Почти всеки чужденец посетил страната
ни, разказва за нашата кухня с голяма усмивка. Една от храните, които много се
харесват и впечатляват всеки с вкус, аромат и текстура е нашата баница. БанИца,
както ѝ казват гостите от чужбина.
Баници се правят в целия Балкански
полуостров, та и в централна Европа дори (щруделите са вид баница, все пак), но
нашата баница я няма никъде. Вкусни са, разбира се, и баниците на съседите, но не могат да се сравняват с нашата. Както млякото, сиренето и кашкавалът са ни единствени и
неповторими (истинските, не тези в магазините), бозата (която развалиха през
новото време), плодовете и зеленчуците, така и баницата ни е уникално вкусна.
Научих се да правя баница от баба.
Мама също можеше, но корите и бяха по-дебели. Може би уморена много от
ежедневието и натовареността си, не е имала сили да стои приведена дълго, за да
изпипва и разтегля всяко крайче. Но пак миришеше страхотно всеки път, когато
имаше баница у дома. И аз всеки път стоях неотлъчно до майсторката, която и от
двете да беше, подавах това-онова и наблюдавах всяко движение.
Когато веднъж мама беше в болница и отидох да я видя, ѝ занесох първото си творение – кекс. По нейна рецепта, която нямаше никъде записана. Всичко беше в главата ми, до последният детайл. А резултатът беше голямата усмивка на мама и искрите в очите ѝ. И все не можеше да повярва, че съм го направила сам-сама. Ами че той беше нейният кекс, направен сякаш с нейните ръце. От тогава вече ми беше разрешено да експериментирам в кухнята :-) Въпреки че баба отдавна ми беше дала това позволение. Намигваше ми и ми кимаше с глава приканващо. Пускахме си музика и започвахме. Баниците, които правехме с баба бяха всякакви – сладки, солени, с плодове, с ядки и без, със сирене, зеле, спанак. Дори с месо. А най-любимите ми са със сирене, с пържено зеле или с ябълки. Тя ги правеше сякаш с магия - толкова лесно и ловко точеше, теглеше, изтъняваше корите, ставаха като воалени. Това ми се струваше много сложно и непостижимо за мен действие. А тя, явно видяла в погледа ми възхита и страхопочитание, ми обясняваше търпеливо, като приказка ".. това се слага за това... чака се и не се бърза... после нежно и внимателно, ей така, с дланите, да не се скъса... не я навивай стегнато... не слагай много мазнина - ще ти тръсне (т.е. ще ми стане тежко)..." Колко горда беше след време да опита баница от моите ръце, а за мене думите ѝ тежаха най-много. Затова на всеки ентусиаст, решил да следва нечия рецепта, казвам че е най-добре да присъства на приготвянето ѝ, ако е възможно - да гледа внимателно и да следи всяко действие, да пипне, да помирише... да запамети всичко като на филм в главата си.
Когато веднъж мама беше в болница и отидох да я видя, ѝ занесох първото си творение – кекс. По нейна рецепта, която нямаше никъде записана. Всичко беше в главата ми, до последният детайл. А резултатът беше голямата усмивка на мама и искрите в очите ѝ. И все не можеше да повярва, че съм го направила сам-сама. Ами че той беше нейният кекс, направен сякаш с нейните ръце. От тогава вече ми беше разрешено да експериментирам в кухнята :-) Въпреки че баба отдавна ми беше дала това позволение. Намигваше ми и ми кимаше с глава приканващо. Пускахме си музика и започвахме. Баниците, които правехме с баба бяха всякакви – сладки, солени, с плодове, с ядки и без, със сирене, зеле, спанак. Дори с месо. А най-любимите ми са със сирене, с пържено зеле или с ябълки. Тя ги правеше сякаш с магия - толкова лесно и ловко точеше, теглеше, изтъняваше корите, ставаха като воалени. Това ми се струваше много сложно и непостижимо за мен действие. А тя, явно видяла в погледа ми възхита и страхопочитание, ми обясняваше търпеливо, като приказка ".. това се слага за това... чака се и не се бърза... после нежно и внимателно, ей така, с дланите, да не се скъса... не я навивай стегнато... не слагай много мазнина - ще ти тръсне (т.е. ще ми стане тежко)..." Колко горда беше след време да опита баница от моите ръце, а за мене думите ѝ тежаха най-много. Затова на всеки ентусиаст, решил да следва нечия рецепта, казвам че е най-добре да присъства на приготвянето ѝ, ако е възможно - да гледа внимателно и да следи всяко действие, да пипне, да помирише... да запамети всичко като на филм в главата си.
