Together forever and never to part
Together forever we two
And don't you know
I would move Heaven and earth
To be together forever with you…
В края на октомври както винаги в дома ни има двоен
празник – аз помъдрявам с още едно зрънце, а само два дни след това почитаме
името на Свети Димитър. По семейна традиция съчетаваме двата повода за
празнуване. И макар тези дни именникът да е далеч от дома, празник имаше - в
съвсем тесен кръг, но мил и задушевен. И благодарение на научния прогрес и
великите технологии успяхме да го включим в тържеството, макар и виртуално. И торта
имаше. За къде без торта?! Приготвих моята най-любима, по стара, семейна
рецепта, която много се харесва от цялата ни фамилия и всеки опитал я. Това е и първата торта,
която направих като момиче. Дълги години я приготвяше само баба и когато искаше
да ни зарадва, ни изненадваше именно с нея. Не можехме да ѝ се наситим, бе
неустоимо вкусна, ароматна... И в един момент, в който се почувствах достатъчно
смела да се справя и сама с нея, изненадата бе за баба.
Та, днес ви предлагам да я опитате и да се насладите
заедно с нас на това върховно, орехово изкушение.
Орехова торта Мами
Продукти
/за форма с диаметър 26 см./
за блата
8 яйца
щ. сол
200 гр. пудра захар
200 гр. фино смлени орехи
6 с.л. пресято брашно
кората на ½ лимон
за сиропиране на
блатовете
300 мл. пресно мляко
2 с.л. кристална захар
5 с.л. тъмен ром
за крем-пълнежа
300 гр. фино смлени орехи
300 м. горещо пресно мляко
300 гр. меко масло
260 гр. пудра захар
4 ванилии
кората на 1 лимон
50 мл. тъмен ром
200 гр. фин кайсиев мармалад
крем за декорация
500 гр. Маскарпоне
100 мл. млечна сметана (30%)
200 гр. бял шоколад
допълнително:
малко карамелов сос и няколко карамелизирани
орехови ядки
Приготвяне
на блата
Разделете яйцата на жълтъци и белтъци.
Белтъците разбийте на твърд сняг с щипка
сол.
Отделно разбийте жълтъците с пудрата захар
на пухкав крем (докато сместа побелее и удвои обема си), след което добавете
внимателно, на порции белтъците и хомогенизирайте.
Добавете орехите, а след тях лъжица по
лъжица и пресятото брашно.
Включете фурната да се загрее на 180°.
Намаслете тортена форма с масло и я
напудрете с брашно. Прехвърлете тестото в нея и печете блата за около 30-35
минути. Проверете готовността му с дървена клечица.
Извадете го от фурната и го оставете да се
охлади малко във формата, след което го освободете от нея и поставете на скара
да изстине съвсем.
на крем-пълнежа
Сипете млените ядки в дълбока купа и ги
попарете с горещото мляко. Покрийте с капак и оставете така, докато поемат
течността и напълно изстинат. Това ще отнеме около час, а орехите ще набъбнат.
В друга, голяма купа сложете мекото масло,
пудрата захар и разбийте с миксер до пухкав, бял крем. Към него добавете
набъбналите орехи, ванилията, лимоновата кора и рома и отново разбъркайте за кратко, докато
всичко се смеси добре.
Поставете крема за около 15-20 минути в
хладилника, за да се стегне малко.
Сглобяване на
тортата
Загрейте млякото до кипене, подсладете го
със захарта и ароматизирайте с рома.
Разрежете хоризонтално блата на три равни
части и поставете една от тях на дъното на тортената форма. Полейте я с няколко
лъжици от ароматното мляко, намажете тънко с мармалад и разстелете 1/3 част от
крем пълнежа.
Продължете нататък да редите тортата като
поставите другия блат, сиропирайте го, намажете с мармалад, намажете с другата
1/3 крем и похлупете с третия блат.
Навлажнете леко и него с мляко, без да го
глазирате с мармалад. Покрийте го с останалия крем като отделите настрана
няколко лъжици от него, за да намажете страните на тортата, когато я извадите
от формата.
Приберете тортата в хладилника за няколко часа
да стегне добре, след което я освободете внимателно от формата,
намажете стените ѝ със заделения крем и загладете цялата ѝ повърхност.
Приберете я отново във хладилника и се
заемете с направата на крема за декорацията
За целта разбийте Маскарпонето със
сметаната на гладък крем.
