Сливите не са сред любимите ми за хапване плодове, рядко посягам към
тях и то, ако не
са в пълна зрялост. Но пък видът им винаги ме впечатлява и изкушава да ги
наместя пред обектива. Именно впечатляващият им външен вид, особено на златно
жълтите и напудрените със цианово син прах сини сливи, ме е карал да мъкна в
къщи количества, които трудно можем да консумираме.
И понеже са особено полезен плод, а плодовете са
най-здравословни в сезона си, налагам си да ги хапвам, колкото мога повече в прясно
състояние. Колкото мога, в случая означава да се курдисам, примерно, да гледам
филм с купа сливи пред мен и на финалните надписи да има 5-6 костилки само, а
купата пак е пълна със сливи. Намирам обаче, че вкусът им в изсушено състояние,
както и в сладкиш се променя драстично – става по-дълбок, а ароматът им
по-интензивен. Затова понякога решавам да спася няколкото останали
пренебрегнати като ги наместя в някакво тесто, какъвто е и днешният случай.
Сладкишът наглед наподобява галет, но не е. Тестото е с
мая, затова съм го нарекла и пай. Съвсем леко подсладено е, което едва се
долавя. Плънката е със сирене Бри и сини сливи, което ѝ придава приятна, кисела
нотка. Сега като се замисля, това Бри често го ползвам в подобни десерти, но
пък ми харесва. На останалите също.
Продукти
за тестото
350 гр. брашно
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
1 пликче суха мая
1 пликче ванилова захар
1 яйце
60 гр. масло (разтопено)
200 мл. топло пресно мляко
за плънката
3 пълни с.л. квасена сметана
100 гр. млени канелени бисквити
150 гр. сирене Бри
6-7 сини сливи (10, ако са по-дребни)
3-4-5 с.л. кафява захар (в зависимост от зрелостта на сливите)
6-7 сини сливи (10, ако са по-дребни)
3-4-5 с.л. кафява захар (в зависимост от зрелостта на сливите)
дпълнително
1 яйце за намазване
2 с.л. бяла кристална захар, за поръсване
Приготвяне
В дълбока купа пресяваме брашното със солта. Правим
кладенче и в него изсипваме останалите продукти. Замесваме гладко и меко тесто,
което покриваме с кърпа или стреч фолио и оставяме на топло да втаса, докато
бухне и удвои обема си. В това топло време 20-30 минути са му достатъчни.
Включваме фурната да се загрее на 200°.
Включваме фурната да се загрее на 200°.
Изваждаме тестото върху набрашнен плот и разточваме
кръгла кора с дебелина 0,5 см.
Прехвърляме я в застлана с хартия за печене тава, като под кората леко поръсваме с брашно.
Прехвърляме я в застлана с хартия за печене тава, като под кората леко поръсваме с брашно.
Намазваме кората със сметаната, като оставяме по края ѝ не
намазан борд с ширина два пръста.
Върху сметаната поръсваме половината млени бисквити и нахвърляме равномерно накъсаното на парченца сирене Бри.
Отгоре подреждаме измитите и нарязаните на лунички сливи. Поръсваме с кафява захар и останалите бисквити..
Намазваме борда с разбито яйце и го надипляме навътре, над плънката.
Върху сметаната поръсваме половината млени бисквити и нахвърляме равномерно накъсаното на парченца сирене Бри.
Отгоре подреждаме измитите и нарязаните на лунички сливи. Поръсваме с кафява захар и останалите бисквити..
Намазваме борда с разбито яйце и го надипляме навътре, над плънката.
Намазваме и диплите с яйце и ги поръсваме с бялата захар.
Печем до златист загар на тестото. Проверяваме
готовността му с почукване по кората – трябва да издава кух звук!
Охлаждаме и сервираме.
Тази седмица го приготвях два пъти, защото първият, по-малък пай се оказа съвсем недостатъчен. Вкусът и ароматът му са пленителни и запомнящи се.
Тази седмица го приготвях два пъти, защото първият, по-малък пай се оказа съвсем недостатъчен. Вкусът и ароматът му са пленителни и запомнящи се.
Направете си го и да ви е сладко!
Освен със сливи, паят
може да се приготви и с други плодове, само предвидете повечко млени бисквити,
ако плодовете, които изберете са с по-високо водно съдържание, каквито,
например, са горските плодове.
Слънчев, щастлив и
вкусен август ви желая!
Прелест..и снимки,и пай!Прегръдки за майстора!:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Миленка!
ИзтриванеЩе те поздравя, преди да те похваля, но май преди това ще ти благодаря за насладата, която ми донесе с тези снимки! Поздрави, Ирме!
ОтговорИзтриванеНаправо ме обърка с толкова суперлативи, Бонбон! :)
ИзтриванеРадваш ме и ми е драго, че съм те докоснала! Благодаря ти!
Прегръдки!
Какво представлява сирене Бри
ОтговорИзтриванеСиренето Бри е е вид меко, френско сирене с бяла плесенна кора. Ето ТУК прочети подробности за него!
ИзтриванеОх, това е неустоимо, и снимките - жестоки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Весе! :)
Изтриване