Говорех за баница. Днешната е със сирене. Ще се опитам и аз да ви разкажа като приказка, как да стане тънка, нежна и с хрупкави кори, как да ги разтегнете максимално, без да ги скъсате и какво да направите, за да е мека коричката.
Продукти
за корите
1 кг. брашно (тип 500)
500 мл. студена вода
2 равни с.л. сол
2 с.л. олио
2 с.л. оцет
за оформяне на корите
100 гр. масло
50 мл. олио
6 с.л. брашно (пълни)
за плънката
800 гр. сирене
6 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
Ако сиренето е обезсолено, добавете
малко сол на вкус
допълнително
30 гр. масло
олио за намазване на тавите
Приготвяне
Направете кладенче, в което сипете водата, солта, олиото и оцета.
1. Замесете гладко и еластично тесто.
2. Доомесете го върху леко набрашнена повърхност, докато спре да лепне и се оформи хубава, гладка топка.
3. Разделете топката на две части, като всяка една оформите на фитил.
4. Сега накъсайте фитилите на четен брой
парчета, с еднаква големина (колкото голямо яйце). Получават се 18 бр.
5. Намаслете леко масата и окръглете добре
всяка топка, с въртеливи движения и като леко я притискате към масата с дланта.
Трябва да станат напълно гладки. Оставете ги да отпочиват около 15 минути, след
което те ще са се отпуснали.
6. Тогава, с длан ги натиснете за да се разплеснат малко – да станат като питки.
6. Тогава, с длан ги натиснете за да се разплеснат малко – да станат като питки.
Нека починат още 5-10 минути.
7. През това време сложете в малка купичка 100 гр. масло и 50 мл. олио. Разтопете ги в микровълновата фурна, на средна мощност.
8. След това им добавете 6 с.л. брашно и разбъркайте добре сместа до гладка, гъста каша.
9. Тази на снимката се вижда малко течна, затова добавих още 1 с.л. брашно. Трябва да капе на едри парцали, а не да тече.
10. В средата на всяка питка сложете по
около супена лъжица от брашнената смес.
11. Похлупете с друга питка. Работете бързо, за да не изтече сместа. Най-добре да правите това за всяка питка по отделно.
12. Веднага след като сте похлупили с втора питка, слепете идеално краищата, като притискате двата края между палеца и показалеца, а с останалите пръсти повдигате средата нагоре, като калпачето на гъбка. С въртеливи движения бързо и лесно се изпълнява тази процедура.
Вече имате 9 готови за разточване на кори питки.
11. Похлупете с друга питка. Работете бързо, за да не изтече сместа. Най-добре да правите това за всяка питка по отделно.
12. Веднага след като сте похлупили с втора питка, слепете идеално краищата, като притискате двата края между палеца и показалеца, а с останалите пръсти повдигате средата нагоре, като калпачето на гъбка. С въртеливи движения бързо и лесно се изпълнява тази процедура.
Вече имате 9 готови за разточване на кори питки.
13. Сега
ги наредете върху намаслена дъска или друга повърхност и ги завийте с
кърпа, за да не засъхнат отгоре и да им се образува коричка.
Подгответе си тавичките в които ще печете,
намаслете ги добре навсякъде.
Направете си и плънката, като натрошите
сиренето на ситно, но не го и мачкайте твърде много – нека има цели парченца,
които да се усещат в баницата. Добавете яйцата и киселото мляко и разбъркайте
всичко заедно.
Следва да разточим корите за баницата.
За целта намаслете навсякъде масата с
олио – разнесете го с ръка, но не я заливайте, защото тестото ще ви бяга и няма
да можете да го разточите. Нека масата само заблести силно от мазнина!
14. Вземете една питка и с точилка или мердене я разточете от центъра към краищата, на колкото можете по-тънка кора.
14. Вземете една питка и с точилка или мердене я разточете от центъра към краищата, на колкото можете по-тънка кора.
