Има хора, които дали поради недоверието си към месопроизводителите
и невъзможността да си смелят сами кайма, дали поради някаква друга причина ненавиждат месни кюфтета
под каквато и да е форма и само да чуят „кюфте“, най-малкото бърчат отвратено
нос. Обратно на тях, ние у дома не отказваме на хубаво кюфте. Подчертавам
„хубаво“, не какво
да е. Лично аз
не съм върл месояд, но кюфтета обичам. При това от най-ранна детска възраст.
Мама ми е казвала, че още откогато съм ходела права под масата, съм била
влюбена в тях. По-точно в кебапчетата.
Три годишна се наяжда с три кебапчета, как ви се струва? Естествено
хляб и всичко друго е било старателно подреждано настрани и оставало
недокоснато. :) Когато
вечер, след разходка сме се прибирали у дома (аз по средата им, хваната от двамата
за ръка), щом отдалече съм фокусирала ресторанта, в който понякога се отбивали, съм
ги теглела неистово към входа му. Всеки път. И как няма като отвън се носел оня
неустоим аромат на цвърчащи на скара кебапчета, дето опиташ ли ги веднъж, ставаш
им верен фен до гроб, а през големите му витрини се виждали въртящите се на
грил цели пилета. Спомням си го и до днес – входът беше ъглов, само с две
стъпала, интериорът простичък, но чист и просторен, с много високи тавани (поне
така си ги спомням, но то може да е било заради дребният ми ръст към оня
момент), с големи дървени маси и столове, снежно бели покривки, а сервитьорките
в униформи като на ученички – черна, къса пола, бяла блузка и престилка с
къдрици. Годината ще да е била 1969-та или 70-та, когато имаше истински шоколад
Крава, сладоледът беше от гъста сметана и го сервираха навсякъде в метални
шоли. В по-късен етап ми правеше впечатление и сръчността им – носеха по 5-6
пълни чинии, подредени само върху едната ръка (без табла под тях), а с другата
сервираха чевръсто. Опитвах се после у дома да жонглирам и аз с мамината посуда
като тях, но не ми се удаде. Дали съм чупила чинии? Сигурно!
А кебапчетата... не бяха жилави и безвкусни като масово
предлаганите днес. Онези бяха по-малки, колкото пръста на ръката, много сочни и
с неповторим вкус.! Най-обикновената порция беше от тройка кебапчета с
гарнитура краствици и домат, лук я имаше, я не – аз поне не помня. Редовните
посетители със сигурност са поръчвали двойна порция още със сядането. Сядаш,
поръчваш, ядеш с апетит и ако не ти стигне, поръчваш още и още, и... в компания
бройките вече се губеха, както и питиетата, за радост на сервитьорите. Защото никога,
ама никога и на никой не можеше да му стигнат едно-две. Такива вкусни кебапчета
се правеха в цялата страна, а на морето бяха най-вкусни, по обясними причини.
Ееех!
Та за кюфтетата ми беше думата днес. Правим ги и ги ядем всякакви – от почти всякакво месо; пържени, на скара, във фурна; с плънка или без, с гарнитура или само с по филия топъл хляб; в различна форма – кръгли и големи кюфтета, малки топчета, нанизани на шиш, вече и плескавици. Каймата може да е богато овкусена, подлютена понякога или когато става дума за кебапче - само подправена с точното количество сол и черен пипер.
А рецепата, която ще ви предложа сега, я видях преди
време в руски, кулинарен сайт и след като я опитахме, ни стана една от любимите
за приготвяне на пилешки кюфтета. Приготвят се във форма на рулади и са с
плънка от варено яйце и сирене/кашкавал.
Аз ползвам всеки път Моцарела.
Продукти
/за около 10-12 броя/
1 кг. пилешко месо от гърди
2 яйца
2-3 скилидки чесън (пресовани)
1 голяма глава лук (рендосана)
3 филии сух хляб (наронен на трохи)
сол и черен пипер на вкус
за плънката
3-4 варени яйца (надробени на ситни кубчета)
3 топки Моцарела по 120 гр. (надробени на ситни кубчета)
50 гр. меко масло
1 шепа наситнени, свежи зелени подправки по вкус (копър, магданоз,
мащерка, джоджен, салвия, босилек – слагам всеки път каквото имам под ръка, а
може и само от един вид)
сол на вкус
отделно
1 ч.ч. бяло брашно
1 ч.ч. царевично брашно
½ ч.л. сол
олио за пържене
Приготвяне
Почистваме пилешкото месо от евентуални мазнини и
сухожилия, нарязваме го на дребно и го смиламе в блендер, но не съвсем като
кайма, а до много дребни късчета. Може да направим това и с нож, на ръка, но ще ни
отнеме повече време.