Разтопете шоколада на водна баня или в
микровълнова (за около минутка на максимална мощност) и го добавете при
постоянно разбъркване към крема.
Прехвърлете го в пош с избран от вас
накрайник, приберете за около час в хладилника, да се стегне, след което
декорирайте с него тортата.
Няколко потопени в горещ карамел орехови
ядки са диамантите в короната на тортата. J
В оригиналната рецепта на баба, декорацията
бе само от няколко розички от маслено тесто и сурова орехова ядка върху всяка.
Но и с двата крема се получава страхотна торта.
Всички мои торти може да видите тук
Пожелавам си да сме здрави, да се обичаме все така и
занапред, да сме заедно още дълго на земята, за да се радваме на любовта си, на
децата и на всички предстоящи успехи – техни и наши. Нека Бог е с нас и ни
закриля, а ние обещаваме да сме щастливи!
Орехи,кайсии.....вкусота!!!!! Ирма,истинска вълшебница на торти си ти:)))))!
ОтговорИзтриванеПрекрасна торта, Ирма!
ОтговорИзтриванеНевероятна майсторка си!
И всичко, което си пожелаваш. нека се сбъдне!
Прегръдки и усмихната седмица!
Мила, приятелко!
ОтговорИзтриванеЧестит Рожден Ден още веднъж!
Бъди здрава и щастлива, бъди винаги усмихната!
Прегръщам те силно!
И аз ти го пожелавам от сърце, Ирме! Бъдете здрави, обичайте се и Бог да ви пази. Прекрасна торта!
ОтговорИзтриванеами какво да кажа, тортата е фантазия :) а на вашето семейство пожелавам здраве, щастие и много прекрасни моменти!
ОтговорИзтриванеВпечатлена съм от ...всичко!!! Снимки, торта, красота, вложени душа, сърце, желание и талант! Една голяма прегръдка от мен, с пожелания да сте живи и здрави!!!
ОтговорИзтриванеПрекрасна торта, придружена с чудесни снимки! Поздравления!
ОтговорИзтриванеПожелавам ви много обич и уважение да има във вашето семейство!
Всичко е много красиво! Като от картичка! Бъдете живи, здрави и обичащи се!
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни!
Ирме, макар да честитих твоя празник, не подозирах, че ще следва и друг в семейството ви - имен ден. Затова нека този път пожеланието ми бъде това, което си написала в последното си изречение.
ОтговорИзтриванеСътворила си пак поредната прекрасна торта, толкова, че трудно се наемам да правя по твоя рецепта - ще бледнее изпълнението ми...
Но пък изкушението си е изкушение, да не се заричам.
Снимките ти са...приказни!
Честит рожден ден, Ирма! Бъдете щастливи и обичащи се, заобиколени от уют и красота като на снимките!
ОтговорИзтриванеПрисъствието на орехи в сладкишите за мен винаги е чудесно, а когато рецептата е от някога ... е, тогава няма как да не се опита :)
Хубав ден и много радостни усмивки! Поздрави!
Миленка, Дани, Аля, Йоли, Зори, Кате, Хриси, Габи, Весе, Бени,
ОтговорИзтриванеТопли прегръдки за всички вас, подплатени с искрените ми благодарности! Благодаря ви за милите думи и приятелско отношение!
Радвам се, че тортичката ми ви допада, защото макар и да не е шоколадова, тя е една от най-вкусните, приготвена с истински, качествени продукти!
Топла, вкусна и уютна вечер ви пожелавам! :)
Ирме, ти толкова хубаво си го казала, че освен от все сърце да ти пожелая да се сбъдне, не знам какво друго... Бъдете здрави, нека са здрави и хората около вас и да споделяте винаги обичта си! Страхотна торта си направила, с удоволствие се черпя за вас. :)
ОтговорИзтриванеУсмвики!
Благодаря ти, мило момиче! Бих се радвала с истинско парче да те почерпя, но... може би в някой хубав ден и това ще стане!
ИзтриванеХубава вечер от мен, Гери! Прегръдка!
След тези прочувствени пожелания мога само да добавя "Дай Боже" !
ОтговорИзтриванеИрме,поднасям моите комплименти за тортата,разкошна и много сочна изглежда!Леко завидях на перфектното разрязване на блата,което на мен трудно ми се отдава :) .
Пожелавам ти всичко,което таиш в сърцето си да се сбъдва!
Прегръдки!
