Трябваше днес да пусна публикация за едни
мои любими масленки, от които тези дни направих солидно количество, за да
обогатя Великденската трапеза от към сладичко, както и да помогна на приятелка,
която има две прекрасни дечица, но малко време за предпразнична подготовка. Но,
не ми остана време да проверя и редактирам снимките, затова ще остане за
следващите дни.
А днес ще ви покажа друга любима сладост
у дома - Бананов пай - едно от най-вкусните изкушения според моят син. Но, за да му засиля удоволствието от него, го
гарнирах с пресни ягоди за свежест и шоколад за повече разкош. Едно леко
кремче от Маскарпоне направи цялата тази прелест неустоима. Десерта е много
нежен като мус и ти се иска още и още... :-)
Понеже сега е сезона на ягодите, а тях
обичаме безкрайно много, не пропуснах да сервирам допълнително от тях, но във вариант на смути, обогатено с по топка сладолед от
Маскарпоне.
В края на краищата бананите в пая
останаха сякаш на заден план, като придаваха лек привкус на десерта като цяло.
Но нямаше да е същият без всяка една от съставките, а ви уверявам, че беше
съвършен. Да, беше, защото вече няма и помен от него! :-)
Бананов пай с ягоди
Продукти
за основата
300 гр.
шоколадови/ какаови бисквити
200 гр. меко масло
1 ч.ч. овесени ядки / орехи
семената на 3 шушулки Кардамон
за бнановия крем
4 банана
500 гр. крем сирене Филаделфия/ квасена
сметана
5-6 пълни с.л. пудра захар (на вкус)
2 пликчета ванилова захар
1 пликче желатин
за гарниране
250 гр. Маскарпоне
1
с.л. пудра захар
1 ванилова захар
.......
250 гр. пресни ягоди
50 гр. настърган млечен или черен
шоколад
Няколко листенца свежа мента
Приготвяне
Смиламе в блендер бисквитите.
Слагаме ги в купа, добавяме маслото, смлените
зърна Кардамон, и овесените ядки (орехи) и добре смесваме всички продукти, след
което готовата маса прехвърляме в тортена форма с падащи стени (Ø 26 см.). Разпределяме я равномерно по
цялото дъно, като добре притискаме с дъното на лъжица, за да извадим всичкия въздух.
Печем в предварително загрята на 200°
фурна за 5 минути. Оставяме да се охлади напълно.
Междувременно накисваме желатина по
описанието на пликчето.
Обелените банани пасираме и прехвърляме
пюрето в дълбока купа. Добавяме кремата сирене (квасената сметана), пудрата
захар и ванилията и разбиваме с миксер на ниска скорост за кратко, колкото
сместа да стане на гладък крем. Загряваме желатина да се стопи и го добавяме в
крема, разбъркваме и заливаме основата на пая. Заравняваме повърхността и
прибираме в хладилник за поне 2 часа.
Малко преди сервиране, разбиваме
Маскарпонето с пудрата захар и ванилията на крем, прехвърляме в пош и
украсяваме пая. Декорираме с разполовените ягоди и поръсваме с настърганият
шоколад. Бодваме тук-там няколко листенца свежа мента и пая блесва с цялата си
прелест.
Сервираме като по желание поднасяме смути от ягоди, банан или пък смесено от двата плода. Всяко едно си заслужава, а вкусът им допълва чудесно този, на пая.
Да ви е сладко!