Ако вече има зарибени за подобни кулинарни изживявания, ето рецептата за моите
Пържени панделки
Продукти
½ кг. брашно
1 бакпулвер
½ к.л. сол
½ малко пакетче
масло (около 60 гр.), студено
3-4 яйца
(според големината им)
1 к.ч. пресно
мляко
1-2 с.л. ром
(става и с бяло вино)
Приготвяне
Пресейте
брашното с бакпулвера и солта. Добавете маслото, накъсано на малки парченца и
бързо намачкайте сместа, да се образуват трохи. Чукнете яйцата едно по едно и
добавете млякото и рома. Замесете гладко тесто, което завийте в стреч-фолио и
приберете в хладилника за около 30-40 минути.
Следва да го
разточите на тънка кора, като за макаронени изделия (някъде около 2-3 мм.) С къдрав нож нарежете на ленти с ширина 4
см., а после скъсете на по-малки (около 10 см. дълги) Усукайте двата края, така
че да се получат панделки и за да не се развият при пърженето, фиксирайте
центъра с малка виличка.
Пържете на
среден огън в много мазнина до светло златист загар. Надуват се като балони и
почти сами се обръщат. Може да се пълнят спокойно с каквато плъка ви допада –
сладко, мед, шоколад, крем от сирене с плодове...
Отцедете ги на
кухненска хартия и поднесете, обилно поръсени с ванилова пудра захар.
Да ви е сладко!
Е, браво! Много си бърза този път с публикациите.
ОтговорИзтриванеЧудни са, Ирма, дори вече виждам как ще включа машината за паста в разточването им :)) (това защото преди 2 седмици си изгубих точилката зад шкафа и сега имам само 1 голяма)
Много апетитни, много слънчеви и сладки изглеждат!
:) Да, Пепи, бърза съм! Нали събрах енергия отгоре! ;)Днес даже поскитах пак, ама си беше голям тормоз-в Харманли ходих и пътувах обратно в най-голямта жега, в 4-5ч. Един душ, пуснах публикацията и сега ревизирам кухнята ;))
ОтговорИзтриванеХахаха, зад шкафа казваш е точилката - да не си гонила мишленце? Ама пък сега с новата машинка, ще станат корите суперр! Тестото е еластично и с точилката е малко зор, та си на кяр :))
Хубава вечер и утре да се похвалиш с панделките!
Ирма, чудесни са!
ОтговорИзтриванеА снимките са толкова апетитни!
Поздрави и хубава вечер!
Благодаря, Дани! Така е, толкова са вкусни, че не омръзват :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Страхотни панделки! Точно навреме ми идват, за закуската :))). Поздрави и хубава неделя!
ОтговорИзтриванеЕ, Диана, сега ако кажеш че си ги и направила, много ще ме зарадваш!
ОтговорИзтриванеИ дано е хубава неделята, че какви трепети ме тресат... :)
Хубава да е и твоята! Прегръдки!
Ирма,панделките ти са много готини...а в планината вкуса им е още по-хубав.
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Така е Живе, планината всичко е по-вкусно! Като се замисля, само сладоледа и някои фини десерти май губят ефекта си там :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Ще гледам само с едното оче,Ирма,защото ха съм отворила и другото и ще се удавя ,така запреглъщах!Разкошни панделки!
ОтговорИзтриванеБих си ги хапнала с голям мерак!
Прегръдки! :)
Аа, връщаш ми за кайсиите, така ли? ;) Ти по-си милостива, с едното око поглеждаш, аз направо ги прескачам след като прочета заглавието :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря Роси! Ама те са толкова вкусни и спорни, че наистина повтенливки, като мен трябва да поглеждат с едно оче ;)
Прегръдки имаш и ти от мен!