15. Няма да ви уча сега как се мятат корите, макар че това много улеснява цялата работа. Защото това не става само с думи – трябва да се види и да се опитва (трябва да се наканя и да направя видео урок поне за оформянето на корите). Затова,
след като сте разточили максимално тънка кора, с ръце я изтънете - първо средата, а след тях изтънете краищата й, като
не я повдигате много, не чак до центъра. Леко повдигане с леко и нежно
издърпване навън, доколкото позволява тестото. Така я обикаляте околовръст и ако е останало някъде по-плътно крайче, доизтънявате и него. Не бива да късате корите, защото
после ще ви изпада плънката през дупките. Бъдете търпеливи и внимателни! :-)
Моите винаги се получават без дупки,
много тънки, така че се чете през тях. Защото съм внимавала и слушала. :-) Веднага давам доказателство.
Благодарение на милата ми
баба, се научих на толкова много неща, едно от които е да умея да правя тънки,
като коприна кори!
16. Готовата кора напръскайте с малко
мазнина.
На мен ми остана от брашнената каша, с
която слепвах питките и я разредих с малко олио – в нея има доста масло и не ми
се искаше да го губя. С това и пръсках корите преди да им сложа плънка. Но ако
не ви се нрави идеята, може да разтопите още масло и олио по описания по-горе
метод, в микровълновата.
17. Отгоре сложете равномерно, навсякъде
плънка...
18. ...и завийте кората на руло. Добре е да се навива хлабаво – да има луфт между стените на рулото. Ако е много стегнато, те ще се слепят и баницата ще стане плътна и тестена. Затова, за да ви е лека и хрупкава внимавайте с навиването! С мазнината също трябва да се внимава, за да не стане пък прекалено мазна. То и сухата баница не е баница, но от много мазнина боли корем! :-)
18. ...и завийте кората на руло. Добре е да се навива хлабаво – да има луфт между стените на рулото. Ако е много стегнато, те ще се слепят и баницата ще стане плътна и тестена. Затова, за да ви е лека и хрупкава внимавайте с навиването! С мазнината също трябва да се внимава, за да не стане пък прекалено мазна. То и сухата баница не е баница, но от много мазнина боли корем! :-)
Готовите рула навийте
спираловидно и подредете в подготвените тави. Аз съм забелязала, че в
алуминиеви тави най-добре ми се изпичат баниците. За други печива има и
по-добри съдове, но в случая предпочитам тези.
Когато напълните тавата с
баница, напръскайте тук-там отново от (доста) разредената брашнена смес и
сложете няколко малки парченца студено масло.
Печете баницата веднага!
Това значи, когато сте на 2-ра или 3-та кора да си пуснете фурната да загрява - вие си познавате вашата и сами преценете, колко време ще й е нужно, за да постигне градусите и в кой момент да я пуснете.
Пече се на 220 - 240° за около
10-15 минути. Преценявате сами – трябва
да е със златиста коричка, както и отдолу да има същата.
Синът ми обича по-препечени
банички, а аз нормални. Затова и едната ми баница е по-тъмна - в никакъв случй
не е прегоряла :-)
След опичането напръскайте леко
повърхността й със студена вода и веднага я завийте с кърпа за около 15 минути,
да се задуши и леко да омекне. После, ако не искате да чакате повече можете да я
начупите (ние не режем баница) и сладко, сладко да си хапнете. Както традицията
повелява: с айрян или боза :-)
Дано ви е
харесало предложението ми и ще бъда особено доволна и поласкана, да направите за вашите
любими хора от моята любима баница!
Ихааа, това се казва баница! Много майсторлък е вложен!
ОтговорИзтриванеАз такава тънка кора не мога да разточа изобщо.
Прекрасно гостуване, беше ми много приятно да чета при Пепи и в твоя блог!
Поздравления и за гостуването и за хубавото и уютно виртуално място, което си създала, Ирма!
Благодаря, Лети! :*
ОтговорИзтриванеАми майсторлък, тренинг се иска. И не е вярно, че не можеш - всеки може, само търпение и увереност ти трябват и ще стане. Пробвай и ще видиш!
Хубава неделя и спорна, нова седмица ти пожелавам, мила!
