Продукти
4 яйца
2 с.л.тъмна кафява захар Мусковадо (или 50 гр. мед)
80-100 гр. пудра захар (според вкуса ви)
100 гр. фино смлени бадеми (може орехи
или лешници)
1 ½ - 2 ч.ч. фино царевично брашно + 1
бакпулвер
2 пълни с.л. гранулирано кафе от Цикория
(Инка)
50
гр. разтопено масло
150 гр. квасена сметана
100 гр. разтопен тъмен шоколад 70%
30 мл. тъмен ром
2 круши, но препоръчвам да са поне 3, или
дори 4
за глазурата:
100 гр. тъмен шоколад
1 с.л. меко масло
1 с.л. какао на прах
Приготвяне
Включете фурната да се загрява на 160°
Разбийте яйцата със захарта, докато
сместа се разпени добре и удвои обема си.
Добавете ядките, кафето и пресятото с
бакпулвера брашно. Разбийте добре и прибавете разтопеното масло,
разбито на крем с квасената сметана. Пак разбийте и накрая добавете рома
и разтопения шоколад. Хомогенизирайте сместа и насипете 2/3 от нея в намаслена и
поръсена с царевично брашно форма за кейк.
Крушите почистете, обелете и нарежете на
средни по големина парчета. Панирайте ги обилно в царевично брашно и ги
подредете по повърхността на тестото. Залейте отгоре с останалото тесто.
Печете за около 40-45 минути.
Извадете от фурната и оставете да се
поохлади във формата, след което извадете от нея и поставете на телена скара,
до пълното му изстиване.
Кейка ще изглежда леко мокър, но това е от шоколада в него. Когато се охлади ще се стегне и ще остане само сочен. За да не се объркате при печенето, проверете с дървено шишче готовността му - трябва да излиза сухо, без тестени остатъци по него, макар и леко лепкаво.
Тогава разтопете на водна баня шоколада
и разбъркайте с маслото. Получава се полутечен крем, с който намажете кейка
отгоре и отстрани. Оставете на хладно да се втвърди и напудрете обилно с какао.
Препоръчвам да сложите 4 круши, които само да разполовите, за да има във всеки резен кейк по голямо парче плод.
еее, чудесен кекс, Ирма! Сочен, шоколадов....
ОтговорИзтриванеЕй това с намазването всеки път трудно ми се отдава, да ти кажа. Врътни го насам, дай натам... И накрая кажат Айде стига ги върти ,давай да ядем :))
А ти си се справила много добре и с кекса, и с намазването... предполагам и с яденето сте :)
Поздрави и хубав празник на вас!
Ехее, Пепи, шоколадов разбира се! :) Заповядай, почерпи се!
ОтговорИзтриванеСнощи го направих и казах, че е много топъл и още течен, да го не пипа малкия, а сутринта го намазах с крема, и то на дебело, както им харесва. Има обаче още, да не повярва човек... хващай влака, не се чуди! :))
Благодаря ти, мила! :*
Изглежда фантастично!
ОтговорИзтриванеЕ, така и не можахме да си хапнем от кекса с Пепи и да пием кафенце :)
ОтговорИзтриванеЧудесен е станал, Ирма, но и за мен плодовете са повече от недостатъчни :)
А шоколадът е задължителен!
Прегръдка и хубаво утре!
Ех, че хубава и оригинална рецепта. Припомни ми за кафето "Инка":)) Ама много ми харесват твоите рецепти, Ирма! Поздрави!
ОтговорИзтриванеРазкошен кекс! Ще опитам, съчетанието е интересно и съм любопитна за вкуса. Пробвала съм кейк с круши и джинджифил, сега ти ми предлагаш нова привлекателна комбинация. Благодаря ти, мила!
ОтговорИзтриванеА царевичното брашно е страхотно, прави печивата някак много леки и пръхкави.
Поздрав, хубав петък и цветен есенен уикенд!
Интересно съчетание от вкусове! Такива импровизации от каквото има под ръка, дават чудесни резултати!
ОтговорИзтриванеИрма, поздравления за идеята и перфектната реализация!
Прекрасен е! Добре ми дойде със сутрешното кафе :))Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеА това кафе с цикория как е на вкус, гледх го в Лидъл и се чудех дали да го пробвам?
Ирма, токова нови изкушения си предложила - много оригинални рецепти с вкусни и ароматни съчетания!
ОтговорИзтриванеОбичам кекс, а с шоколад и круши ...
Снимките и представянето са страхотни!
Сърдечни поздрави и усмихната есен, Диана
Супер изглежда.Браво :)
ОтговорИзтриванеИ аз за почерпка пристигам:) Дано има парченце и за мен! Слагам кафето:). Ирма, чуден е, а с глазурата е вече неустоим!
ОтговорИзтриванеИрма,и с по-малко плод бих го уважила,но иначе и аз като теб обичам хубаво да го наблъскам,някак по-сочно ми е. :)
ОтговорИзтриванеПожелавам усмихнат,празничен ден!
Охо, каква вкусотия! Супер! Хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеМного сте мили, момичета! Благодаря ви за похвалите и хубавите думи!
ОтговорИзтриванеКейка е много, много вкусен и пухкав, правих го още два пъти тези дни, като последният го нарязах и ползвах за основа на празничната торта.
Диана, кафето от цикория е по-различно като вкус от всяко друго кафе, не се сещам как да ти го опиша, но е специфчен и хубав. На мен много ми харесва за капучино. Отделно от това, цикорята и кафето от нея са много полезни.
Желая ви хубави почивни дни, с много усмивки и настроение!
Ирме, много ароматен и вкусен кекс!
ОтговорИзтриванеКак добре ми идва с кафенцетооо...
Много съм изморена, иначе веднага щях да скоча да го правя, така ме впечатли и така ми се доядеее:)
Пожелавам ти хубав уикенд!
А, почивката е по-важна от "другият" кеф, Кате! Понякога дори не ми се влиза в кухнята, наистина, колкото и да не ми вярват близки и познати. Пък и все по-често ми се иска някой на мен да ми приготви, аз да съм на една кълка и даже да ми сервират... абе, на стари години се глезя нещо! :))
ОтговорИзтриванеПрегръдки за теб и приятна почивка!
Оригинално е! И звучи сочно и вкусно!!!За цикория не ми беше хрумвало досега.
ОтговорИзтриванеСамо накрая ще те викна да ми го залееш;)))
Прекрасна неделя ти желая, Ирма!!
Хихихи, благодаря Марта, но хич не ме чакай мен, ами действай, че както ми е студено, мрачно и както съм се свила, никой сега не може да ме накара да се покажа от черупката! :))
ОтговорИзтриванеА и шоколада отгоре не е никаква заливка, ами си е почти като крем, та лесно и бързо става с лъжица, по-небрежно. Важно е само да има навсякъде, и по-на дебело ;)
Прегръдки!
Зарадвала си домашните,Ирме.Кекса ти е страхотен.А снимката на шибоя ми е любим от детските години-как ухае самооооо-налегнаха ме спомените.
ОтговорИзтриванеХубава неделя ти желая!