Моите
най-любими кифлички – с богато, маено тесто и ако можеше баба да ме почерпи с
тях! ...
Няма
много да ви занимавам днес с подробности около тях. Не че си нямат и те история,
но точно тази ще си запазя само за мен ;)
На вас само ще спомена, че са много вкусни, ароматни, меки и пухкави дни
наред (ако въобще остане някоя) и си струва да се опитат най-малкото.
Извинявам се за снимките! Много са мътни, не са никак добри... Май камерата ми скоро ще ме напусне, но не ме е яд, защото и без това искам нова.
Продукти
за
тестото
1 кг.
брашно Тип 480
1 ч.л.
сол
4 яйца
1 ч.ч.
кристална захар
2
пликчета ванилова захар
300 мл.
топло мляко (да не при)
1 кубче
свежа мая (42 гр.)
30 гр.
олио
200 гр.
масло
за
пълнежа
500 гр.
фино смлени орехови ядки
2 с.л.
захар
настърганата
кора на ½ лимон
180-200
мл. горещо пресно мляко
за намазване
2 яйца + 2 с.л. пресно мляко
за поръсване
1/2 ч.ч. кристална захар
1 пликче ванилова захар
Приготвяне
на
тестото
Загрейте
прясното мляко в дълбока купа и разтворете в него маята + 2 с.л. захар.
Добавете малко брашно и разбъркайте докато се получи средно гъста кашичка.
Покрийте и оставете на топло да шупне.
Разтопете
маслото в олиото.
В друга
купа разбийте заедно яйцата с останалата захар и ванилията.
Пресейте
два пъти брашното със солта. Сложете го в голяма купа и направете кладенче в
средата, в което изсипете яйчната смес и бухналата маена каша. Замесете меко
тесто като при нужда поръсете още малко брашно. Когато всички продукти се
смесят добре, започнете да добавяте на порции разтопеното масло като не спирате
да месите. Много е важно да разтягате (дърпате нагоре към себе си) тестото, за
да има накрая добре оформени конци. Когато тестото поеме всичката мазнина, не
спирайте с месенето му, а продължете така още 5-7 минути.
Уморително
е, но си струва! Освен това е полезно и за ръцете – кожата поема от всички
негови съставки. Ако редовно си месите на ръка хляба например, скоро ще
забележите как кожата на ръцете ви се изглажда видимо и заблестява. Подмладява
се без козметика. И това не са празни думи. Казвам го от личен опит. :)
Извадете
тестото на набрашнен плот и го доомесете до гладкост и оформете на топка.
Поръсете купата в която сте го месили с малко брашно, поставете вътре тестото,
намажете го съвсем нежно с мазнина и го покрийте. Поставете го на топло (може и
във фурната на 40°-50°), докато удвои обема си.
През
това време си направете пълнежа като сложите в купа млените орехи, захарта,
лимоновата кора и залеете всичко с горещото мляко. Разбъркайте бързо и похлупете.
Нека си постои така, докато се поохлади – за това време орехите ще са поели
всичката течност и ще са набъбнали.
За да
оформите кифличките извадете тестото на набрашнена повърхност и го разделете на
4 части, всяка от които леко преомесете и покрийте с кърпа за десетина минути
да се отпуснат.
През
това време си подгответе тавите, в които ще печете кифличките. Може да ги
намажете леко с мазнина, но може да ползвате и хартия за печене, с която да ги
застелете. Ако печете кифличките в намаслени тави, дънцата им ще са леко
хрупкави, но и малко мазни. Ако решите да ползвате хартия за печене, не е нужно
да я мажете с мазнина, кифличките отново ще имат прекрасна долна коричка, но
няма да мазнеят, а и тавата ви ще си остане чиста. Решете сами кое предпочитате!
Сега
вземете една топка тесто, поръсете плота отново с брашно и я разточете на кора
с дебелина 5-6 мм. Кората може да оформите на кръг с диаметър около 25-40 см.
или на правоъгълник със страни 20х30 см. (15х35 см.). Размерите определете
според това, колко големи искате да са ви кифличките. Нарежете кората на
равнобедрени триъгълници, на които в средата на основите направете малък разрез
с дълбочина около 1 см..
Сложете
по 1 супена лъжица плънка в основата на всеки триъгълник и го завийте на рулце
като едновременно с това го и разтягате леко настрани, а връхчето му леко
изтеглете напред, преди да завършите навиването.
Подредете
кифличките в тавата и ги намажете с разбитото с млякото яйце. Оставете ги да
бухнат, след което отново намажете с яйце и поръсете с кристална захар.
Печете
ги в предварително загрята на 200° фурна
за около 15-20 минутки или до красив загар. Преди да ги извадите от
фурната, проверете дъната им – трябва да имат красива, златисто-кафява коричка и
при почукване с пръст по нея да издава кух звук.