Здравей, искам да те поздравя преди всичко за прекрасното местенце! И след това за невероятното гостуване при Пепчо! Баницата много ми хареса, но още повече ми хареса презентацията ти! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБонбонче(?), толкова комплименти, благодаря много! :*
ОтговорИзтриванеБаниците са едно от трите най-любими у нас печива, но вече по-рядко се захващам с тях. Децата растат, разпиляват се, в къщи оставаме понякога само двама и се и готви и меси не както преди. Добре че гости идват, та за тях запрятам ръкави, дори и да не ми се влиза в кухнята (да не загубя тренинг) ;)
Но крастата като ме зачеше, като се сетя за нещо или видя някъде интересна рецепта, нямам спиране - понякога на седмица по 3 торти сме изяждали. Аз съм човек с настроения, че и в кухнята :)
Благодаря че се отби при мен и ще се радвам да наминаваш!
Хубава вечер и още по хубаво утре!
Много,ама много тънки кори!Не всеки го може!Браво!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Таня! Учителката беше на ниво :) А на мен ми доставя удоволствие да точа и тегля баници.
ОтговорИзтриванеХубава, лятна вечер!
Страхотия!!! Е това се казва майсторлък. Поклон Ирма! Ама как само ми се иска да си дръпна парченце :))
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Диана! Изчервих се! :)
ОтговорИзтриванеАми дръпни си и ако ти се услади, запрятай ръкави и ти - не е ама никак трудно! Даже е приятно :)
Целувки!
Здравейте,
ОтговорИзтриванен е в е р о я т н а баница. Тази сутрин я направих за моите момчета. Обичам да точа, надявам се някой ден да "прочета вестника" под корите. И моите станаха тънки, но се късат в краищата,още не съм свикнала явно. Голяма майсторица сте, Ирма. Благодаря. Дани
Много ме зарадва, Дани!
ОтговорИзтриванеХубаво е като жени да умеем да майсторим повечко неща с ръцете си, а когато творенията ни могат да нахранят и да предизвикат доволство и усмивки, удовлетворението ни гарантирано, нали?
Поздрави сърдечни, с пожелания скоро вестника да бъде прочетен! :)
Хубав ден!
Личи ти колко истински добри орисници си имала - бабите вече не ги правят така.
ОтговорИзтриванеМислех, че и баниците също, но виж ти ме опроверга.
Поздрави!
Да, за съжаление си права, Марта! Рядкост са вече такива баби, дето могат и ще се наемат да теглят баници. Иначе с готови кори всеки може, а от тези пък дето "изневеряват" охооо :))) Жалкото в моя случай е, че внуците са далече, а и да бяха тук пак нямаше как да опитат тази вкусотия - дъщеря ми ги прави вегани. Дано поне бъдещата снаха има интерес и желание да се научи (ако не дойде научена, де), че и аз да бъда като мо'йте баби! ;)
ОтговорИзтриванеПоздрави и весел уикенд от мен!
Браво Irma. Наистина е голям майсторлък това което си показала тук. Такива банички дори и по баничарниците вече спряха да предлагат. Защо да си играят толкова като може и да са тиклави и с дебели, не само краища ами целите кори. И така ги ядат. Ха-ха. А като изстинат не стават и за бой по-главата. Наистина си майсторка. Аз преди години ги правех но след като се върнах от Гърция наскоро и нещо не ми се получава. Като започна да ги разтеглям с въртенето и стават едни пампулки (топченца) по кората от двете страни и бързо бързо започват да се късат. Преди ставаха точно такива тънки а сега вече 4-5 пъти пробвам и не ще и не ще. Дали не е от брашното или олиото ли? Не знам. Благодаря ти за това че си споделила знанието си и тайните на приготвянето на хората. Бъди здрава и все така добра!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за милият коментар, Selvaggio!
ИзтриванеНе знам какво брашно си ползвала, но явно трябва да го смениш, трябва да е богато на глутен. Опитай с това на "София Мел Тип 500" (опаковката е в бяло и тъмно синьо с житен клас и отпред си пише тип 500). После следвай точно напътствията ми и вярвам, ще се справиш. Ти с брашно ли разтягаш корите? Ако да, опитай сега с мазнина. И ако имаш още въпроси, спокойно питай - ще помогна с каквото мога. Но, не се отказвай, от домашна баница по-хубава няма!
Поздрави от мен и хубав ден ти желая!
