11 октомври 2014 г.

Крем супа от карфиол и целина

След като приготвих салатата за зимата, ми остана известно количество карфиол и целина. Докато умувах в какво да ги вложа, се сетих че някога баба правеше супа от печен карфиол, но никога не съм я питала за рецептата. Спомням си, че първо запичаше в тава розичките с чесън, после ги прекарваше през пресата за картофи и нататък... помня само купичката с уханна и нежна крем супа, поръсена с рендосано овче сирене. Потърсих рецептата в готварската ѝ книга, но не я намерих. В нета попаднах на нещо много подобно, та се водих от там, добавих някои неща от мен, пропуснах други и резултатът е повече от сполучлив.


Продукти
/за 8 порции/

1 глава карфиол
1 средна глава целина
2 глави лук
3 скилидки чесън
3-4 с.л. зехтин
2 щ. сол

отделно
60 гр. масло
2 пълни с.л. брашно
1 л. пилешки бульон
1 ч.л. чили сос
1-2 щ. индийско орехче
300 мл. топло пресно мляко
250 мл. млечна сметана (30% масленост)
1 ч.ч. настъргано овче сирене
1 ч.ч. настърган кашкавал
няколко стръкчета шнитлаух или зелен лук

Приготвяне

Включете фурната на 200°.
Застелете тавичка с хартия за печене.
Почистете карфиола от листата, измийте го и го накъсайте на розички.
Целината обелете и надробете на кубчета, както и лука. 
Сложете всичко, заедно със скилидките чесън в тавичката, поръсете със зехтина и солта, разбъркайте и сложете във фурната за около 45 минути. Разбъркайте на няколко пъти и когато зеленчуците добият златисти връхчета, извадете от фурната.
Загрейте бульона до завиране и отведете настрана от огъня.
Намалете огъня до слаб и в тенджера с дебело дъно разтопете маслото, в което запържете за минутка-две брашното. При постоянно бъркане с тел, добавете на тънка струя горещия бульон. 
Добавете и печените зеленчуци, разбъркайте и гответе до пълното им омекване. Отведете настрана.


Ако няма да поднасяте веднага супата, може на този етап да прекъснете готвенето и след като се охлади всичко, да приберете за съхранение в хладилник, но не повече от 24 часа. Преди сервиране загрейте на слаб огън и продължете нататък.

Пасирайте всичко до идеална гладкост и разредете с топлото мляко и сметаната. 
Добавете настърганите сирене и кашкавал и върнете на огъня. Бъркайте непрекъснато до пълно хомогенизиране на супата.

Сервирайте в затоплена чиния. 



По желание поръсете порциите с малко индийско орехче и наситнени, свежи стръкчета шнитлаух.


Да ви е сладко!


30 коментара:

  1. Прекрасна супа, Ирме!
    Със сигурност ще я опитам :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма да сбъркаш, Дани! Много е вкусна и лека супичката.
      Хубава вечер! :)

      Изтриване
  2. Ирме, супичката ти е нежно вълшебство, а снимките просто ми взмат дъха... Прекрасни са, прекрасни!
    Прегръдки, Ирме!

    ОтговорИзтриване
  3. ах че апетитна супа! На една вълна сме, Ирме :) и аз правих тези дни туршия и парчето карфиол си чака реда в хладилника за почивните дни :) Жалко, че само по туршиено време се сещам за карфиолената крем супа. Много ми харесва твоята с печения карфиол, ще взема да пробвам така.
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Пепи! Надявам се да останеш доволна!
      Супичката е чудесна и много полезна. А така запечен преди варене, карфиолът има по-различен вкус, някак по-пикантен.
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  4. Малеее, много красиви снимки! Как да не си направиш такава вкусна супичка след като ги погледнеш!
    Благодаря за рецептата, Ирма!
    Поздрави! Хубава съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, много ти благодаря за високата оценка, Ивана!
      Супичката е наистина страхотна, а опиташ ли я веднъж, често се сещаш за нея. Особено, когато носи и мили спомени. :)
      Поздрави сърдечни с много усмивки! :)

      Изтриване
  5. Ирма, снимките, ти, мила са прелестни! За супата, какво да кажа, освен да поискам една купичка ! Прекрасна си, мила, прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Взимай купичката, Кате, а ако ти се услади ще ти напълня нова! :)
      Благодаря за милите думи, мила! Прегръщам те!