Получената „кайма“ омесваме с останалите продукти и
оставяме да отлежи на студено поне 3 часа, а най-добре за една нощ.
Най-удобно за мен е да си нарежа лука на средни по големина парчета, чесъна също и да слагам в блендера на порции от надробеното месо и луците, меля заедно, събирам в голяма купа и после само чуквам яйцата и добавям наронения хляб. Омесвам каймата и охлаждам.
Най-удобно за мен е да си нарежа лука на средни по големина парчета, чесъна също и да слагам в блендера на порции от надробеното месо и луците, меля заедно, събирам в голяма купа и после само чуквам яйцата и добавям наронения хляб. Омесвам каймата и охлаждам.
Час преди да пържим руладите си правим плънката набързо,
като смесваме добре всички продукти за нея и леко посоляваме.
В голяма, дълбока чиния(купа) сипваме двата вида брашно и
солта и добре разбъркваме.
Вадим каймата от хладилника и от нея правим руладите като
във всяка поставяме по малко от плънката, завиваме и оформяме във форма на
дебело кебапче, овалваме нежно в брашното, леко сплескваме и подреждаме върху
застлано с хартия за печене плато. Прибираме ги в хладилника за половин час.
После загряваме олиото в голям тиган на среден огън и
пържим от двете страни до хрупкава, златна коричка. Изваждаме да се отцедят от
мазнината върху кухненска хартия и сервираме със сезонна салата, докато са още
топли.
Пилешкото месо се готви бързо, но предвид дебелината на
руладите го пържим малко по-продължително, затова огънят не бива да е силен, за
да не прегорят отвън, а вътре да останат сурови. Нека е слаб до среден!
Може да оформим и съвсем като кюфтета
... или да навием на руло с помощта на намазнено стреч
фолио и да изпечем във фурната, като преди това намажем повърхността му с
разбит белтък и посипем леко с галета. Вариантите за дообработка са много, основното е каймата и
плънката.
Чудесно изглеждат, Ирме!
ОтговорИзтриванеИ със сигурност са вкусни!
Прегръдки!
Да, така е, Дани, вкусни са и сочни, което си е още един плюс! :)
ИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Вярвам ти безрезервно, Ирме! И бих дошла веднага за дегустация с дългата си вилица :) Но сигурно мъжете ти са ги извечеряли вече, кой ще устои на такива спретнати чинийки :)
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни на теб!
Искаш да кажеш препълнени чинийки? :) Не ми е дошло на ум да снимам "по-прибрани" и после да им ги дотрупам. Това е идея! Иначе ги изобядваха с голям апетит, Пепи, но ти да плашиш вълка с агне ли се опитваш? ;))) Свиркай, когато минаваш насам, ще ми е приятно да се видим!
ИзтриванеПоздрави и прегръдки от мен!
Наскоро ядох подобни, точно под формата на руладинки. бяха превъзходни. Така описана рецептата, няма как да не я пробвам. поздрв, Ирма!
ОтговорИзтриванеКоето означава, че трябва да се повтори. :)
ИзтриванеГорещо ги препоръчвам, Марте! Да ви е сладко!
Приятна вечер и хубаво утре!
Страшно интро, Ирме! А и презентацията си я бива! Изкуши ме, за кой ли път. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате!
ИзтриванеИ аз се изкуших веднага щом ги видях и съм много доволна, че се реших да ги пробвам. Няма да съжаляваш, ако ги направиш, ще се харесат със сигурност!
Приятна вечер! :)
Аз за разлика от теб не си падам по кюфтетата и кебапчетата:), и така е от дете, а интересното е, че и не обичам да ги приготвям. У дома обаче всички са им фенове и умират от кеф, като се наканя да им направя.
ОтговорИзтриванеОбаче на пилешките ще се включа и с ядене, твоите изглеждат върха! Поздрави у дома!
Ама, Весе, ти нали си мръвкарка, как така не обичаш кюфтета и кебапчета? Че то от там се почва с тая любов. :)
ИзтриванеЩе проядеш, казваш, а! Радвам се, че съм успяла да те провокирам и още повече, ако успея и да променя нагласата ти към тези вкусни мръвчици! Сладурано, взимай мЕсо и ги почвай! :) Най-малкото всички у вас ще са доволни и усмихнати.
И си налей една чашка розе или бяло и не се лигави!
Целувки!
Хи-хи, ми мръвкарка съм, ама на цяла мръвка - пържолка, филенце:)
ОтговорИзтриванеИ с виното едва ли тепърва ще се заобичаме - консумирам и него, и кюфтета, кебапчета от време на време, но не са ми любими:))
Народа пък ще почака да ми дойде ищака:)
В момента младежите не ядат месо, на такава фаза са, а мъжо гладува покрай тях:))...като мине - ще направя, обещавам!