Zdravei Irma naistina se vpechetlih ot hubavata banica az naistina mnogo iskam da se naucha da pravia takava banica no neshto vse ne mi se poluchava s tocheneto ta sram ne sram bih iskala da popitam dali mojesh da mi otdelish malko ot vremeto si za da mi pokajesh kak tochno se tochi taka tunko :) razbira se ako imash vreme i ne te pritesniava za sujalenie az niamam nikoi koito moje da me nauchi i da mi pokaje ako smetnesh che bi mogla da mi otdelish malko vreme pishi mi na e mail juliana.tsvetanova@gmail.com blagodaria ti predvaritetelno ostavam s nadejdata che shte se vidim ako li ne shte produljavam s opitite za jalost vse oshte tvurde neuspeshni :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за подробното и точно описание! По - вкусна баница с домашни кори не съм правила.
ОтговорИзтриванеА, каква хубава новина! :)
ОтговорИзтриванеДа ви е сладко, Анонимен!
Е, такова чудо не мога да направя посмъртно! Само мога да се възхищавам на уменията ви!
ОтговорИзтриванеВсеки може. ;) И благодаря!
ОтговорИзтриванеЗа да направите корите толкова тънки трябва да ги мятате, няма да стане само с точене и дърпане. Ако опитате няколко пъти ще скъсате 4-5 кори, но накрая ще схванете, не е голяма философия. Рецептата е страхотна и на мен ми се получават много вкусни баници.
ОтговорИзтриванеНе съм съгласна, че само с точене и теглене няма да се получат толкова тънки, като на снимката, кори! Точно тези са точени и дърпани - точно както ме е учила баба - няма късане, няма много мазнина. За мятани кори е нужно да се намасли малко плота, както и тестото - правя и такива, разбира се, без да правя и една дупчица. :))
ИзтриванеДа, прав/а сте, докато се научи човек (независимо по кой от двата начина) ще скъса някоя и друга кора, но резултатът от една здрава е голям стимул.
Радвам се, че ви е допаднала рецептата и ви се услаждат баниците! Благодаря за позитивния коментар!
Поздрави и хубава есен!
Здравейте,
ИзтриванеВсичко е обяснено страхотно. В историята ви сякаш познах себе си и моята баба от която научих да правя всичко онова, което е продукт на тестото. Теглените баници винаги ми се получават, но това тесто е наистина страхотно. Никога не бях пробвала две питки така наложени една върху друга. Изключително лесно тесто за манипулиране, дори пробвах и с премятане...получи се абсолютно същата прозрачност както и при питките които разточих и разтеглих. Тръгваш от средата и много внимателно към краищата...чудно!Ако тази рецепта се е предавала от поколения за да стигне до нас днес, благодарение на Вас...възхищавам Ви се!Мисля че всяка домакиня, дори и тази която никога не е пробвала да точи или тегли баница, следвайки написаното ще успее стига да прави всичко с търпение и внимание. Тук където живея брашно тип 500 няма, но и с наличното резултатът надмина досегашните ми успехи :). Правя си и домашна боза. С тази баница беше невероятно. БЛАГОДАРЯ сърдечно за споделената рецепта. Ако има книга на баниците в България, то вашата заслужава първата страница :). Сърдечни поздрави и бъдете здрава!
Точно така - с търпение и внимание всеки може да се научи да прави теглена баница и не само. А и удовлетворението е стимул за нови подвизи в кухнята, нали? ;)
ИзтриванеМного, много ме зарадвахте! Заредихте ми с настроение и усмивка деня от сутринта.
Благодаря ви за ласкавият коментар и високата оценка! Със здраве да си хапвате вкусните банички!
Поздрави и усмивки!
Хиляди благодарности за споделената рецепта! От години търся рецептата за точно такава баница, при която корите да са тънки като цигарена хартия. Благодарение на подробните обяснения и снимките и при мен се получи, а досега бях доста смотана като разточвачка на теста. Много, много съм доволна, дотолкова повече, че не съм в България и при нас ако искам да ям баница, трябва да купувам фини кори от турските магазини или да си нося от българските ръчно точени.
ОтговорИзтриванеАз съм още по-долна, Анонимен! Радвам се за вашия успех и ми е драго, че съм била полезна!
ИзтриванеБлагодаря за обратната връзка и мили думи!
Поздрави от България! И да ви е сладко!
Хм! ДоВОлна исках да напиша. ;))
ИзтриванеМного хубаво и подробно обяснение. За лаик на точенето като мен реУлтатът надмина очакванията ми. Досега никога не ми се е получавало такова теато, тънко като цигарена хартия. А какъв аромат и вкус! Наистина българските баби са цяло съкровище и който още има таква, трябва да положи усилия да приеме от нея ето такъв опит и да го предаде на децата си. Поклон на Вас, Ирма!
