Отдавна се каня да ви покажа един много
вкусен десерт, станал особено любим на мъжката ми половинка. Откакто го опита
за първи път се влюби в него, и по-точно в сиренето Камамбер. Десертът е и
причината той да познава този вид сирене, сред всички останали в магазина. А
допреди това си знаеше само бялото саламурено, кашкавал, извара, крема... .,
т.е. тези с които е израсъл. Сега често
се случва да го пратя да пазарува със списък продукти и в последствие да се
окаже, че освен тях е решил да ме снабди и с Камамбер, „за ония пасти” :-) Ония пасти не се харесаха на младежа у нас (заради вида на сиренето), но почерпих с тях две
приятелки, на които също се усладиха. И така, чийз пастичките с Камабер вече
прескочиха прага ни и се приеха радушно и в техните семейства. Опитах да ги
приготвя и с Бри, и се получи. Вкусът е обаче по-мек и не толкова пикантен,
което пък си е един плюс, особено за хора на които по-ароматните и пикантни
сирена не са по вкуса, защото сиренето Бри има сладникав и някак орехов вкус
(поне това е моето усещане)
Вчера десерта приготвих само за мен и
любимият. Поднесох го с добре охладен, домашен, малинов сироп. След почти цял
ден път и една отпускаща баня, се оказа
идеален финал. Няма да ви мъча повече, ами веднага ви казвам как да си го приготвите
в случай, че ви е заинтересувал.
Чийз пастички с Камамбер
Продукти
за 2 порции
·
1/3 ч.ч. орехи (лешници), нарязани ситно
·
1/3 ч.ч. джинджифилови бисквитки, натрошени
·
3 с. л. кафява захар
·
4 с. л. ягодов/малинов
конфитюр (или друг по ваш избор)
·
2 диска ( по 125 гр.) сирене
Камамбер, охладено
Приготвяне
В купа, комбинирайте
ядките, бисквитените трохи и
захарта.
С остър нож отстранете кожата от горната част на сиренето.
Разполовете дисковете хоризонтално, на два равни слоя.
С остър нож отстранете кожата от горната част на сиренето.
Разполовете дисковете хоризонтално, на два равни слоя.
В чинийките, в които
ще поднасяте десерта сипете по 1 с.л. от бисквитената смес, поставете
отгоре им долните половинки сирене, с кожата надолу. Посипете отгоре 1/3 от
останалата бисквитена смес,
като купол. Малко ще се посипе отвън, но не е никакъв проблем. Направете
кладенче в средата, като кратер на вулкан и поставете конфитюра в средата. Похлупете с останалите (горни)
половинки от сиренето и леко притиснете с длан. Поръсете с останалите ядки и
пак леко притиснете сместа в сиренето.
Поставете чинийките в микровълновата фурна и пуснете на средна мощност за около 1 минута.
Поставете чинийките в микровълновата фурна и пуснете на средна мощност за около 1 минута.
Понеже се убедих, че всички фурни, и микровълновите дори имат
различна сила на печене, за по-сигурно следете какво става вътре – не трябва да
допуснете разтичане на сиренето и
обезформяне на десерта.
Е, на някой му
харесва разтечен и затова понякога го оставям за няколко секунди в повече. Но
пък и когато сиренето се е заседяло по-дълго в хладилника и е узряло, по-удачно
е да се остави да потече, да се смеси добре с останалите съставки.
Сервирайте веднага като поръсите в чинийките, около десерта с още малко от бисквитено ореховата смес, или с допълнително конфитюр. Може и от двете :-)
Обикновено поднасям голяма чаша капучино за този десерт, но както ви казах вече, този път сервирах с малинов сироп. Конфитюрът също
беше малинов, а понеже нямах в наличност джинджифилови бисквитки, ползвах маслени с 1 щипка джинджифил на прах в сместа.
Ами, това е. Да ви е сладко!
Имам и две по-стари снимки на десерта,
приготвен с ягодов конфитюр и „по-младо” сирене, което съм приготвяла за
точното време в микровълновата – запазена цялост на горния слой и леко потекла
основа.
Чудесни са Ирма!!! Накапах се докато четях :)).
ОтговорИзтриванеБлагодаря за идеята, ще пробвам непременно.
Поздрави и хубава събота!
И ги пробвай по-скоро, Дианка, защото след време ще си кажеш "Защо толкова се бавих?" И сервирай веднага след микровелето, че сиренето се стяга много бързо, а трябва да е полутечно! След изстиването десерта няма нищо общо с онзи, топлият. Това си е един вид аламинут. Ще чакам отзиви!
ОтговорИзтриванеУсмихната събота и от мен!
Много интересна идея, изглежда прекрасно и си представям вкуса...Благодаря, че сподели, Поздрав!
ОтговорИзтриванеУдоволствието е мое, Соня! Радвам се, че ти харесва и благодаря, че се отбиваш!
ОтговорИзтриванеСлънчева и много приятна събота!
Ирма, не само лъжичка, а голямата лъжица :)
ОтговорИзтриванеИ една салфетка, моля!
Чудесно предложение по мой вкус!
Поздрави и хубаво настроение!
Хихи, каквото кажеш, Дани, само да ти е вкусно! :))
ОтговорИзтриванеНастроението е на шест, нали има слънце, а и на гости отивам, та купона е сигурен!
Благодаря ти и подобно! Прегръщам те!
Разтекох се пред екрана Ирмеее...
ОтговорИзтриванеНевероятно вкусно предложение, страхотни снимки и хубава презентация!
Целувам те и благодаря за насладата*)
Изглежда много апетитен и сигурна съм, че е и невероятно вкусен десерт. :)
ОтговорИзтриванеНедей потича, Кате, дръж се, че докато се надигнеш и той взел че свършил!
ОтговорИзтриванеИ благодаря за целувките - много сладки бяха и ти ги връщам, ама по двете бузки! :)
Ейви, позна за вкуса, но калорийките му колко са... да се уплаши човек! Ама пък си струва насладата от време навреме :))
Хубава вечер, момичета и прекрасна неделя утре!
Аз съм много придирчива на тема сирене, но този сладкиш освен, че ми изглежда светкавичен има много апетитен вид. Поздравления за идеята и вкусните снимки :)
ОтговорИзтриванеХубав неделен ден!
О, да Снежи, наистина става за общо 10-на минути, с подготовката. Благодаря ти за милите думи! Ще ми е драго да го опиташ и да ти допадне!
ОтговорИзтриванеПрегръдки за теб!
Ирма,много ми харесва това сладко изкушение-толкова апетитно изглежда..
ОтговорИзтриванеПрекрасен ден и прегръдки!
Благодаря, Живка! Много е вкусно, опитай го! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и от мен, мила!