16 март 2015 г.

Солена торта


Хайде още една тортичка! Искате, нали? J


Често у дома приготвям салати, редени на няколко пласта – солена торта един вид. Понякога редувам пластове хляб с някакъв крем, пастет, зеленчуци, месце, сирена и т.н. Понякога вместо хляб ползвам палачинки или тортили. В една от любимите ни комбинации обаче липсва каквото и да е тестена част. Всички компоненти са споени от крем Тартар, а получената тортичка е с много нежна текстура и страхотен вкус.


Продукти
/за форма с Ø 22 см./

600 гр. сос Тартар
300 гр. мариновани гъби
300 гр. варено-пушена шунка
300 гр. зеленчуков микс (моркови, грах, картофи)
3-4 сварени яйца
300 гр. рендосан кашкавал
150 гр. рендосано сирене тип Фета
няколко клончета магданоз
1 пликче желатин

за крем Тартар
3 ч.ч. квасена сметана
4 с.л. майонеза
1 с.л. лека горчица
1 ч.л. лимонов сок
сол  черен пипер на вкус


Приготвяне

Почистете зеленчуците и ги сварете в подсолена вода. Прецедете и нарежете морковите и картофите на дребно. Ако ползвате готов замразен микс, то в плика всички зеленчуци ще са надробени на що-годе еднакви по размер парченца, което ще ви улесни.
Сварете и яйцата, охладете и обелете, след което нарежете както ви харесва - на кубчета, дебели филийки или само ги разполовете.
Гъбите отцедете добре от маринатата.
Шунката нарежете на жулиени или кубчета – както решите, но имайте предвид, че по-дребно нарязаните продукти улесняват нарязването на тортата.
Подгответе си и кашкавала като го рендосате.

За крем Тартар просто смесете в купа всички продукти и хубаво ги разбийте до гладкост. Накиснете желатина, а след като набъбне го разтопете на водна баня и добавете в соса. Разбийте отново и пристъпете към сглобяване на тортичката.

За целта ползвайте тортена форма. Застелете я със стреч фолио като отпуснете повечко от него и оставете краищата му да излизат извън формата.

·   На дъното сипете 2-3 лъжци крем Тартар, разстелете го навсякъде равномерно, нахвърляйте тук-там листенца магданоз и наредете гъбите.
·   Отгоре сипете и разстелете още крем, а върху него разстелете на равномерен пласт сварените зеленчуци.
·   Отново покрийте с крем, а върху него подредете шунката.
·   После пак пласт крем, в отгоре му варените яйца.
·   Завършваме с останалия крем Тартар, заглаждаме и покриваме всичко с дебел пласт рендосан кашкавал.

Покриваме добре всичко с краищата на фолиото и хубаво притиснете отгоре, за да се сбият пластовете, а кашкавалът да се разпредели навсякъде плътно и да се оформи като платка.
Прибираме тортата в хладилника за една нощ.

На другия ден я отвиваме, обръщаме върху поднос, освобождаваме от формата и сваляме внимателно цялото фолио. Така кашкаваленият пласт ще остане отдолу като основа, а тортичката отгоре покриваме обилно със сиренето, рендосано на ситно.


Поднасяме с препечен хляб и домати.



11 март 2015 г.

Портокалова торта /Orange cake/

Една малка и бърза тортичка, ей така без повод, за повдигане на духа и настроението. Сочна, нежна, много ароматна и най-вече лека.


Продукти
/за форма с Ø 24 см./

за основата
3/4 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
½  ч.ч. пудра захар
1 ванилова захар
½ ч.ч. квасена сметана
2 яйца
60 гр. разтопено масло
2 с.л. какао
100 гр. тъмен шоколад 70%
кората на 1 портокал

отделно:
120 гр. меко масло
½ ч.ч. пудра захар
1 ч.ч. млени ядки (бадеми, орехи)
50 мл. тъмен ром

за крема
500 гр. Маскарпоне
1/3  ч.ч. пудра захар (или на вкус)
1 ванилова захар
200 мл. млечна сметана
1 пликче фиксатор за сметана
30 мл. ром

за портокаловото желе
500 мл. прясно изцеден портокалов сок
2-3 с.л. кристална захар
1 пликче желатин на Dr. Otker


Приготвяне

на основата
Загряваме фурната на 180°.
Пресяваме всички сухи съставки в дълбока купа.
Добавяме в тях разтопеното масло, яйцата, сметаната и настърганата кора на портокала (предварително добре измит с четка и топла вода). Разбиваме с миксер като едновременно с това наливаме и разтопения шоколад. Прехвърляме тестото в предварително намаслена и поръсена с брашно кръгла форма с диаметър около 20 см.
Печем наведнъж за около 30 минути.

След като блата се изпече и напълно изстине, го натрошаваме на дребно в купа. Добавяме към него млените ядки, рома и разбитите до пухкав крем масло и пудра захар. Хомогенизираме сместа и я разстиламе като основа върху поднос фиксирайки диаметъра с тортен пръстен на 24 см. 
Прибираме в хладилника да стяга и се захващаме с крема.

За него разбиваме Маскарпонето с пудрата захар, ванилията, рома и 50 мл. от сметаната до пухкав крем, който внимателно събираме с останалата сметана, разбита заедно със фиксатора.  Разстиламе готовия крем върху основата, заравняваме повърхността му и прибираме в хладилника на студено.

За желето, изцеждаме сока на около 6-7 портокала. За повече вкус може да добавим и сока на 1 лимон. Подправяме със захарта на вкус и загряваме леко на среден огън при постоянно бъркане. Не изчакваме да заври, нужно е само да се разтопи захарта. Прецеждаме. Разтопяваме внимателно на водна баня предварително накиснатия в 2-3 с.л. вода желатин и го наливаме в портокаловия сок. Изчакваме докато започне да стяга леко и го изливаме върху крема. Връщаме тортичката обратно в хладилника до пълното стягане на портокаловото желе. Малко преди напълно да стегне гарнираме повърхността с натрошени шоколадови ядки.

Добре е тортичката да отлежи едно денонощие или в най-лошия случай поне 6 часа, а преди поднасяне внимателно я отделяме от стените на пръстена с помощта на тънък нож. 



Опитайте и да ви е сладко!