ОтговорИзтриванеЕх, че мило признание! :)
ИзтриванеБлагодаря Ви, Анонимен! Приятно ми е да прочета за успеха Ви и се радвам, че ви се е усладила баницата!
Поздрави!
Здравейте Ирма баницата изглежда много вкусна, но не са ли много 2лъжици сол мисля да направя утре не може ли сас 1 лъжица сол
ОтговорИзтриванеДобре дошла, Петя!
ИзтриванеНа килограм брашно солта е точно 2 супени лъжици, но те са равни (не пълни) и тестото изобщо не е солено, ако това Ви притеснява. Не е проблем да сложите една.
Поздрави, успех с баницата и да Ви е сладко! :)
Искам да ви кажа,че Вие сте истински професионалист! Познавам Ви !
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ви, Иван!
ИзтриванеПривет.Искам да попитам дали тези кори стават и за тиквеник?Иначе баницата я пробвахме-УНИКАЛНА Е!
ОтговорИзтриванеДа, Радка, тестото е универсално и с кори от него може да приготвите всичко, което се прави с тънки кори за баница - тиквеник, зелник, щрудел... каквото ви душа иска. Да ви е сладко! :)
ИзтриванеБлагодаря за доверието и милите думи!
Благодаря ви за бързият отговор,още утре ще се пробва 😎
ИзтриванеЗдравейте,страхотно обяснение и майсторство!Как ми се ще наживо да ме научите......ей така да ми дойдете на гости и да помириша отблизо майсторлъка ви;)А замразявали ли сте от тези кори?Налага ми се понякога да имам нещо за бързо правене във фризера и си мисля за точени кори,вадя една и набързо една мини баничка за детето.
ОтговорИзтриванеПривет, Светла! Благодаря Ви за ласкавите думи!
ИзтриванеНа въпроса за фризера: Винаги съм предпочитала да пека току-що разточена и оформена баница, затова не съм замразявала никога нито кори, нито сурова такава. Дори и тесто не съм замразявала. Не съм привърженик на този вид улеснение (говоря само за тестени изделия), така че не мога да ви помогна в случая. А и не вярвам, баница, която е размразявана да има качеството на тази, която преди малко е била разточена.
А относно уроците на живо не е проблем, стига да сте някъде наблизо. На драго сърце ще Ви покажа и науча! Вие не сте ли пробвала още? :)
Здравей Ирма,искам да попитам дали мога да ползвам брашното на софиямел/зеленото/което е за баница.А така ми иска утре да направя тази твоя баничка.МММ ухае ми на масло:):):)и така е вкусна,че просто няма как да не я направя.Благодаря!Хубав ден и почивни дни Ирма.Ани
ОтговорИзтриванеЗдравей, Ани!
ИзтриванеМного ти благодаря за доверието и хубавите думи!
Конкретно за това брашно на София Мел не мога да споделя опит, не съм го ползвала, а и отдавна не купувам брашно на марката. Преди време ползвах само от тази мелница за всичко, но от обикновеното и бях доволна, докато на няколко пъти тестата не ми се получиха и докато разбера, че е от брашното, много нещо отиде в кофата за боклук. Много хора в оня момент се оплакаха от качеството му - нещо се беше случило, бяха го развалили. След време разбрах, че вече няма проблеми с това брашно, но аз така и не се върнах към него. Затова не смея да се ангажирам с мнение. Май ще трябва да се довериш на всички, които го ползват и сама да разбереш. Пожелавам ти успех и да ви е сладко!
Поздрави и усмихнати, празнични дни от мен!
Здравейте Ирма,
ОтговорИзтриваневчера направих баница с половин доза, спазвайки рецептата точно. Избрах именно тази рецепта, заради разточването върху мазнина, а не върху брашно. Учудващо точенето беше лесно (като за първи път, и като се има предвид, че използвам малка точилка и че повърхността не беше идеално гладка и доста тясна) и успях да получа сравнително тънки кори.
Поздравления!
Дори промотирах рецептата ви в една фейсбук група, и препоръчвам на хората просто да опитат. Дори и да се поскъса и наръфа в краищата пак се получава. Една забележка само - при мен печенето беше повече от 45 минути на 220 градуса (стандартна фурна, не от ниските), хубаво е да добавите това в рецептата. Цялата процедура като за начинаещ ми отне 3 часа от започването на месенето до изваждането от фурната, но определено си струваше.
