21 ноември 2014 г.

Царски пай с Рикота и сушени, червени боровинки


Отново ви предлагам стара и изпитана рецепта. Бях я позабравила, но бързо си припомних, при това два пъти в една седмица. Маслено тесто, разделено на две от сочен крем от извара и с някои допълнения за разнообразие. Нещо като чийз кейк, но скрит под пухкава пелена. Баба правеше подобна ябълкова пита, а мама ползваше същото тесто като вместо с ябълки, го сглобяваше с крем от извара.

В първото изпълнение замесих тесто, което разделих на две части – едната разточих на кора за основа, а другата рендосах върху крема и сложих във фурната.


Във втория случай ползвах бяла, вместо кафява захар за тестото. Смесих продуктите, като само намачках с ръце до влажни трохи и половината разстлах във формата (както за чийзкейк). Останалите просто поръсих върху плънката. Получи се по-пухкав, по-нежен, но и една степен по-ронлив, като този вариант категорично по-ни хареса. Ако не сте опитвали до сега този царски пай (популярен някога с това име), не пропускайте да се поглезите с него! J


Продукти
/за форма със страни 26x26 см./

за тестото
3 ч.ч. брашно
200 гр. масло
1 ч.ч. кафява тръстикова захар (може и бяла)

за крем-пълнежа
500 гр. Рикота (или извара Олимпус)
1 ч.ч. кристална захар (+/- на вкус)
4 яйца
1 ванилова захар
200 гр. сушени червени боровинки (стафиди или други сушени плодове)
150 гр. нарязани на едро орехи (или други ядки по избор)
1 ч.л. сода бикарбонат

Приготвяне

Сипете в дълбока купа пресятото брашно, добавете накъсаното на дребни парченца студено масло и намачкайте всичко с ръце или вилица до получаването на едри трохи. Ако ползвате ръцете си, работете бързо, за да не стопите маслото от топлината им. Прибавете захарта и продължете да претривате сместа, докато всичко заприлича на млени бисквити.
Всъщност, това може да направите и с помощта на блендер.
Следва да застелете форма с подвижно дъно с хартия за печене, така че да покрие и стените ѝ и да насипете вътре половината и дори малко повече от трохите. Разстелете ги равномерно по цялото дъно и притиснете с дъното на лъжица, за да извадите въздуха от тях.

В друга купа сложете Рикотата. Може да ползвате предпочитана от вас друга извара – в единия случай аз ползвах Олимпус, като я пасирах преди това и се получи отлично.
Към изварата добавете захарта и содата, разбъркайте добре с миксер и добавете яйчните жълтъци, а след като хомогенизирате сместа, прибавете на порции и разбитите на сняг белтъци, ванилията, сушените боровинки и ядките.
Готовият крем насипете във формата, върху основата и заравнете. Отгоре нежно поръсете на равномерен слой останалите трохи.
Печете в предварително загрята на 180° фурна за около час, но на 45-та минута вече наблюдавайте повърхността и когато отгоре се позлати, извадете.
Оставете да се охлади напълно във формата, след което освободете пая от нея и нарежете.


Да ви е сладко! 

24 коментара:

  1. Е, след като е царски няма начин да не е хубав!
    Чудесно изглежда, Ирме!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина царски!:) Честит празник, Ирма! Здраве и благоденствие за теб и семейството ти! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Нека всички сме здрави, сплотени и щастливи!
      Поздрави и пожелание за усмихнат, слънчев уикенд!

      Изтриване
  3. Най-после я написа! С тези апетитни снимки само ни раздразни във ФБ! :)
    Ирме, днес правих един сладкиш с извара, твоят ще е в най-скоро време. Неустоим е!
    Прегръдка и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ина, благодаря ти, мила!
      Направи го непременно! Знам, че ще ви хареса. :)
      Прегръщам те, мила!

      Изтриване
  4. Ах, какъв вкусен сладкиш, Ирма!
    Много топлина, здраве и благоденствие в дома ви!
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бети!
      Здраве и щастие да цари и в твоя дом, мила!
      Поздрави и много усмивки!

      Изтриване
  5. Красота! Непременно ще го направя, Ирме! Обожавам всичко с извара! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ще се радвам, Нели! Да ви е сладко!
      А какво ще кажеш за какао в тестото? Ама доста... ;)
      Прегръдки и усмивки от мен! Хубав уикенд!

      Изтриване
  6. Здраве,спокойствие и благоденствие,Ирме на цялото ти семейство!С този царски сладкиш гарантирам ,че ще коронясам някой в най-скоро време:)))!Поздрави:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да му е вкусна короната, Миленка! :) Благодаря за доверието!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  7. Любими са ми изварените сладкиши, Ирме, а твоя пай е прекрасен! Макар и ден по-късно, желая на теб и семейството ти да сте духом винаги заедно и щастливи! И бог да ви закриля, приятелко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Весе! Това са най-прекрасните пожелания! Бог да е и със вас, мила!
      Силно те гушкам!

      Изтриване
  8. Ирме,само като гледам и знам че ще ми хареса.Ама изобщо не се съмнявам във вкусовите му качества....
    Хубава вечер от мен и дано не те люшнало силно земетресението по вашия регион.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Живе! Сладкиша е неустоим, наистина. А земетресение никакво не съм усетила тази вечер и слава Богу, че пак щях да треперя дълго след това. Дано се е наместило там, каквото е било разместено, та да не повтаря! Дано няма и поражения!
      Хубава и спокойна вечер ти желая на свой ред!
      Прегръдки!

      Изтриване
  9. Ирма, тъкмо си купих извара в повечко- половината ще я вложа в малка доза за тест, че някой път с масленото тесто и стомаха ми не можем да се разберем. Надявам се този път да се полчуи перфектно, защото изглежда перфектно. Хубава неделя ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да се сприятелят със стомахчето ти, Марта и да ви е вкусно! :)
      Благодаря за милите думи!
      Прегръдка и пожелание за прекрасна неделя!

      Изтриване
  10. Разкошен сладкиш, Ирме - царски - изглежда неустоим, фин, ароматен...
    Вълшебна комбинация от вкусове и ухания - благодаря за чудесната рецепта!
    Сърдечни поздрави за теб и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Страхотен пай, Ирма!
    Много оригинален и убедена съм е вкусен!

    ОтговорИзтриване
  12. Дианка, Аурелия, благодаря ви за високата оценка! Усмихвате ме! :)
    Поздрави и пожелание за спорна и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Определено клоня към рендосания,Ирме и си взимам няколко парченца,разкошен,наистина Царски пай!
    Прегръдка с пожелание за хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Прекрасно изкушение си приготвила, Ирме!
    Наистина неустоимо!

    ОтговорИзтриване
  15. Ох, ах, ех! Много апетитно!! И моята баба правеше ябълкова версия. Но май не съм срещала рецептата й из тетрадките. Дали е била като твоята?!
    Усмивка от мен, Ирме :)

    ОтговорИзтриване