Случвало ли ви
се е да попаднете на страхотна снимка на храна, и без да прочетете дори
рецептата вече да сте решили, че това непременно ще го приготвите? Е, на мен ми
се случи преди два дни. Попаднах на снимката на това ястие в нета, копнах я и реших
да я приготвя по-късно. Добре, че поне я надписах с оригиналното име, защото в
бързината съм забравила да си запазя адреса на блога. На другият ден я отварям
и бързо решавам да си сготвя сниманото, без да чета рецептата. Представяте ли
си? (пак не поглеждам името ѝ) Изглеждаше ми толкова просто и ясно, че я
приготвих както на мен ми се струваше, че трябва да е. После снимах, оправях снимките
с фотошопа и когато реших да напиша рецептата, се сещам аз, че тя може и да не
е такава. :-) А много ми се искаше
да пусна линк с оригинала. Ами сега? Отварях и затварях на няколко пъти онази,
оригиналната снимка, за да забележа накрая, че си има оригинално име. Много
се зарадвах, защото знаете, че по името веднага ще излезе в Google. Така и стана – появи се първа на
екрана. И каква беше изненадата ми когато прочетох написаното от Мария, собственичката на блога Chasing some blue sky – ами, аз почти съм си измислила рецепта
по снимка! :-) Да, ама каква
само! Отново бих я приготвила и то не веднъж, даже веднага влиза в кулинарните ми запаси, с утвърдени рецепти. А тази, оригиналната на
Мария, остава за изпробване някой друг път, макар че предварително съм убедена в резултата.
Сега, защото
много ми се хареса и услади получилото се ястие, ви пускам моя вариант (с мое си име), а
вие спокойно можете да пробвате нейният и да споделите резултата.
Паста със запържени
свински медальони
и талятели от тиквички и
краставица
Продукти
За 3 порции
около 300 гр. паста
по ваш избор (аз ползвах последната домашна, която бях правила пролетта)
1 малка
тиквичка
1 едра
краставичка Корнишон
1 ч.л. сол
прясно смлян черен
пипер (аз ползвам лимонов), на вкус
50 мл. зехтин
400 гр. пушен свински
врат (паприкован и овалян в подправки) *
2-3 свежи листенца Салвия
Приготвяне
Измийте тиквичката
и краставичката. С помощта на белачка ги нарежете на много тънки ленти
(талятели). Посолете ги и ги оставете настрана за 5-10 минутки, да омекнат и
поемат солата, след което ги сложете на кухненска хартия да се подсушат.
През това време
сложете в тенджерка водата с 1 ч.л. сол да кипне и пуснете вътре пастата да се
почти свари. Когато е една идея полусварена, я отведете настрана и оставете
похлупена да почака малко.
Междувременно
загрейте зехтина на среден огън в дълбок тиган (например уок) и запържете за
кратко зеленчуковите ленти.
Когато леко
омекнат и едва позлатят ъгълчетата си, ги извадете. Отцедете бързо пастата и я съберете със
запържените тиквички и разбъркайте. Похлупете, за да не изстива.
В тигана, в
същата мазнина сложете да се запържат от двете страни до златист загар
парчетата свински врат, предварително нарязани на медальони с дебелина 1 пръст.
Разпределете
пастата с тиквички в затоплени, порционни чинии. Отгоре сложете по две парчета
месо, наръсете с черен пипер и полейте с
мазнината от тигана, в която накрая сте наситнили листата Салвия.
Поднесете
ястието с добре охладено бяло вино.
* Пушеният врат, който ползвах е на марката ”Ивет” (пушен и
жарен) – има го в Кауфланд. Винаги го
пека на грил-тигана или на скара. Сега за първи път го пържих и се оказа
сполучливо решение за тази рецепта. Иначе в оригинал, Мария ползва пилешки
гърди, също много добро като комбинация, но аз нямах в момента от тях.
Ирма, чудесно ястие се е получило "по картинка" :)
ОтговорИзтриванеИ без съмнение, вкусно!
Прегръдки и хубава вечер!
Ирма,как хубаво си го сервирала,и с винцето в чашката...бе кой ще ти отваря оригинала :) !Аз лично го правя много рядко,за мен е важно тук и сега какво е представено,а не откъде идва,така че слагай още едно столче,аз вече съм на път към вас! :)
ОтговорИзтриванеС чуждоезичните рецепти почти винаги импровизирам по снимката,защото гугъл превежда и без това ужасно.
Ти си се справила отлично,много ми харесва паста с тиквички,любима ни е,че даже и с месце-пак!
Прегръдки и хубава вечер!
Благодаря, Дани! Много ни се услади и скоро ще има бис, надявам се вече по оригинала :)
ОтговорИзтриванеХубава да е нощта ти, а утрото усмихнато!
ех, Ирма, ако знаеш само колко често ми се случва да не кажа непрекъснато;)
ОтговорИзтриванеПрекрасно ти се е получило и аз ще го пробвам, само дето фотошопа не ми е приятел, ма все ще се справим със снимките;)
Хубава вечер!
Заповядай, Роси! Ама сама ли, само едно столче ли да приготвям? Хаха, ти само ми ела, че да видиш как и баница ще има :))
ОтговорИзтриванеОбаче, да знаеш само като сервирах първата порция и грабнах апарата да снимам, обръщайки се виждам един огладнял да вдишва парата с чашката в другата ръка. Трябваше друга да наливам за да снимам, и то на бегом дето се казва :)
Вече ти пожелах хубава нощ, сега освен и много романтична да е! ;) Целувки!
Марта, и на мене не ми е голям приятел фотошопа, ама колкото мога поуправям това онова, че понякога светлината е или много или слаба или не идва откъдето трябва... Абе, на крив... :)
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да споделиш когато сготвиш! Благодаря ти!
Хубава вечер и на тебе, мила!
Не зная каква е снимката на оригиналната рецепта, но тази ме грабна веднага! И естествено ме провокира да я изпълня :)
ОтговорИзтриванеПриятна сряда!
tillia, благодаря ти! Ама пък погледни оригинала, колко му е да ти допдне повече, поне е по-диетичен - със пилешко е. Аз също предпочитам по-лекои меса, но нямах в момента.
ОтговорИзтриванеЛек и спорен ден!
Ирма, прекрасно е. не ми трябва друга рецепта.
ОтговорИзтриванеИрма, обожавам паста с тиквички, а с такъв медальон вече сигурно става супер! Поздрави и лека вечер!
ОтговорИзтриванеМария
Илиана, Мария, наистина е много вкусно паста с тиквички, а месцето само обогатява вкуса.
ОтговорИзтриванеПоздрави и на вас, момичета!