Как мислите - дали ще има положителен ефект ако добавя малко сода за хляб в киселото мляко?
Благодаря ви за доверието и поздравления за куража! Наистина от домашната баница по-хубава няма. :)
ИзтриванеСега, с това 45 минутно печене искрено ме втрещихте. 220° са минималните необходими за печене на баница, но дори и при тях една тава вита баница не би следвало толкова дълго да се пече. Странно! Когато правя малки банички, наредени в тава, една до друга с малко разстояние по между им, при 240° се изпичат за 9-10-11 минутки. Тава навита баница като тези в рецептата ми излиза (пак на тези градуси) за около 15-16 най-много 17 минути. Ако пека като вас на 220°, би следвало времето да се удължи малко, но чак до 45 минути... много е. Всичко зависи от това колко е "мокра" плънката, колко стегнато сме навили кората и накрая - колко плътно сме навили спиралата от рулата в тавата. Добре е при навиването на корите да оставяте малко въздух в тях и баницата да влезе във фурната веднага, след нареждането ѝ в тавата.
За содата: разбира се, че може да добавите малко от нея, но не прекалявайте, за да не се усеща мирисът ѝ в баницата. В баниците ми с готови кори (когато са със сирене) винаги добавям по мъничко сода в плънката. На 1 ч.ч. кисело мляко не повече от 1 равна кафена лъжичка, колкото да стане леко пухкава плънката и да овъздуши пространството между корите.
Благодаря ти Ирина за прекрасната рецепта. Отне ми почти 4-ри часа, но баницата е разкошна :)
ОтговорИзтриванеА, рокля ще си искам! ;) Не съм Ирина, Иво - Ирма се казвам. И ти благодаря за доверието! Радвам се, че съм била полезна и че си спретнал вкусна, домашна баница. Поздравления за търпението и резултата!
ИзтриванеСветли, споделени празници ти пожелавам и весело посрещане на 2018-та година!
Здравейте :) Миналата седмица правих баница по Вашата рецепта, но с половин доза и с зехтин. Начинаеща съм и тепърва се уча да готвя и изобщо да правя неща с тесто. И стана разхошна. Щом баща ми нищо не каза, а яко ме критикува по отношения на готвенето винаги. Страхотна рецепта. Благодаря за подробното обяснение, следващия път пълна дозичка :)
ОтговорИзтриванеПоздравиии :))
Мого ме радват коментари като твоя, Джес. Благодаря ти за доверието!
ИзтриванеЕто, това е доказателство, че няма "не мога". :) Когато предприемем нещо ново с търпение, внимание и увереност, няма начин да не успеем. Очаквам в най-скоро време баща ти не само да мълчи и вкусно да си хапва, ами да чуеш и позитивни коментари от устата му, дори чести молби да му приготвяш любимата баница.
Поздрави и много усмивки!
Това е то БАНИЦА-ТА! И толкова сладко си разказала спомените си от детството. Все едно гледах себе си до моята баба. Много мило ми стана! И моята баба беше майсторка на баниците. Някой ден непременно ще приготвя баницата по твоите указания, сигурна съм, че ще има вкуса на бабината ми! Благодаря ти, че си я споделила!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за милите думи, Бети! Радвам се, че моята баница те е впечатлила и ще ми е драго да я опиташ!
ИзтриванеА бабите са цяло съкровище, да, и жалко, че не са с нас през целия ни живот! Защото често са ни били и майка, и хапче, и психолог, че и добрата фея за някои от нас. 😊 Сега е време ние да поемем щафетата, да продължим започнатото от тях и да предадем всички уроци, които сме научили от тях. С любов не по-малка от подарената ни.
Прегръдки от мен!
:) Бях при Ил, мислех, че е нова публикация:) а то се оказа "всяко ново е позабравено старо":). Една от най-въртяните публикации в пространството тези дни. И все още баницата е великолепна. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате! :)
ИзтриванеАми, то няма определено време, подходящо за баница, тя е винаги добре дошла на всяка трапеза, но някак си в есенно-зимния период по-често се сещаме да си я приготвяме. Илиянка се е осмелила да пробва и толкова щастливо се изфука, че може да тегли тънки кори, та като се почна оттам едно повсеместно дърпане на баници... :))) Голяма веселба!