Изпечените
кифлички подредете на скара (телена или дървена) да се охладят и едва тогава
може да ги сложите в кутия или плик за съхранение.
В
никакъв случай не ги завивайте с кърпа докато са още горещи, защото кората им ще се овлажни
от парата и захарта отгоре ще се стопи, ще започне да лепне – неприятно става!
Пълнежа
може да бъде най-разнообразен, по ваш вкус, но определено сладък – в тестото
има захар, все пак. Може да ги напълните с любим мармалад, шоколад, мляно и
попарено маково семе, локум или варен домашен крем.
Кифличките
са толкова вкусни, че едва ли ще ги дочакате да се охладят, така че съм
сигурна, че ще ги нападнете веднага. Само внимавайте да не се изгорите! :)
Да ви е сладко!
...
С това
тесто може да си направите и козуначни кифлички, както направих в случая и аз.
Тях пък, в следващата публикация ще ви покажа в какъв невероятен сладкиш можете
да ги префасонирате.
:)Аз им се нахвърлих направо през монитора:))))
ОтговорИзтриванеНе съм правила тези кифлички,но ми припомни че съм ги похапвала и аз като дете.....Както винаги макар и с "мътни"снимки ме пренесе в твоята кухня и както винаги ме накара да се почувствам като у нас си....Прекрасна си,Ирме!
Чакам с нетърпение и другата публикация:)
Заповядай, Миленка! На драго сърце бих те почерпила и с реални кифлички. Тогава няма да можеш да ми говориш дори, само ще мъркаш от кеф ;) Ех, ама като си нямам циганка, как си ги хваля само! :)))
ОтговорИзтриванеПрегръдки, мила!
Ох, сядам и започвам :)
ОтговорИзтриванеУхаят чудесно, Ирма!
и снимките ти са хубави, но си вземи нова камера :)
Прегръдки, мила!
Заповядай, да ти е сладко, Дани! :)
ИзтриванеПрегръдки и хубава неделя!
Munnnnnnnn que rico.
ОтговорИзтриванеQue tengas buen fin de semana.
Gracias, Alcachofina Hortoventas!
ИзтриванеSaludos y sonrisas!
Кифлички мечта, Ирма! прекрасни са, просто перфектни! Прегръдка! ;)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Еви!
ИзтриванеПрегръдка и много усмивки от мен! :)
Първо Ирме, вместо да въртиш днеска кифли, да бе се разходила до Сф, второ - да ти имам мътните снимки, трето - на любопитните им е любопитна загатнатата история, и четвърто - иде време (да бе) за летни дрешки, за море, а ти тука рецепти за дебелеене пускаш. Е, петото е (а всъщност може би първо) че са чудесни!
ОтговорИзтриванеЕ, Весе, не съм ги въртяла в събота - с друго се забавлявах в почивния ден. Всъщност за срещата се бях нагласила съвсем сериозно този път, но от толкова задачки ми е напълно излязла от главата и се изненадах, че е събота дори. Рецептата пуснах в почивката между отделните занимания. Ще взема накрая да го планирам СПЕЦИАЛНО това идване в София, че поне угризения да не ме мъчат!
ИзтриванеА кифличките, когато се хапват с мярка (за който го може, де) не пречат на фигурата ;)
Прегръдки от мен, мила! И благодаря! :)
Обичам кифлички, Ирме,
ОтговорИзтриванесякаш усещам аромата и нежния вкус на твоите...
Много ми харесват с орехов пълнеж, поздрави за теб и хубаво лято!
Благодаря, Дианка!
ИзтриванеПоздрави и усмивки от мен! :)
Ех ... страхотни с този пълнеж са Ирме!
ОтговорИзтриванеТочно днес ще замесвам козуначено тесто и то точно с тези продукти но половин доза, че днес тук в Испания е един празник, който съвпада всяка година с българският Еньовден и ми се щеше да покажа и в блога си как го отбелязват испанците. Да видим дали ще се справя :)
А някой ден и твоите кифлички ще направя :)
Поздрави мила!
Явно не си смогнала с публикацията за испанския Еньовден, Дани, но бъди сигурна, че на всички ще ни е интересно да го представиш, макар след честването му. Ще чакам да покажеш в какво си завъртяла тестото. А за кифличките винаги има време, дори на есен ще е по-удачно да се месят, че тези горещини вече предполагат други десерти. :)
ИзтриванеХубав уикенд от мен!
Здравейте! Много вкусни кифлички! Малко бавно стават, но пък си заслужава! Сега чакам оценката на семейството.
ОтговорИзтриванеЕ, за хубавите неща в повечето случаи трябва малко да се почака, нали? ;) Радвам се, че ви харесват, Руми! И благодаря за доверието!
ИзтриванеПоздрави!