едно кремче
с грис, овкусено със същите сливи. Оказа се истинско изкушение. Нежно, ароматно и ободряващо, с богат вкус на плодове. Ех, ако не се пълнееше от тази захар! :)
Плодов десерт с пухкав крем от грис
Продукти
за 4 порции
за желето от червени боровинки
1 ч.ч. червени боровинки (може и
замразени)
1 ч.ч. вода
½ ч.ч. захар
1 пликче ванилова захар
1 пликче желатин
за крема
600 мл. пресно мляко
2 с.л. захар
2 с.л. захар
8 с.л. грис
2 пликчета ванилова захар
60 гр. масло
1 яйце
отделно
15 бр. добре узрели жълти сливи
1 с.л. червени боровинки
клончета свежа мента
Приготвяне
Сложете боровинките с водата и захарта
на среден огън и след като кипнат ги оставете да къкрят за 3 – 5 минутки,
колкото да се разтопи захарта. Боровинките омекват веднага. Отведете настрана
да се охладят леко и ароматизирайте с ванилията. Пасирайте полученият компот и
желирайте с 1 пликче желатин, по начина описан на опаковката му. Веднага
разпределете в чашките за сервиране и приберете в хладилника да се стегне. Когато това стане, направете крема:
Сложете в касерола, на среден огън
млякото и захарта да кипнат. При постоянно бъркане с телта, добавете на тънка
струя гриса. Продължете да бъркате докато се посгъсти. Отведете настрана и добавете ванилията и маслото.
Разделете яйцето на жълтък и белтък.
Разбийте белтъка на твърд сняг, а жълтъка добавете в гриса. Върнете на котлона
за още минутка, при постоянно бъркане. Отведете и охладете леко. Добавете
внимателно разбития белтък и комбинирайте добре всичко.
Сложете в купа вода да заври и в нея
бланширайте за 1 - 2 минути 10 жълти сливи. Отведете, отцедете ги и веднага ги
залейте с ледена вода. Отстранете люспите и костилките им, а тях
накъсайте на парченца.
Не ги режете с нож и не
ползвайте метален прибор, за да не потъмнеят!
В чашите, върху стегналото желе сипете
по 2 с.л. от крема, капнете тук-там, с
чаена лъжичка от бланшираните сливи. Отгоре разпределете останалия крем.
Охладете десерта в хладилник до
поднасянето.
Преди сервиране декорирайте чашите с
пресни жълти сливи, няколко зърна червени боровинки и клонче свежа мента.
По желание, може да поръсите цялото това
изкушение с карамелизирани бадеми.
Таз Ренглота се оказа много сполучлива
за десерти. Явно, ще се ползва вече редовно. Мисля дори да сложа малко желе и в
бурканчета.
Е, аз събрах малко смет, затова и
получих малко сливи. Но, ако сте такива големи чистници като девойката от
приказката, обичате сливи, но си нямате ваше дърво, ако ви е допаднал поне един
от моите десерти и ви се иска да го опитате, не ви остава друго, освен да
търчите към пазара. Няма да ви напълнят кошницата зарад едната чистота и ще трябва да си платите, но
пък ви уверявам ще останете доволни и очаровани от вкуса.
На нас ни беше сладко. Сладко да е и на всеки, който се довери и
опита!
Ирма, обожавам аромата на тези сливи!
ОтговорИзтриванеИдеите ти са чудесни!
Поздрави и хубав ден!
Много красиво изглежда сладкиша, с тези малки слънчица отгоре :Р Чуден в цветово, а не се съмнявам и във вкусово отношение!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави :)
ей сега ако имах път през ваше село :) непременно щях да отбия, Ирма. Много примамливи десерти! Сметана, извара, плодове... все любими неща.
ОтговорИзтриванеИ чудесно поднесени. Бих си взела и със, и без бадемите :
Поздрави и хубав (леле, че горещ е) ден!
Дани, благодаря! Важно е идеите да идват навреме, а на мен ми отне толкоз години, за да открия, че и сливите имат вкус. :)
ОтговорИзтриванеПриятна и прохладна вечер!
Ива, чуден Беше сладкиша. Вече го няма, но ми държи влага - цели 2 парчета си хапнах ;) И... пак заповядай!:)
ОтговорИзтриванеПоздрави и на теб!
Ами хайде де, Пепи! Да не вземеш да ме изненадаш, когато съм сама и си правя диетата ;)) Не си ли планирала някоя туристическа обиколка някъде насам? Да се обадиш непременно!
ОтговорИзтриванеПри нас днес мина 40° на сянка. Но с някоя биричка (за мен коктейлче) всичко е наред!
Поздрави! И Наздраве!
Много красиви десерти, особено сладкиша с изварата ми е точно от любимите!А и тези три пласта ,много добро оформление и богатство от вкусове!Поздравления!
ОтговорИзтриванеДобре дошла, Соня! Благодаря за похвалата и симпатията! :)
ОтговорИзтриванеА щом е от любимите, запрятай ръкави! :) Е, в тая жега ръкавите липсват, та препасвай престилката и го направи - много бързо и лесно става. И определено си струва!
Хубаво, весело лято!
Уникални десерти! Облизвам се пред екрана. Много ми допадна десертчето с грис и си записвам за проба.
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица!
Здравей!
ОтговорИзтриванеизглеждат страхотно и двата десерта!
няма да те изтърва !
поздрави и хубави почивни дни
Мария
Благодаря, Мария! :)
ОтговорИзтриванеНадявам се често да ми гостуваш!
Хубави дни и за тебе!
Добре оплакнах окото по нощите,Ирма и ще ми държат влага сливовите ти десерти и на сън!Особено сладкиша...ум да ти зайде!Истинско пиршество!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Ей, Роси ти си се върнала от ваканцията! Сега ще погледна де си била :)
ОтговорИзтриванеИ благодаря за комплиментите! Хм, ами то в таз жега не може да се спи, освен ако си някъде в балкана или си оставила климатика и през нощта.
Ако много не ти дава мира тоз мой сладкиш, ставай по хлад и го прави :) Ще ти се услади! ;))
Поздрави най-сърдечни!
Колко съблазнително изглежда. Как съжалявам, че съм го подминала този сладкиш, когато е бил сезона на ренглотата. И аз я харесвам много. Дали не би се получило добре с портокал или ананас? Пробвала си?
ОтговорИзтриванеЩе станат разкошни тортички и с портокал, и с ананас и с какъвто плод обичате, Яна. Давай смело! :)
ОтговорИзтриванеВсъщност наскоро показах именно портокалова, която е не по-малко вкусна, макар и с различни крем и основа. Ето тук можеш да я погледнеш: http://sentimentsinthekitchen.blogspot.com/2015/03/orange-cake.html
Поздрави!