Страници

1 август 2016 г.

Пай със сини сливи /Prune Plum Pie/


Сливите не са сред любимите ми за хапване плодове, рядко посягам към тях и то, ако не са в пълна зрялост. Но пък видът им винаги ме впечатлява и изкушава да ги наместя пред обектива. Именно впечатляващият им външен вид, особено на златно жълтите и напудрените със цианово син прах сини сливи, ме е карал да мъкна в къщи количества, които трудно можем да консумираме. 




И понеже са особено полезен плод, а плодовете са най-здравословни в сезона си, налагам си да ги хапвам, колкото мога повече в прясно състояние. Колкото мога, в случая означава да се курдисам, примерно, да гледам филм с купа сливи пред мен и на финалните надписи да има 5-6 костилки само, а купата пак е пълна със сливи. Намирам обаче, че вкусът им в изсушено състояние, както и в сладкиш се променя драстично – става по-дълбок, а ароматът им по-интензивен. Затова понякога решавам да спася няколкото останали пренебрегнати като ги наместя в някакво тесто, какъвто е и днешният случай.
Сладкишът наглед наподобява галет, но не е. Тестото е с мая, затова съм го нарекла и пай. Съвсем леко подсладено е, което едва се долавя. Плънката е със сирене Бри и сини сливи, което ѝ придава приятна, кисела нотка. Сега като се замисля, това Бри често го ползвам в подобни десерти, но пък ми харесва. На останалите също.

Продукти

за тестото
350 гр. брашно
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
1 пликче суха мая
1 пликче ванилова захар
1 яйце
60 гр. масло (разтопено)
200 мл. топло пресно мляко

за плънката
3 пълни с.л. квасена сметана
100 гр. млени канелени бисквити
150 гр. сирене Бри
6-7 сини сливи (10, ако са по-дребни)
3-4-5 с.л. кафява захар (в зависимост от зрелостта на сливите)

дпълнително
1 яйце за намазване
2 с.л. бяла кристална захар, за поръсване

Приготвяне

В дълбока купа пресяваме брашното със солта. Правим кладенче и в него изсипваме останалите продукти. Замесваме гладко и меко тесто, което покриваме с кърпа или стреч фолио и оставяме на топло да втаса, докато бухне и удвои обема си. В това топло време 20-30 минути са му достатъчни.

Включваме фурната да се загрее на 200
°.

Изваждаме тестото върху набрашнен плот и разточваме кръгла кора с дебелина 0,5 см.
Прехвърляме я в застлана с хартия за печене тава, като под кората леко поръсваме с брашно.
Намазваме кората със сметаната, като оставяме по края ѝ не намазан борд с ширина два пръста.
Върху сметаната поръсваме половината млени бисквити и нахвърляме равномерно накъсаното на парченца сирене Бри.
Отгоре подреждаме измитите и нарязаните на лунички сливи. Поръсваме с кафява захар и останалите бисквити..
Намазваме борда с разбито яйце  и го надипляме навътре, над плънката.
Намазваме и диплите с яйце и ги поръсваме с бялата захар.

Печем до златист загар на тестото. Проверяваме готовността му с почукване по кората – трябва да издава кух звук!


Охлаждаме и сервираме.
Тази седмица го приготвях два пъти, защото първият, по-малък пай се оказа съвсем недостатъчен. Вкусът и ароматът му са пленителни и запомнящи се.

Направете си го и да ви е сладко!


Освен със сливи, паят може да се приготви и с други плодове, само предвидете повечко млени бисквити, ако плодовете, които изберете са с по-високо водно съдържание, каквито, например, са горските плодове.






Слънчев, щастлив и вкусен август ви желая!



8 коментара:

  1. Прелест..и снимки,и пай!Прегръдки за майстора!:)

    ОтговорИзтриване
  2. Ще те поздравя, преди да те похваля, но май преди това ще ти благодаря за насладата, която ми донесе с тези снимки! Поздрави, Ирме!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Направо ме обърка с толкова суперлативи, Бонбон! :)
      Радваш ме и ми е драго, че съм те докоснала! Благодаря ти!
      Прегръдки!

      Изтриване
  3. Какво представлява сирене Бри

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сиренето Бри е е вид меко, френско сирене с бяла плесенна кора. Ето ТУК прочети подробности за него!

      Изтриване
  4. Ох, това е неустоимо, и снимките - жестоки!

    ОтговорИзтриване