Продукти
/за форма със страни 26x26 см./
3 яйца
щ. сол
300 гр. кисело мляко
1/2 ч.л. сода бикарбонат
150 гр. брашно
1/2 пликче бакпулвер
200 гр. рендосано краве сирене
200 гр, нарязан на дребно суджук
100 гр. нарязано на дребно сирене Чедър
отделно:
50 гр. кашкавал
Приготвяне
В дълбока купа разбийте яйцата със солта. Добавете млякото със загасената в него сода, разбъркайте и добавете пресятото с бакпулвера брашно. Хомогенизирайте идеално сместа и прибавете рендосаното сирене, надробените на малки кубчета Чедър и суджук. Вместо суджук, може да ползвате някакъв друг подобен колбас - в случая ползвах тънките като солетки разядки на "Бони". Разбъркваме отново всичко заедно и насипваме в застлана с хартия за печене правоъгълна форма. Номерът е да се ползва широк съд, за да се разлее тестото на тънък слой, който при печенето леко набъбва, но все пак остава тънък. След изпичане е с хрупкава долна и горна коричка.
Печем в предварително загрята на 180° фурна за 40-45 минути.
Малко преди да извадим окончателно от фурната, поръсваме с рендосан кашкавал и допичаме на функция грил. Ако нямате такава, повдигнете формата под горните реотани и печете докато кашкавалът се стопи и зачерви леко.
Извадете и нарежете след като напълно изстине.
/Ако нарежете кекса веднага, ще ви се стори тестен, защото сиренето и Чедърът ще са все още течни./
Айрянът е препоръчителен! :)
Ирма, искам такъв кекс!!! Ами като нямам суджук :((((...Накратко - дръпвам си чинията, нали е за мен...:))))
ОтговорИзтриванеА такааа! Какво да те правим сега? Давай адреса и пращам веднага, и то домашен!
ИзтриванеЗа сега цялата чиния е за теб, но не се задоволявай само с този вариант! ;)
Хубава вечер ти желая, Аля! Прегръдка!
И аз ще си дам адреса:))))))
ОтговорИзтриванеЧудесен и богат кекс,точно такъв го обичам....Браво,Ирме!
Давай, Миленка! Точно сега е моментът. :)
ИзтриванеИрма, има ли суджук - това е моето ядене, обожавам го....Така че със сигурност ще опитам това кексче.
ОтговорИзтриванеС усмивка
м
О, суджукът си е хубаво нещо, Мария, особено домашният. Най-ми е вкусен само с хляб - в едната ръка коматчето, в другата пръчка суджук и нищо повече. ;) А в кекса добавен, дава един пикантен привкус и обогатява с аромат. Абе, на нас много ни хареса и се надявам и на вас също!
ИзтриванеУсмивки и за теб!
Чудесен е, Ирма!
ОтговорИзтриванеНе купувам такива изделия в черво от кайма, но ще му намеря заместител.
А и може да е със сирена!
Прегръдки!
Дани, аз купувам само Чорисо или унгарски паприкован суджук. Иначе за предпочитане е домашният, но е рано още за него - поне месец и половина, докато узрее тазгодишният. :)) Понякога намирам да продават, но е рядкост. А този... младежът бе взел две малки връзки от него (май е нов продукт), та едната сложих в кекса. На вкус не бе лош, но да, не се знае какво ма в него.
ИзтриванеНо кексът с него има друг вкус, не е като само със сирена, така че ако намериш подходящ заместител, опитай.
Хубава вечер! Прегръдка!
Преглът, преглът :) ех, да имаше едно парче сега!
ОтговорИзтриванеЗор и у нас няма вече. :)
ОтговорИзтриванеКато отидеш пак на пазар в сръбско, да си вземеш тамошни суджучета - много са вкусни. Та с тях! ;)
Хубава вечер!
Наистина няма нужда от предисловия,Ирме -
ОтговорИзтриванепрекрасно предложение, обичам такъв вид солени предястия...
Изглежда страхотно, снимките - много апетитни и подканящи.
Благодаря за чудесната идея, поздрави за теб и хубав ден!
Благодаря, Дианка!
ИзтриванеПрегръдки!
кекс-мечта е този за у нас :) с луканка :) Как пък ти дойде на ума :)))Отрежи сега парченце, моля :)
ОтговорИзтриванеНали? Виртуални и повече ти режа, Пепи, но за вкуса му трябва или да дойдеш до тук, или да запретнеш ръкави. ;)
ИзтриванеИскаше ни се нещо бързо и соленко, Пепи, а нямаше време за втасване на тесто с мая и така - налични продукти, събрани набързо от хладилника в купата и ето ти нещо ново и сполучливо. Момчетата даже не искаха да чакат да се охлади напълно, то с личи и на снимките :)
Хубав ден ти желая! Прегръдка!
Наистина пристрастяваща коричка, особено в съчетание с айряна! Жалко че няма вече, но да запрятаме ръкавите! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка, Ирме!
Ох, още ми е в устата, Ина! И да, свърши отдавна, но не пречи пак да с направим, нали? ;)
ИзтриванеПоздрави и прегръдки за теб!
Е как няма да е препоръчителна рецептата с този суджук в нея! Страхотно си го измислила пак! Невероятна си Ирме.
ОтговорИзтриванеЧестно да с призная, този суджук мислех да го вложа в един качамак, но надделя желанието ми да подсиля с още нещо кексчето. Та, така.
ИзтриванеПрегръдка, Йоли и хубав петъчен ден!
Кой би чакал да изстине при аромата, който се носи от този кекс,Ирме,представям си суджука какви апетити отваря още като го подуши човек :) !Супер е,взимам си парченце и аз,тъкмо за закуска!Прегръдка и ведър петък!
ОтговорИзтриванеНе ме карай да си спомням аромата му, Роси, че ей сега мога да извадя паниците и бъркалките! :)
ИзтриванеХубав ден и за теб, мила! Прегръдка!
Ама пък си го измислилаааааааа...за канибали таман:)
ОтговорИзтриванеА, канибалите няма да го усетят, Весе! Не е чак толкова много суджукът - само едно пикантно намигване. ;)
ИзтриванеПрегръдки!
И аз се нареждам за парченце:))) Страхотни снимки, кекс, айрян, а бе всичко, най-вече ти! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеВиртуалните не свършват, Кате, но не вярвам да те удовлетвори този вариант! Ела ми на гости! :)
ИзтриванеПрегръдки!
Не съм си представяла май кекс с луканка, ама защо не. Пък и ти казваш да е пристрастяващ;) Хубава идея, Ирма! Благодаря!
ОтговорИзтриванеЛуничке, това страхотно мезенце ще върви не с айрян, а с бърбън.
ОтговорИзтриванеПоздравления за поредната вкуснотия
Въпрос на вкус и гледна точка, Бати Мити. ;)
ИзтриванеНа някои за уискито не им трябва друго освен две кубчета лед, за други - готино гадже, трети без ядки не могат, а някои пък задължително го подкрепят с танци. Има и комбинатори. ;))) Аз пък като хич не го пия, в случая залагам на айрянчето. :)
Благодаря ти за веселия коментар, Дзверче!
Поздрави и хубава вечер!
ех, разпеленгира ме.....
ИзтриванеПриятна вечер
Хе-хе! Не беше трудно. :)
ИзтриванеРадвам се, че намина!