Отново ви предлагам стара и изпитана рецепта. Бях я позабравила,
но бързо си припомних, при това два пъти в една седмица. Маслено тесто,
разделено на две от сочен крем от извара и с някои допълнения за разнообразие.
Нещо като чийз кейк, но скрит под пухкава пелена. Баба правеше подобна ябълкова
пита, а мама ползваше същото тесто като вместо с ябълки, го сглобяваше с крем
от извара.
В първото изпълнение замесих тесто, което разделих на две
части – едната разточих на кора за основа, а другата рендосах върху крема и
сложих във фурната.
Във втория случай ползвах бяла, вместо кафява захар за
тестото. Смесих продуктите, като само намачках с ръце до влажни трохи и
половината разстлах във формата (както за чийзкейк). Останалите просто поръсих
върху плънката. Получи се по-пухкав, по-нежен, но и една степен по-ронлив, като
този вариант категорично по-ни хареса. Ако не сте опитвали до сега този царски
пай (популярен някога с това име), не пропускайте да се поглезите с него! J
Продукти
/за форма със страни 26x26 см./
за тестото
3 ч.ч. брашно
200 гр. масло
1 ч.ч. кафява тръстикова захар (може и бяла)
за крем-пълнежа
500 гр. Рикота (или извара Олимпус)
1 ч.ч. кристална захар (+/- на вкус)
4 яйца
1 ванилова захар
200 гр. сушени червени боровинки (стафиди или други
сушени плодове)
150 гр. нарязани на едро орехи (или други ядки по избор)
1 ч.л. сода бикарбонат
Приготвяне
Сипете в дълбока купа пресятото брашно, добавете
накъсаното на дребни парченца студено масло и намачкайте всичко с ръце или
вилица до получаването на едри трохи. Ако ползвате ръцете си, работете бързо,
за да не стопите маслото от топлината им. Прибавете захарта и продължете да
претривате сместа, докато всичко заприлича на млени бисквити.
Всъщност, това може да направите и с помощта на блендер.
Следва да застелете форма с подвижно дъно с хартия за
печене, така че да покрие и стените ѝ и да насипете вътре половината и дори
малко повече от трохите. Разстелете ги равномерно по цялото дъно и притиснете с
дъното на лъжица, за да извадите въздуха от тях.
В друга купа сложете Рикотата. Може да ползвате предпочитана
от вас друга извара – в единия случай аз ползвах Олимпус, като я пасирах преди
това и се получи отлично.
Към изварата добавете захарта и содата, разбъркайте добре
с миксер и добавете яйчните жълтъци, а след като хомогенизирате сместа,
прибавете на порции и разбитите на сняг белтъци, ванилията, сушените боровинки
и ядките.
Готовият крем насипете във формата, върху основата и
заравнете. Отгоре нежно поръсете на равномерен слой останалите трохи.
Печете в предварително загрята на 180° фурна за около час, но на 45-та минута
вече наблюдавайте повърхността и когато отгоре се позлати, извадете.
Оставете да се охлади напълно във формата, след което освободете
пая от нея и нарежете.
Да ви е сладко!
Е, след като е царски няма начин да не е хубав!
ОтговорИзтриванеЧудесно изглежда, Ирме!
Прегръдки!
Благодаря, Дани!
ИзтриванеПрегръдки и за теб! :)
Наистина царски!:) Честит празник, Ирма! Здраве и благоденствие за теб и семейството ти! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате! Нека всички сме здрави, сплотени и щастливи!
ИзтриванеПоздрави и пожелание за усмихнат, слънчев уикенд!
Най-после я написа! С тези апетитни снимки само ни раздразни във ФБ! :)
ОтговорИзтриванеИрме, днес правих един сладкиш с извара, твоят ще е в най-скоро време. Неустоим е!
Прегръдка и приятна вечер!
Ина, благодаря ти, мила!
ИзтриванеНаправи го непременно! Знам, че ще ви хареса. :)
Прегръщам те, мила!
Ах, какъв вкусен сладкиш, Ирма!
ОтговорИзтриванеМного топлина, здраве и благоденствие в дома ви!
Сърдечен поздрав!
Благодаря ти, Бети!
ИзтриванеЗдраве и щастие да цари и в твоя дом, мила!
Поздрави и много усмивки!
Красота! Непременно ще го направя, Ирме! Обожавам всичко с извара! Поздрави!
ОтговорИзтриванеМного ще се радвам, Нели! Да ви е сладко!
ИзтриванеА какво ще кажеш за какао в тестото? Ама доста... ;)
Прегръдки и усмивки от мен! Хубав уикенд!
Здраве,спокойствие и благоденствие,Ирме на цялото ти семейство!С този царски сладкиш гарантирам ,че ще коронясам някой в най-скоро време:)))!Поздрави:)!
ОтговорИзтриванеДа му е вкусна короната, Миленка! :) Благодаря за доверието!
ИзтриванеСърдечни поздрави!
Любими са ми изварените сладкиши, Ирме, а твоя пай е прекрасен! Макар и ден по-късно, желая на теб и семейството ти да сте духом винаги заедно и щастливи! И бог да ви закриля, приятелко!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти от сърце, Весе! Това са най-прекрасните пожелания! Бог да е и със вас, мила!
ИзтриванеСилно те гушкам!
Ирме,само като гледам и знам че ще ми хареса.Ама изобщо не се съмнявам във вкусовите му качества....
ОтговорИзтриванеХубава вечер от мен и дано не те люшнало силно земетресението по вашия регион.
Благодаря ти, Живе! Сладкиша е неустоим, наистина. А земетресение никакво не съм усетила тази вечер и слава Богу, че пак щях да треперя дълго след това. Дано се е наместило там, каквото е било разместено, та да не повтаря! Дано няма и поражения!
ИзтриванеХубава и спокойна вечер ти желая на свой ред!
Прегръдки!
Ирма, тъкмо си купих извара в повечко- половината ще я вложа в малка доза за тест, че някой път с масленото тесто и стомаха ми не можем да се разберем. Надявам се този път да се полчуи перфектно, защото изглежда перфектно. Хубава неделя ти желая!
ОтговорИзтриванеНадявам се да се сприятелят със стомахчето ти, Марта и да ви е вкусно! :)
ИзтриванеБлагодаря за милите думи!
Прегръдка и пожелание за прекрасна неделя!
Разкошен сладкиш, Ирме - царски - изглежда неустоим, фин, ароматен...
ОтговорИзтриванеВълшебна комбинация от вкусове и ухания - благодаря за чудесната рецепта!
Сърдечни поздрави за теб и хубава нова седмица!
Страхотен пай, Ирма!
ОтговорИзтриванеМного оригинален и убедена съм е вкусен!
Дианка, Аурелия, благодаря ви за високата оценка! Усмихвате ме! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и пожелание за спорна и усмихната нова седмица!
Определено клоня към рендосания,Ирме и си взимам няколко парченца,разкошен,наистина Царски пай!
ОтговорИзтриванеПрегръдка с пожелание за хубава седмица!
Прекрасно изкушение си приготвила, Ирме!
ОтговорИзтриванеНаистина неустоимо!
Ох, ах, ех! Много апетитно!! И моята баба правеше ябълкова версия. Но май не съм срещала рецептата й из тетрадките. Дали е била като твоята?!
ОтговорИзтриванеУсмивка от мен, Ирме :)