      Изтриване
  6. Прекрасна е супичката, Ирме!
    Никога не съм правила супа от карфиол, но като гледам вашите, може и да се пробвам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитай, Илианка! Ако обичаш готвен карфиол, мисля че ще останеш доволна от вкуса.
      Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  7. Мале че апетитни снимки :)
    Прияде ми се и от супичката и от препечените ти филийки Ирме!
    Ще я пробвам аз тази супа ... благодаря за идеята!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля, за нищо Слънчо! Ще се радвам да ти хареса супичката! А препечените филийки са си просто задължителни в случая - толкова са вкусни, хрупкави и с нежния вкус на супата се допълват идеал-но. :))
      Поздрави и прегръдки и за тебе, мила!

      Изтриване
  8. Фантастична супа и снимки като от списание! Страхотна си Ирме!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Подобни думи от кулинар и естет като теб много ме радват, Йоли. Благодаря ти! :)
      Хубав и усмихнат ден от мен!

      Изтриване
  9. Ирма, ама как само си я сервирала...Чуднечко е!..
    Вече споменах, че обичам такива супи, но от карфиол не съм пробвала. Все паниран или на туршийка ядох. Що не пробвам една такава супичка...
    Лека нощ, мила приятелко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, де?! :)
      Пробвай непременно, Аурелия, поне от любопитство! Надявам се вкусът ѝ да ви допадне!
      Аз също дълги години ядях карфиола само суров, но напоследък се усещам, че ми харесва приготвен и в някои ястия. Тази супичка я бях напълно забравила - мама не я готвеше, а при баба рядко се случваше да сваря от нея. Но ето, дойде ѝ времето. :)
      Сърдечни поздрави и прегръдки ти пращам!

      Изтриване
  10. Страхотна супа, Ирма! Знаеш ли, моята баба също правеше подобна супа, а тъй като сега предстои правенето на царската туршия и имам доста карфиол, ще пробвам варианта...
    Прелестни снимки, поздравления и топли прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, тези наши баби! :)
      Направи я, Иглика и кажи после дали ти харесва! Ще ми е интересно да споделиш разликите с вашия вариант - вкусови и технологични.
      Благодаря ти, мила! Радвам се, че намина!
      Прегръдка и пожелание за успешна седмица от мен!

      Изтриване
  11. Много сгряващи снимки,Ирме,толкова уют излъчват и сякаш долавям аромата на топла супа и препечена филийка :) .У дома крем супите са на голяма почит и в тях се приютяват много зеленчуци,които иначе не биха яли моите хора :) .С пожелание за щастливи есенни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :))) Роси, крем супите са отличен вариант да накараме злоядите да си набавят полезни хранителни вещества, но с времето все по-малко се лъжат, бе! Научават се да разпознават по вкуса какво има вътре и ако се окаже, че съм им пробутала нежелан зеленчук, ме гледат с подозрение при следващото ми предложение. Тази обаче я ядоха и казаха, че целината не се усещала, което би г отказало от нея. Магьосници ставаме, ей! :))
      Благодаря ти за комплимента, мила!
      Прегръдка!

      Изтриване
  12. Ирме, аз бих си хапнала от тази питателна супичка, но моите у дома - не, та ще трЕбе да ти дойда на гостииииии...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Готово, Весе!
      Тя супата отдавна свърши, но карфиол има бол, та нова ще направя. Само се обади, да те чакам! :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  13. Онзи ден се канех да приготвя тази супа, че и на мен ми поостана целина, а и обожавам вкусът и, но реших после да я изпия на сок и да чакам по-хладни дни за твоето предложение. Доколкото гледам прогнозата, няма да чакам дълго;)
    Прекрасна е, Ирма, а снимката адски апетитна! Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, време има за всичко, Марте. Ще я опиташ, щом си решила, но моят съвет е да заделиш малко от нея и да я пробваш студена - на мен и половинката така също много ни хареса.
      Благодаря ти за милите думи!
      Поздрави и хубава седмица!

      Изтриване
  14. Изглежда фантастично, Ирма! Сигурна съм, че е много вкусна. Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Добре си се завърнала, Ирме,
    със страхотни ниви рецепти, есенно вдъхновение, много колорит и красиво представяне.
    Сърдечни поздрави и благодаря за удоволствието!

    ОтговорИзтриване
  16. Удоволствие е за мен да те посрещна тук, Дианка! :)

    ОтговорИзтриване