Благодаря, Роси! :)
ИзтриванеБлата режа с един мнооого голям (острието му е не по-малко от 40 см.) назъбен нож - купувах го в комплект с един специален, за срязване на блатове ринг на Фекелман, но ринга стои за украса, докато ножа ползвам всеки път - много е лесно с него. До преди това или печех платките по отделно или се опитвах да режа с помощта на конец, но това не ми се отдаваше много. Абе... май ината ми се оказа малък. ;))))
Лека вечер от мен и усмихнато утре! С прегръдка!
Ирма, да си жива и здрава и ти, и именника, и всички около теб!
ОтговорИзтриванеТортата изглежда божествено, и понеже не обичам шоколадови неща, тази е тамън по мой вкус и някой ден, ама в необозримо бъдеще, може и аз да се престраша и да я направя! Иначе така с голото кафе пред монитора, само ми изтекоха очичките.....
С усмивка
Мария
Ех, Марийче, няма я Ели да те подслажда, значи ще запряташ ти ръкави ;))) Изобщо не ѝ се чуди, ами вземи направи една - ето иде Хелоуин, а и с ромчето в нея как върви... :) Аз два дни поред си хапвам по цяло парче с кафето, колко калории са това не ми се мисли, ама пусто колко е вкусна, не се издържа само да я гледам, така че много добре те разбирам, мила. То за веднъж е простено. Нова торта чак за Коледа!!!
ИзтриванеБлагодаря ти за милите думи, Мария! Лека нощ и красиво утре!
Прегръдка!
Ирма, онзи ден от телефона почетох, даже бая се замислих над тортата, но реших да отложа за друг път, когато ще имам повече време да обработвам орехи;)
ОтговорИзтриванеДа ти е много здрав именникът, ( макар и със закъснение), да си много здрава ти ( от моята отровна порода си, а?;)), да сте винаги заедно, в добро и не толкова добро и всеки един финал на действие ( вечер, проект, пътуване) да е съпроводен с парче такава вкусна торта. Колко скоби сложих... не е истина... ма някои си нямаме дар слово да кажем нещата с точните думи. Прегръдка от мен!
Сърдечно ти благодаря, Марте! Много вкусно пожелание! :)
ИзтриванеИ така ме развесели. :) Виж сега: ако си мислиш, че зодията ми е онази, опашатата с бодила - НЕ, не позна! :)))) 40 години ме лъгаха, че съм скорпи, а аз все ги увещавах, че съм бяло скорпи. Алена ми направи хороскоп преди няколко години и ме успокои - Везна съм, с асцедент в Козирог - избързала съм с няколко часа, за да не тровя толкоз народа, но пак бодях - асцедентът бил оказвал по-голямо влияние в първата половина от живота. Тепърва се кротвам. :)))))
Лека и сладка нощ от мен! Прегръдка!
Мила Ирма, нека се сбъднат всички пожелания! Бъдете здрави и в се така сплотени!
ОтговорИзтриванеНаправила си много, много вкусна торта!
С прегръдка за теб!
Ехее, Бети! Благодаря ти, мила! Радвам се, че намина! Напоследък май и ти даде отбой, а? :)
ИзтриванеНадявам се заниманията ти, отделящи те от блога да са били не по-малко вълнуващи и интересни!
Прегръдки и много усмивки от мен!
Ирме и аз ви пожелавам да се обичате и да бъдете щастливи! Четейки рецептата за твоята торта се сещам, че мама си има нейна рецепта за орехова торта, която колкото и пъти да опитвах да направя у дома, не се получаваше като нейната :) Ще трябва да я накарам тя да я направи за блога ;)) Твоята е много красива! Поздрави и прегръдки!
ОтговорИзтриванеТи си късметлийка щом мама е винаги насреща, Снежи! Да ти е жива и здрава! Но, явно ще трябва двете заедно да я направите - така със сигурност ще запомниш всяка подробност. :) Е, то от нейните ръце винаги ще е най-вкусно, но и на нея ще и е драго да я опита, излязла от твоите. ;)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за пожеланието, мила!
Прегръдка и много усмивки от мен!
Честит празник, Ирме! Малко късничко наминавам да те поздравя, но за да се възхитя на вкусната бабина тортичка, няма срок :) Много обичам орехови изпълнения и едвам се удържам да не бодна вилица в парчето :)
ОтговорИзтриванеУсмивка от мен :)
Ами не се въздържай, Таня. ;)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за поздрава!
Усмивки много и за теб! :))